Obie Platon expune în capitala Chinei

„Satisfashion” românesc la Beijing

Între 17 ianuarie și 28 februarie 2018, la ICR Beijing, se deschide expoziția „Satisfashion”, semnată de artistul Obie Platon. Expoziția cuprinde lucrări în ulei pe pânză, portrete, din „linii suprareale și părți vicioase ale modei contemporane”. Lucrările artistului narează „întâmplări delicioase”, simboluri care oferă o completă experiență vizuală asupra climatului atins de moda de astăzi. Publicul este invitat la vernisaj miercuri, 17 ianuarie, ora 14.00, în Sala de Expoziție a ICR Beijing.

Potrivit artistului, expoziția urmărește mixajul dintre estetic și distorsiunile și abaterile societății, care, împreună, exprimă forme pure de satisfacție propuse de industrie pentru public. Portretele algoreice reprezintă componente de modă și încheie o înțelegere profundă, personală a industriei în sine, ca un martor în fața mișcării gigantice. „La origine, moda reprezintă creație și unicitate, o modalitate de exprimare a personalității și individualității omului. Cu toate acestea, începând cu secolul XX, ca rezultat al cererilor sociale și politice și alături de sistemul de producție în fabrică, afacerea s-a concentrat în mod constant să depășească producția „de masă”. Odată ce oamenii accesează aceleași imagini, se manifestă un fenomen paradoxal, de apartenență la comunitate și depersonalizare, în același timp. (…) Moda și frumusețea generează un miraj, un sentiment de plăcere ce nu durează mult, care trebuie să fie hrănit în mod continuu.”

Opera lui Obie Platon a evoluat într-un limbaj vizual provocator, distinct și divers care definește pânzele sale experimentale și toate celelalte lucrări – murale, sculpturi, instalații. Inspirându-se din geometria și filosofia platonică și influențat de cultura românească, de credințele sociale și imaginarul popular, artistul face uz de o varietate de simboluri pentru a expune contextele sociale curente și comportamentul uman, adesea abordate cu ironie.

Începând cu graffiti în anul 2000,  artistul s-a concentrat ulterior asupra picturii experimentale. Este totodată interesat de arta sculpturii și a instalațiilor. Lucrările sale pe pânză explorează noi perspective ale portretului, folosind tehnici tradiționale de pictură, încărcate de simboluri și elemente contemporane. Subiectele abordate invită la interacțiunea directă, jucăușă cu audiența, prin reinterpretarea lucrărilor unor mari maeștri, precum Hieronymus Bosch sau Giuseppe Arcimboldo. Corpul sculptural omagiază artiști precum Constantin Brâncuși; ideea de bază pe care acesta este construit se inspiră din tabuurile sociale, din dependențele digitale.

Obie Platon este născut la Iași în 1987. A absolvit Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București (2007-2010). Este fondatorul Asociației URBANART, care susține artiștii contemporani și inițiativele de artă urbană în România, precum și a revistei culturale contemporane FORMAJE Artfiles. A participat la expoziții de pictură: DUALITY, expoziţie personală, Avanpost, Bucureşti (2017), EDITION 1: PRINTS, expoziţie de grup, Hamburg, Germania, org. Urbanshit Gallery (2016), HUMANUTOPIA, expoziţie personală, Palatul Parlamentului (2016), MIND WARS, expoziţie personală parte din ZAIN Design Festival, Cluj-Napoca (2016) SYMBIOSIS, expoziţie cu Victor Fota parte din Amural Festival, Braşov (2016), ANNIVERSAIRE, expoziţie de grup, Galateca, Bucureşti (2015), QUASAR, expoziţie personală, Neogalateca, Bucureşti (2015), GOLDEN FRAME 030202, expoziţie personală, Atelier 030202, Bucureşti (2013), EPISODUL 3, expoziţie de grup, Ciclop, Bucureşti (2013), 99 BICYCLES, expoziţie personală, Bucureşti (2013), ALLAN DALLA, expoziţie personală, Idelier, Bucureşti (2012), ATELIER 35, expoziţie de grup, UAP, Bacău (2012), CRANIUM, expoziţie de grup, Vatra Collective, Bucureşti (2012), COSMONOTRIPS, expoziţie personală, Bucureşti (2011).

A participat la expoziții și proiecte de artă murală din România, Europa și Asia, precum: Proiect de artă murală, Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” (2016), Proiect de artă murală, Shanghai, China (2014), Festivalul de artă murală Színes Város, Budapesta (2014) Festivalul de artă publică Walk&Talk Azores, Ponta Del Gada (2014), Festivalul Breathe in – Break out, Germania (2013), Festivalul de street art IRONLAK BBQ Burner, Bucureşti (2013), Roger Waters – “The Wall”, Bucureşti (2013), Festivalul de street art FISART, Timişoara (2013), Mural şi expoziţie de grup, Galeria Alchemia, Bucureşti (2013).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvana Ancutescu 205 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.