Sărbători de poveste

Crăciunul, sărbătoarea cea mai aşteptată de cei mari şi de cei mici, bate la uşă şi lumea întreagă se pregăteşte să-l primească, cu brazi împodobiţi şi frumoase lumini pentru a crea o atmosferă de sărbătoare cât mai sugestivă. Târguri de Crăciun, cu aromă de turtă dulce, cu cozonaci aburinzi şi prăjituri apetisante din marţipan şi ciocolată. Să creezi prinţese, pitici, piraţi, pe Albă-ca-Zăpada, Jack Sparrow, Spiderman şi alte personaje din lumea celor mici înseamnă să combini gustul copilăriei cu fantezia bunicilor şi să faci o grămadă de oameni fericiţi.

Viena

Să intrăm în 2012 în pasul elegant al cailor albi, care oferă un grandios spectacol în manejul de la Versailles, şi să ne lăsăm seduşi de atmosfera din timpul Regelui Soare. Să intrăm în 2012 scrutând cerul întunecat al marelui Nord, unde, în aşteptarea nopţii arctice, se aprind luminile aurorelor boreale, şi să poposim în norvegianul Tromso. Dar Nordul european e bogat în surprize. Pe notele „Spărgătorului de nuci”, de Crăciun şi de Anul Nou să intrăm în templul dansului mondial de la „Balşoi”, restaurat, şi în teatrele moscovite.

Monte Carlo

Către Sud, ne aşteaptă minunile Italiei, cu încântătoarele presepi, şi exuberanţa Spaniei. Să ne bucurăm de frumuseţea colindelor, a muzicii de operă, a concertelor simfonice şi a jazzului, a tangoului care va invada pieţele întregii lumi. Să admirăm brazii de la Londra şi Dublin. Viena pare şi ea o lume de poveste. La fel Berlinul, unde străzile şi pieţele sunt luminate feeric. Decembrie pictează cu lumini colorate şi Monte Carlo, unde, alături de piaţa Cazinoului, caleşti aurite dau senzaţia de magie. În apropierea portului Rimini, pe Coasta Adriatică, artiştii au creat o scenografie impresionantă, realizând din nisip presepi şi scene ale Naşterii Domnului.

Să ne oprim şi la New York, deşi pentru a-l vizita ne-ar trebui o viaţă întreagă.

Triumful artei la New York

Crăciunul în Brooklyn

Frigul cuprinde New York-ul în decembrie şi ianuarie. S-a deschis pista de patinaj pe gheaţă de la Rockefeller Center. Cine are bosa romantismului poate să închirieze o trăsură şi să facă o plimbare prin Central Park, care, de Crăciun, se transformă în Ţara Minunilor. În ceea ce priveşte spectacolele, alegerea este dificilă: de la piese de teatru la balete şi musicaluri. „Christmas Spectacular”, un show de Crăciun, are loc în fiecare seară până în 2 ianuarie, iar cel din acest an are titlul „The Rockettes magical journey” şi promite magii în 3D şi efecte speciale. Un alt super clasic pentru Crăciun, „Spărgătorul de nuci”, de la „Lincoln Center”, poate fi vizionat până în 31 decembrie. Îmbietoare şi magnificele producţii coregrafice semnate George Balanchine la „New York City Ballet”.

În privinţa cumpărăturilor, New York-ul oferă nenumărate tentaţii. Merită să poposiţi la piaţa de la „Bryant Park”, bogată în obiecte de artizanat, sau în „Square Holyday Market”, unde pot fi achiziţionate bijuterii, haine şi jucării. „Grand Central Holiday Fair” este o altă piaţă în interiorul istoricei gări din New York, la fel de îmbietoare, ca şi „Holiday Market Columbus Circle” din Central Park. Dacă vreţi să vă bucuraţi de frumuseţe, de luminile scânteietoare, opriţi-vă să admiraţi celebrul pom de Crăciun de la Rockefeller Centre, iluminat cu leduri economice, cu o gigantică stea Swarovski în vârf. O altă atracţie, mai populară, este cea de la „Time Warner Center”, unde, de la 5 după-amiaza până la miezul nopţii, poţi face diverse cumpărături sub stele gigantice în mii şi mii de culori, care par că dansează pe ritmurile muzicii. Rămânând în acelaşi domeniu, sunt de admirat şi vitrinele marilor magazine care par ieşite din lumea poveştilor. „Macy’s Bloomingdale’s” şi „Barneys”, dar şi „Saks Fifth Avenue” şi „Bergford Goodman” şi-au împodobit vitrinele cu lumini incandescente. La „Macy’s Santaland” copiii îl pot întâlni pe Moş Căciun. Între 23 şi 28 decembrie se aprind luminile şi la „Empire State Building”, unde jumătate din acest zgârie-nor va fi alb şi albastru pentru a celebra festivitatea evreiască de Hannukha, iar cealaltă jumătate este roşu şi verde pentru Crăciun. Aceste culori fură definitiv scena New York-ului până în 6 ianuarie. Faimoase sunt casele din Brooklyn, pe care locuitorii se întrec în a le decora în mod cât mai elegant şi inventiv, cu pitici, Moş Crăciuni, globuri, funde roşii şi verzi…, iar sub pomii împodobiţi se strâng coruri care cântă colinde.

Concerte au loc şi în numeroasele catedrale, iar donaţiile sunt oferite în special spitalelor pediatrice. Astfel, concertul din Catedrala „St. John the Divine” se ţine chiar în 25 decembrie, la ora cinei.

Bradul de la Rockefeller Center

Sunt sute de propuneri tentante pentru o masă în oraş între West Broadway şi Lafayette Street din cartierul Soho, la restaurantul thailandez „Peep Soho”, la cel mexican „Nolita”, ce se află într-un garaj, la cel indian „Hampton Chutney”, la restaurantul japonez „Nobu”, la cel vietnamez, VCafe”. Puteţi merge şi într-o braserie din Chinatown, cu lampadarele din hârtie colorată, care te fac să te gândeşti că eşti cu adevărat în Orient, cu multe feluri de mâncăruri uşoare, servite în cărucioare aflate în centrul restaurantului, unde nu puteţi ocoli celebra raţă „à la Pechin”. La „Mandarin Oriental” veţi degusta savuroasa bucătărie asiatică, felii de ton cu avocado, wasabi cu coriandru, sote de fructe de mare şi crustacee, iar la un restaurant venezuelan cu specialităţi precum focaccia făcută din făină şi porumb alb umplută cu pui şi avocado, cu brânză chorizo, carne de viţel şi fasole neagră. Se află în mijlocul Brooklynului. Şi neapărat degustaţi celebrul rom. Newyorkezii sunt înnebuniţi după bucătăria italiană. La „Locanda Verde” puteţi savura vestitele vinete cu parmezan la cuptor, linguine cu gamberi, delicioasa porcheta, o ruladă de carne de porc. „Villa Pacri” este un restaurant de clasă, ca şi cartierul în care se află, Chelsea, unde există o autentică bucătărie italiană, cu tipicele „taglioni alle astice”, miel umplut şi nenumărate feluri de peşte. Unul dintre localurile în care poţi întâlni noua bucătărie americană este „The National”, de fapt un bistro, tot în alb şi negru, inspirat de marile cafenele europene, care propune „sandwich cubanez”, cu porc şi grepfrut, ori peşte cu avocado sau scoici cu şuncă, ori pui cu chorizo… Una dintre specialităţile de Crăciun este curcanul cu umplutură de nuci, cârnaţi, castane şi şalote prăjite, dar şi prăjituri cu un aspect plin de savoare.

Copiii şi lumea minunată a jucăriilor

Trendy mai mult ca niciodată este Harlemul, unde se găsesc nenumărate baruri în care poţi asculta celebrele concerte de jazz, ce au făcut istorie. La „National Jazz Museum”, marţea, este jam session, miercurea o puteţi petrece la „Apollo Theatre”, unde se poate audia un jazz tipic anilor nebuni, sâmbăta este seara jazzului african la „Saint Nick’s Jazz Pub”.

„Harlem Gospel Tour” este un itinerar prin diferitele cartiere. În biserici sunt reguli care trebuie respectate: o îmbrăcăminte adecvată, fără maiouri decoltate, fotografiatul interzis. Bisericile în care se poate asculta gospel sunt „Gree Baptiste Church” şi „St. Joseph of the Holly Family”.

Casă decorată în Brooklyn

Picturi, sculpturi din toate epocile şi în toate stilurile, dar nu numai. Big Apple oferă şi expoziţii de mobilă veche, de design, de instrumente muzicale şi cărţi rare. Faceţi câteva halte şi vă veţi îmbogăţi spiritual la „Guggenheim Museum”, pentru a vizita expoziţia lui Maurizio Cattelan şi, de ce nu, pentru a admira capodoperele, de la Renoir la Van Gogh, de la Calder la Franz Marc, de la Manet la Brâncuşi. „Whitney Museum” este dedicat artei americane din secolele XX şi XXI. Proiectat de Marcel Breuer şi Hamilton P. Smith, are o colecţie ce cuprinde peste 19.000 de opere, realizate de peste 3.000 de artişti, aparţinând artei moderne şi contemporane: picturi, sculpturi, desene, fotografii, video şi instalaţii. Acum puteţi vizita aici expoziţiile lui Andy Warhol, Louise Bourgeois, Keith Haring, Jasper Johns, Cindy Sherman şi Jeff Koons, dar şi colecţia magnifică de tablouri şi carte a lui Edwar Hopper. Născut pentru a fi cel mai mare muzeu de artă modernă din lume, „MoMA” şi-a deschis porţile primilor vizitatori în 1939. Astăzi posedă peste 150.000 de picturi, sculpturi, desene, machete de arhitectură şi o vastă colecţie de filme, numărând peste 22.000 de pelicule. Tablourile ce poartă semnăturile lui Van Gogh, Gustav Klimt, Umberto Boccioni, Giorgio de Chirico, Marcel Duchamp, cât şi alte lucrări ale expresionismului abstract american pot fi vizionate până noaptea târziu în aceste zile de sărbătoare. Nu pierdeţi nici expoziţia semnată „Pipilotti Rist”, nici instalaţiile lui William Kentridge. Colecţia de la „Metropolitan Museum” cuprinde acum peste 2.000.000 de lucrări, de la Giotto la Mantegna, de la Matisse la Tiepolo, de la Poussin la Botticelli, de la Raffaello la Caravaggio… La „Brooklyn Museum” pot fi admirate picturile maeştrilor precum Edward Hopper, John Singer Sargent, Georgia O’Keeffe şi Childe Hassam. Nu rataţi nici secţia dedicată fotografiei, cu lucrări rare.

Pentru cine nu vrea să doarmă, New York este deosebit de bogat în restaurante cu muzică live, cele mai multe fiind concentrate în Manhattan, unde se găsesc şi numeroase discoteci şi cluburi de noapte, unde vă veţi putea întâlni cu una dintre vedetele preferate.

Italia, între presepi, brazi şi muzici sacre

Roma

Una dintre imaginile cele mai clasice şi cele mai fotografiate de Crăciun la Roma este Piaţa „San Pietro” cu cele peste 200 de presepi, reprezentând o adevărată cetate a Betleemului la Naşterea lui Iisus, şi cu magnificul brad, care tronează în centru, oferit în fiecare an de o altă ţară. O tradiţie care se respectă din 1982, din dorinţa Papei Ioan Paul al II-lea, modificată destul de puţin de către Benedetto al XVI-lea. În biserica San Pietro, până la 6 ianuarie inclusiv, au loc concerte de muzică sacră.

Nu departe de Gara Termini se află splendida Catedrală „Santa Maria Maggiore”, situată în Piaţa Vittorio, care, în luna decembrie, devine biserica tuturor romanilor. În catedrală se află acum, sub altarul cel mare, leagănul lui Iisus, într-o rafinată urnă din cristal şi argint aurit, opera lui Giuseppe Valadier din 1802, care, conform tradiţiei, ar conţine relicve ale lui Iisus. Şi tot aici pot fi admirate presepii realizate de Arnolfo di Cambio. În această perioadă, în catedrală, au loc numeroase concerte cu orchestre multietnice, de dimineaţa până seara târziu, iar în seara de Crăciun, Messa Cantata de la miezul nopţii.

Capitala Italiei, Roma, nu a primit încă loviturile crizei şi atrage peste un milion de turişti, mulţi veniţi din Statele Unite şi Canada, din China, Brazilia pentru a-i admira frumuseţea peisajelor, dar şi vestigiile istorice, muzeele şi galeriile de artă, multe dintre ele renovate recent: „Maxxi”, proiectat de cunoscuta arhitectă Zaha Hadid, „Muzeul de Artă Contemporană”, „Galeria de Artă Modernă”. În perioada sărbătorilor de iarnă, de la Crăciun până după Anul Nou, toate sunt deschise de dimineaţa până seara, inclusiv sâmbăta şi duminica. La Galeria „Borghese”, după 200 de ani, s-au întors 60 de capodopere ale artei vechi, precum „Vasul Borghese”, cu scene dionisiace, cu hermafroditul dormind, restaurat de Bernini, „Cele trei graţii”, celebrul „Centaur străpuns de dragoste”, piesele Cardinalului Scipione Borghese, din secolul al XVII-lea, vândute lui Napoleon în secolul al XVIII-lea, care reprezintă astăzi nucleul de antichităţi de la Luvru.

La „Palazzo Venezia” poate fi vizitată expoziţia „Caravaggio”. Nu trebuie să rataţi nici expoziţia dedicată lui Guercino, care inaugurează noile spaţii expoziţionale de la „Palazzo Barberini”.

Roma este oraşul în care arta merge îmbinată de minune cu gastronomia. Pentru gurmanzi s-a deschis „Made”, cu o mare varietate de salate şi paste preparate în casă. Nou este şi restaurantul „Da Cesare”, cu bravul bucătar Leonardo Vignoli, vestit pentru specialităţile sale de „bollito”. La „Agata şi Romeo” poate fi degustată o bucătărie rafinată cu produse tradiţionale, cu paste făcute în casă. La fel şi la „Trattoria Monti”.

Franco Cerri, unul dintre muzicienii care se pot lăuda că au cântat alături de Billie Holiday şi Django Reinhardt, dar şi Renato Sellani vor acompania un grup de maeştri ai jazzului contemporan, care vor încânta publicul atât din pieţele, cât şi din diferite catedrale ale Romei, precum şi la Orvietto, într-un turneu desfăşurat între 28 decembrie şi 1 ianuarie.

În celebra catedrală „Sfântul Anton” din Padova, publicul este invitat la Concertul de Crăciun. În schimb, centrul oraşului Torino va fi invadat de dansatorii de tango. Vor evolua balerinii argentinieni Selva Mastroti şi Marcelo Ramer.

Un alt oraş ce se îmbracă în lumini este Siracusa, oraşul natal al Sfintei Lucia, unde are loc o procesiune ce pleacă din insula Ortigia şi traversează întreaga localitate. Statuia sfintei este purtată în spate de 60 de bărbaţi care au toţi, pe cap, o beretă verde. În faţa sfintei vin să aducă un omagiu marinarii, care fac să sune sirenele bărcilor. Seara este o adevărată explozie de jocuri de artificii care par să aprindă marea. Cortegiul merge către Catedrala Santa Lucia, unde ajunge după ora 22.00, iar statueta rămâne pe altar timp de o săptămână.

Lotto se întoarce în lagună. Originalul, anticonformistul Lorenzo Lotto (1480-1556) s-a născut în Veneţia lui Tizian, dar drumurile l-au purtat departe de oraşul de origine. A lucrat în Lombardia, la Roma şi în Marche, dezvoltând un stil personal, din păcate nu întotdeauna apreciat de contemporanii săi. Critica modernă va fi cea care îl va reevalua, organizând numeroase expoziţii. Acum au fost împrumutate de la Muzeul Ermitaj din Sankt Petersburg două lucrări pentru a reuni o mare parte a capodoperelor, expuse, sub titlul „Omagiu lui Lorenzo Lotto”, la Galeria Academiei de Artă din Veneţia. Pot fi admirate, pentru prima dată în Italia, „Portretul celor doi soţi” şi „Madona cu pruncul şi îngerii”, dar şi melancolicul „Portret de tânăr gentilom” şi frumoasa „Naştere” care îl prezintă pe pruncul Iisus, speriat de apa băii ca orice copil nou-născut. Sunt etalate 25 de opere, 12 de Lorenzo Lotto şi 13 ale unor contemporani ai săi.

Lumea fermecată a presepilor de la Napoli

La Milano, în aceste zile pot fi admirate gratuit importante opere de artă provenind din muzee străine. Protagonistul de la „Palazzo Marino” este Georges de la Tour (1593-1662), cunoscut şi sub numele de „Caravaggio francez”. Din 26 noiembrie până în 8 ianuarie sunt expuse pânze provenind de la Muzeul Luvru. Pot fi admirate „Adoraţia păstorilor” şi „Sfântul Giuseppe”, tăietorul de lemne. Muzeul este deschis, inclusiv sâmbăta şi duminica, de dimineaţa până la ora 24.00.

Iubitorii Operei sunt invitaţi să poposească la Lucca, pe urmele lui Puccini, unde există o mare scenă pentru artă şi muzică, şi unde sunt deschise Muzeul Puccini şi casa sa natală, ambele recent restaurate, care vorbesc despre viaţa şi opera marelui compozitor, unde pot fi admirate picturi, costumele celebrelor soprane ce au cântat în diferite opere, cum ar fi cel de la premiera cu „Turandot”, de la New York, din 1926. Scenografia încântătoare este completată de pianul Steinway, achiziţionat de compozitor în 1901. Ar fi păcat să nu vă opriţi la Teatrul „Giglio”, construit în secolul al XVII-lea şi restaurat şi el recent. Aici, în 22 decembrie, va avea loc un extraordinar concert, având invitate nume prestigioase din lumea Operei, fiind urmat de Concertul de Anul Nou, „Puccini şi opera napolitană”. Simfonii pucciniene şi mozartiene vor putea fi ascultate în pieţele San Giovanni şi Antelminelli. În faţa Muzeului Puccini a fost refăcut vechiul restaurant Puccini, iar altul la care merită să vă opriţi este „Buca di Sant’Antonio”, unde puteţi savura delicioasele ravioli cu ricotta şi dovlecei.

Caii de la Curtea regelui Soare

Parisul, Oraşul Luminilor

Nu ar putea să fie mai prejos Parisul, „Oraşul Luminilor”, care, încă din ajunul Crăciunului, s-a împodobit cu lumini ecologice multicolore, instalate de-a lungul bulevardului Champs-Elysées. La fel de feerică şi celebra Roată din „Place de la Concorde”. La Palatul Congreselor nu pierdeţi faimosul balet „Igor Moiseev”, dar nici spectacolele de musical de la „Trocadero” sau de la „Lido”.

Până la sfârşitul anului, pe Sena se află un leagăn al Jazzului. La „Caveau de la Huchette”, unde se întâlnesc fanii miticului film „Round Midnight”, al lui Bertrand Tavernier. La câţiva paşi de Notre-Dame, în acest restaurant au cântat Lionel Hampton, Count Bassie, Memphis Slim… Anul Nou se serbează aici până în zori pe muzică de swing cu celebrul saxofonist Drew Davies.

O oprire obligatorie la Versailles, unde, în faţa castelului Regelui Soare, Bartabas, al cărui nume este legat de teatrul ecvestru „Zingaro”, a creat „Academia Spectacolului Ecvestru”, o şcoală unică în lume care uneşte dresajul cu muzica, dansul şi teatrul. Aici, Bartabas, omul-centaur, în afara schemelor, a organizat un fabulos spectacol. În curtea „La Grande Ecurie”, acoperită cu nisip, construită în 1679 de către Mansard pentru a primi prestigioasa cavalerie regală şi restructurată în 2002 de arhitectul Patrick Bouchain, pot fi văzuţi caii care galopează la prima oră. Fiecare elev al Academiei se ocupă de câte patru-cinci cai. Aceştia au nume celebre: Géricault, Goya, Matisse, Chagall, dar şi Nervosul, Vicleanul… Combinând arta ecvestră cu muzica dansul şi comedia, Bartabas a inventat o nouă formă de spectacol, teatrul ecvestru. Recent, de un deosebit succes s-a bucurat „We were horses”, cu Carolyn Carlson.

Academia Ecvestră de la Versailles, deschisă şi de Crăciun

La „Opera Royale” de la Versailles intră în scenă baletul „Albă-ca-Zăpada” cu costumele lui Jean-Paul Gaultier şi coregrafia semnată de Angeline Preljocaj, pe muzica lui Gustav Mahler. Totodată, poate fi vizionată şi tragedia lui Johann-Christian Bach, „Amadis de Gaule”. În Capela Regală au loc concertele celor patru organişti.

O noutate: a fost redeschis, la Perpignan, după 6 ani de lucrări şi o cheltuială de 44 de milioane de euro, noul „Théâtre de l’Archipel”, cu ambiţia de a fi considerat un „Guggenheim” al Sudului, un vast complex semnat de Jean Nouvel şi Briggite Metra, cu două săli, „Le Grenat” şi „Le Carré”, inspirate de arhitectura catalană. E un adevărat spectacol de iarnă.

Parada Regilor Magi

Paradă de pe străzile Barcelonei

Spectacularul cortegiu „La Cavalcada de Reis”, de la Barcelona, denumită şi „Parada Regilor Magi”, are loc în cinci ianuarie, pe un parcurs de 5 kilometri, de unde Magii de la Port Vell se îmbarcă pe mare. În afara lui Baldassare, Gaspare, Melchior, defilează personaje şi care alegorice din care sunt aruncate dulciuri şi cadouri pentru copii. Întreaga Barcelonă se aprinde de minunate jocuri de lumini. Astfel, pe Passeig de Gracia sunt peste 200 de lampadare cu forme moderniste care amintesc de avangarda spaniolă. Nenumărate întâlniri muzicale de top au loc la „Palau de la Musica Catalana”, între 25 şi 31 decembrie, iar între 2 şi 4 ianuarie va răsuna Concertul de Anul Nou, cu valsuri, polci şi mazurci, cu „Strauss Festival Orchestra”. La „Grand Teatre del Liceu” intră în scenă marea lirică, cu „Linda di Chamonix” de Donizetti.

O piaţă încântătoare, cu produse tipice pentru Crăciun şi cu jocuri se află în faţa Bisericii „Santa Maria del Pi”, alta, la „Placea Sant Jaume”, cu spectaculoase presepi şi statui religioase în mărime naturală, cu scenografii spectaculoase ale ieslei. Dar cea mai fabuloasă dintre ele este Piaţa „Santa Lucia”, cea mai mare din Spania, împodobită cu globuri, cu presepi, cu numeroase simboluri religioase, instrumente muzicale catalane. Aproape 500 de cabane ocupă piaţa catedralei luminată cu mii de lumânări.

Lumini şi cadouri la Londra

Londra

Poţi să te îndrăgosteşti de Londra în orice anotimp, dar de Crăciun ea este magică. De la Regent Street la Oxford Street, trecând prin Covent Garden şi Trafalgar Square, giganticele globuri roşii dau un aer de sărbătoare întregului oraş.

La Londra nu pierdeţi excepţionala expoziţie de la National Gallery, cu „Capodoperele lui Leonardo da Vinci”, cu cele două versiuni al „Fecioarei cu stânci”, de la Luvru şi de la National Gallery, niciodată văzute împreună până acum. În faţa Teatrului „Shakespeare” vă aşteaptă pantomima.

Lumini pe Oxford Street

În cartierul Bankside, pe malul Tamisei, într-o zonă cu multe atracţii precum „Southwark Cathedral”, „Tate Modern” şi „Globe”, teatrul lui William Shakespeare, chiar în faţa teatrului, în mijlocul mulţimii va fi întâmpinat noul an cu „Twelfth Night Celebration” (Epifania), anunţată de „Holly Man”, personajul care ajunge dintr-o barcă cu reni de pe Tamisa, într-un costum ornat cu frunze şi înconjurat de personaje precum Belzebut şi „Mummers”, dar şi „Regele Fasole” şi „Regina Mazăre”, care conduc o procesiune istorică până la vestitul George Inn.

Galeria de la Covent Garden este invadată de publicul doritor de cadouri

Îmbrăcaţi în costume renascentiste şi baroce, artişti oferă recitaluri şi lecturi în cadrul Festivalului de Iarnă de la Spitalfield. Nu lipsesc nici spectacolele cu păpuşi. Publicul adunat în pieţe va putea asculta şi concertele celebrei „London Contemporary Orchestra”, dar şi ale grupului coral „Galicantus”.

Cu patinele pe canale

Lumini de Crăciun

Dincolo de tradiţionalele pieţe pentru Crăciun şi Anul Nou, capitala olandeză oferă extraordinare posibilităţi de a patina pe canalele îngheţate. O scenografie impresionantă, în „Piaţa Muzeelor”, dar şi la „Jaap Eden”, unde, pe o suprafaţă de 400 de metri pătraţi, vă puteţi petrece câteva ceasuri vesele alături de cei mici, în acompaniamentul grupului „Funky Xmas Market”, dar şi să faceţi shopping. În centrul oraşului, în „Piaţa Dam”, tronează un impresionant brad. Opriţi-vă şi la „Christmas Palace”, un mare magazin cu cadouri pentru Crăciun şi pentru casă. Seara, de Crăciun şi de Anul Nou, cerul Amsterdamului este luminat de fastuoase focuri de artificii. Impresionantă este procesiunea în care Moş Crăciun, cu plete şi barbă albe, apare pe străzi pe un cal alb, cu haină roşie şi o impunătoare mitră, spre bucuria copiilor

Gustul Nordului

Lumea de poveste a Finlandei

Helsinki este faimos ca oraş al designului şi prin sugestivele lui lumini hibernale, dar şi prin „New Finish Food”. „Design District” acoperă mai multe cartiere, iar Piaţa „Designmuseo” cuprinde întreaga istorie a designului finlandez de la sfârşitul anilor 1800 până în zilele noastre. Aici puteţi găsi inedite cadouri de Crăciun. Aleksanderinkatu, marea arteră turistică, se transformă în decembrie în strada shoppingului, datorită fantasticelor pieţe, precum „Joulukatu”, unde, alături de decoraţii, lumânări, jucării pot fi întâlnite şi specialităţi gastronomice şi unde toată lumea are în mână o cană de „gloggi”, adică vin fiert. În Piaţa „St Thomas”, cei mici se pot întâlni cu Santa Klaus, care le oferă caramele şi bomboane. Doar Moş Crăciun e la el acasă! Până în 8 ianuarie, Centrul Cultural „Pannuhali”, creat într-o fostă uzină electrică, devine scena circului de iarnă „Talvisirkus Nena”, la care participă clovni, bufoni şi au loc nenumărate spectacole, anul acesta fiind invitate cele mai renumite companii din întreaga lume. Încântătoare este Parada Sfintei Lucia, care pleacă din Piaţa Senatului, unde statuia sfintei este împodobită cu flori şi lumânări. Apoi, din noaptea de Anul Nou până în 9 ianuarie, întunericul Nordului se transformă într-o sărbătoare a luminii, datorită instalaţiilor de la „Lux Helsinki”. „Lasipalasi” este un loc simbolic al istoriei finlandeze, o sinteză între curentul finlandez al arhitecturii anilor ’30 şi înflorirea culturală din anii ’90. Restructurarea acestui edificiu a fost terminată în 1998 şi de atunci în interiorul lui există un elegant restaurant, în culori calde, uşor retro, cu blănuri pe podea, în care principalele feluri sunt axate pe ren şi păstrăv. În apropiere, un restaurant rafinat inclus în Ghidul Michelin, datorită unei bucătării creative. Un presigios restaurant „Kappeli”, foarte elegant, cu porţelanuri, argintărie şi cristaluri, ce era frecventat în epoca imperială de marii poeţi, muzicieni şi compozitori, precum Sibelius, se bazează pe vechile specialităţi imperiale, cu o mare varietate de feluri de peşte, dar şi de ren.

Elegantul restaurant Kappeli din Helsinki îşi aşteaptă oaspeţii

În Norvegia ar fi păcat să nu asistaţi la extraordinarul spectacol oferit de aurora boreală. Se spune că pe cât bate vântul mai tare, cu atât sunt mai multe aurore. Istoria aminteşte de aurore de neuitat, precum cea observată de Galileo deasupra Veneţiei în 1621 sau cea din februarie 1872, văzută de la Bombay, ori 25 septembrie 1909, când cerul Singaporelui a fost iluminat ca ziua. Pentru cei care vânează aurore se spune că e bine de făcut această călătorie iarna, când nopţile sunt mai lungi, în Valea de la sud de Tromso. Catedrala Artico aminteşte de Opera House din Sydney prin arhitectura sa din ciment şi sticlă, ce evocă gheţarii unei banchize.

Crăciun irlandez, la Dublin

Stradă din Dublin

Dublin este o capitală care se trezeşte încet-încet, dar care, până la urmă, te seduce. Vitrine strălucitoare, atmosfera tipică din Temple Bar, târgul de Crăciun de la Docklans sunt alternative irlandeze cu muzică, bere şi modă semnată de stiliştii autohtoni. Deşi nu este nici Londra, nici Parisul, ci un oraş cu o jumătate de milion de locuitori, are un ritm calm, dar relevă aspecte surprinzătoare. Casele în stil georgian se contrapun edificiilor din sticlă şi ciment, iar pub-urile alternează cu muzeele. În timpul Crăciunului, luminile Dublinului sunt încântătoare, iar anul acesta, deşi într-o perioadă de criză, sunt parcă mai feerice ca oricând. Temple Bar are o amprentă a secolului al XVIII-lea, este delicios cu zidurile din cărămidă roşie, cu nenumărate mici piaţete. Două pieţe specifice Crăciunului, „Designer Markt”, cu bijuterii, genţi realizate de artizanii locali şi „Temple Bar Food Market”, devin un adevărat târg al gastronomiei de Crăciun. În zona „Trinity College” a prestigioasei universităţi fondate în 1592, unde au studiat chiar Samuel Becckett şi Oscar Wilde, se află „Old Library”, un adevărat tezaur medieval, cuprinzând, printre altele, „Cartea lui Kells”, un manuscris în miniatură din secolul al IX-lea. Un shopping de calitate se poate face pe „Nassau Street”, unde s-a deschis „Kilkenny Design Center”, cea mai amplă vitrină a designului şi a modei irlandeze.

Magazinele din Dublin

„Grafton Street”, una dintre primele străzi pietonale din Europa, este iluminată după proiectele unor artişti. Marele magazin „Zeppe” face concurenţă „Harrods” din Londra, cu marile magazine „Brown Thomas”, unde se află renumite mărci internaţionale de îmbrăcăminte şi încălţăminte, dar şi obiecte pentru casă. Pe „Connell Street”, marea arteră comercială, luminată cu peste 100.000 de globuri ce împodobesc giganticul pom de Crăciun, artiştii amatori pictează pe asfalt. Şi aici, restaurantele cu specific local te îmbie, precum „Trocadero”, cu pereţii tapisaţi de fotografii cu autografe şi cu o încântătoare bucătărie tradiţională, iubit de artişti, actori şi cântăreţi. Apoi, „Chapter One”, restaurantul scriitorilor şi al clienţilor iluştri precum Al Pacino şi Christina Aguilera. Seara, în Dublin, pub-urile sunt arhipline: „SamSara Café Bar”, într-un stil asiatic contemporan, cu lampadare roşii şi canapele din piele neagră, cu o atmosferă în penumbră, dar şi „The Brazen Head”, cel mai vechi bar din Irlanda, adorat de Joyce, cu desene, picturi şi în care se poate trăi o atmosferă caracteristică folk-ului irlandez.

Un toast în Piaţa Roşie

Piaţa Roşie

În Piaţa Roşie s-au aprins luminile deja din 3 decembrie şi totul are dimensiuni de poveste. La Moscova, rege e dansul. Numeroase sunt spectacolele de la Balşoi care invită publicul şi deja biletele pentru următoarele două luni au fost epuizate. Cei norocoşi o vor putea aplauda pe renumita stea a baletului Svetlana Zaharova, în „Frumoasa adormită”, iar în seara de Crăciun, în „Spărgătorul de nuci”. Cei care vor poposi acolo vor putea saluta Anul Nou în Piaţa Roşie, urmărind un spectacol cu grupuri folclorice. Faimosul Teatru Muzical „Helikon Opera” propune până la sfârşitul anului „Liliacul”, opereta lui Johann Strauss, în timp ce pe afişul de la „Novaia Opera” figurează „Johann Strauss, regele valsului”. În 28 şi 29 decembrie, tot aici se desfăşoară spectacolul de Anul Nou, „Opera@jazz”.

În ultima seară a anului, la Sala Ceaikovski, Orchestra „Vivaldi” invită publicul la concertul „Vechiul An Nou”, în timp ce la „Casa Muzicii Internaţionale” va avea loc Concertul de anul Nou cu trioul „The Three Mo’Tenors”. În sfârşit, Teatrul „Stanislavski” a programat, în 23 decembrie, „Pescăruşul”, balet modern pe muzica lui Ceaikovski. O invitaţie şi la „Paşa Moskva”, legendarul club de lângă Kremlin, în stil Pop Art, cu strălucitoare soluţii luminoase, unde se dansează până dimineaţa pe un ring enorm, cât şi la „Jazz Klub Soiuz Kompozitorov” pentru iubitorii jazzului, frecventat de artişti, oameni politici, diplomaţi. Iar pentru cei care vor să patineze, Piaţa Roşie devine o imensă pistă de gheaţă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.