Şase dintre filmele din competiţia de la Cannes, la Bucureşti

HOLLYWOOD; CA - FEBRUARY 13: Actress Mila Kunis arrives at the world premiere of Walt Disney Pictures' 'Oz The Great And Powerful' at the El Capitan Theatre on Wednesday February 13; 2013 in Hollywood; California. (Photo by Tom Sorensen/Moovieboy Pictures)

Festivalul Cannes 2013 (15-26 mai), ediţia a 66-a, a publicat zilele trecute lista filmelor selectate în competiţia oficială. Din cele 19 filme, şase vor fi aduse şi în România de Independenţa Film, plus unul dintre filmele care vor rula în afara competiţiei.

Cele 6+1 filme de la Cannes vor putea fi văzute în curând şi în cinematografele noastre.

„Jeune et Jolie” (Young and Beautiful), în regia lui François Ozon, cu Charlotte Rampling. Este portretul unei fete de 17 ani (Marine Vacth) care se prostituează din plăcere.

François Ozon, cel care a realizat şi “Swimming Pool” (2003), a fost nominalizat la “Palme d’Or” pentru regie, la “César” pentru “Cea mai bună actriţă“ – Charlotte Rampling, “Cel mai bun film” – la Festivalul de Film de la Bangkok, în 2003. A mai fost nominalizat la “Ursul de aur” de la Berlin 2000 pentru “Water Drops on Burning Rocks” (2000) şi la “César 2013” la categoriile “Cel mai bun regizor”, “Cel mai bun film” şi “Cel mai bun scenariu adaptat”, pentru “Dans la maison” (“În casă”, 2012), care a intrat astăzi în cinematografele bucureştene.

Ryan Gosling

“Jimmy P.” este un film american în regia francezului Arnaud Desplechin, cunoscut pentru peliculele “Kings & Queen”, 2004, “A Christmas Tale”, 2008, “Esther Kahn”, 2000, “The Beloved”, 2007, avându-l în rolul principal pe Benicio Del Toro. “Jimmy P.” este o adaptare după cartea “Psychothérapie d’un Indien des Plaines”, scrisă de antropologul Georges Devereux în 1951. Un fost pacient-caz de-al său, Jimmy Picard (interpretat de Benicio Del Toro), este un indian din tribul Pieds Noir, extrem de afectat de alcoolism şi de pierderea rădăcinilor sale. Anul acesta aduce cea de-a cincea selecţie în competiţia oficială pentru Arnaud Desplechin.

“Only God Forgives”, semnat de Nicolas Winding Refn, cu: Ryan Gosling şi Kristin Scott Thomas. Regizorul danez Nicolas Winding Refn a devenit cunoscut în 1996, odată cu regizarea peliculei “Pusher”, filmul care l-a lansat pe actorul danez Mads Mikkelsen, din “The Hunt” (2012), ce rulează chiar acum în cinematografe. Colaborarea cu Mads Mikkelsen a continuat şi la “Valhalla Rising” (2009), şi la “Pusher II” (2004). Tot Nicolas Winding Refn a regizat recentul “Drive” (2011), cu Ryan Gosling, pentru care a primit premiul “Cel mai bun regizor” la Cannes 2011, şi “Bronson” (2008), cu Tom Hardy, distins cu “Marele premiu al juriului” la “Sundance Film Festival” în 2009 şi declarat “Cel mai bun film” la “Sydney Film Festival”, în acelaşi an.

Charlotte Rampling

Ryan Gosling este personajul principal şi în filmul american “Only God Forgives” (2013). El joacă rolul lui Julian, un contrabandist din lumea subterană a drogurilor din Bangkok. Viaţa i se complică enorm în momentul în care mama sa îi cere să-l identifice şi să-l asasineze pe cel care i-a ucis fratele.

“Like father, Like Son”, în original, “Soshite chichi ni naru”, este un film japonez în regia lui Hirokazu Koreeda. Un om de afaceri de mare succes află că fiul său a fost înlocuit la naştere cu un alt copil. Acum el se află în faţa unei decizii extrem de importante: îl va alege pe fiul său biologic de care a aflat abia acum? Sau îl va creşte în continuare pe cel “anonim”, la fel cum a făcut-o şi până acum, ca şi cum ar fi propriul său copil?

Regizorul japonez Hirokazu Koreeda a mai fost nominalizat la Cannes, pentru “Palme d’Or”, pentru două filme: “Nobody Knows” (2004) şi “Distance” (2001). Titlurile pentru care mai este cunoscut sunt “I Wish” (2011), “Still Walking” (2008) şi “After Life” (1998).

Joaquin Phoenix

“La Vie d’Adèle” (Blue Is the Warmest Color). Regia: Abdellatif Kechiche. Filmul este o adaptare după cartea “Le bleu est une couleur chaude”, de Julie Maroh. Scenariul începe cu Adèle, o adolescentă de 15 ani care ştie sigur două lucruri: că e fată, iar fetele ies cu băieţii. Viaţa ei e pe cale să se schimbe în momentul în care o întâlneşte pe Emma, asta în ciuda opoziţiei părinţilor şi a lumii din jur.

Produsă de “Quat’sous Films” (compania regizorului) şi de “Wild Bunch”, pelicula “La vie d’Adèle” are un buget de 4 milioane de euro.

Regizorul Abdellatif Kechiche a câştigat în 2005 şi în 2008 Premiul “César” pentru “Games of Love and Chance” (2003), la categoriile “Cel mai bun scenariu”, “Cel mai bun film”, “Cel mai bun regizor”; respectiv pentru “The Secret of the Grain” (2007), distins pentru “Cel mai bun regizor”, “Cel mai bun scenariu”, “Cel mai bun film”. Acesta din urmă a obţinut şi premiul FIPRESCI plus alte trei premii şi a fost selectat în competiţia oficială pentru “Leul de Aur” la Festivalul de la Veneţia, în 2007.

“The Immigrant”. Regia: James Gray. Cu: Jeremy Renner, Joaquin Phoenix, Marion Cotillard. O tânără imigrantă este atrasă într-o viaţă de burlesc şi vodevil până când este descoperită şi salvată de un fermecător magician. El reuşeşte să o găsească şi pe sora sa, ţinută încă în spaţiul restricţionat de pe Insula Ellis, şi apoi să le reunească pe cele două.

În film îi veţi recunoaşte pe Jeremy Renner, Joaquin Phoenix şi pe Marion Cotillard.

Marion Cotillard

James Gray este un regizor american născut din părinţi emigranţi ruşi. Are deja la activ trei selecţii în competiţia oficială de la Cannes, cu “The Yards” (2000), “Two Lovers” (2008), “We Own the Night” (2007). Ultimele două au fost nominalizate şi la Premiile “César” pentru “Cel mai bun film străin”. Filmul său de debut, “Little Odessa” (1994), cu Tim Roth, Edward Furlong şi Vanessa Redgrave, a câştigat “Leul de Argint” la Veneţia.

“Blood Ties”, regizat de Guillaume Canet, cu Mila Kunis, Marion Cotillard, Clive Owen, pune faţă în faţă doi fraţi din Brooklyn-ul anilor ‘70. Unul este de partea legii, celălalt face parte din lumea crimei organizate.

Guillaume Canet este un regizor şi actor francez. A jucat în “The Beach” (2000), cu Leonardo diCaprio, în “Vidocq” (2001), “Joyeux Noel” (2006) şi în “Fustangii” (Les infidèles, 2012).

Ca regizor, a primit un “César” pentru “Cel mai bun regizor”, cu “Tell No one”, în 2006, şi a fost nominalizat la “Premiul publicului”, la “European Film Awards”, în 2011, pentru “Little White Lies” (2010).

De remarcat că, alături de Guillaume Canet, scenarist este şi James Gray, regizorul filmului “The Immigrant”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.