Scăderea prețului la alimente: A apărut o nemulțumire

Reprezentanţii producătorilor şi industriei alimentare trebuie să participe la discuţiile referitoare la preţurile alimentelor de bază, arată reprezentanţii Federaţiei Pro Agro, care se declară îngrijoraţi de faptul că o eventuală scădere a preţurilor la alimente va fi suportată de către producători.

„Federaţia Naţională Pro Agro îşi manifestă îngrijorarea în contextul discuţiilor viitoare între Guvern şi reprezentanţii retailului cu privire la preţurile practicate de aceştia la alimentele de bază. Considerăm că la aceste discuţii trebuie să participe în mod obligatoriu şi reprezentanţii organizaţiilor reprezentative din Agricultură, Industria Alimentară şi Servicii Conexe. De asemenea, considerăm că o asemenea discuţie trebuie tratată cu maximă importanţă şi maturitate, întrucât este una foarte sensibilă existând încercări similare de reducere a preţurilor iar acestea au dus la împovărări ale producătorilor din România deşi tocmai aceştia ar fi trebuit să fie protejaţi”, se precizează într-o scrisoare deschisă semnată de Ionel Arion, preşedintele Pro Agro, şi trimisă premierului Marcel Ciolacu.

Potrivit federaţiei, din componenţa preţului de vânzare la raft a produselor agro alimentare, costul de achiziţie de la producător este de cele mai multe ori sub costul de producţie al produselor, acesta vânzând în pierdere ca urmare a poziţiei dominante a retailului, care reprezintă 85% din comerţul modern.

„În aceste condiţii, având în vedere experienţe similare precum reducerea preţului la lapte, ne manifestăm îngrijorarea că o eventuală scădere a preţurilor la toate alimentele va fi suportată tot de către producători şi implicit de către bugetul de stat, afectate fiind fermele comerciale care sunt contributori la buget. Menţionăm că este specific actului de comerţ dezechilibrat în favoarea retailului, ca orice reducere sau plafonare a adaosului comercial să fie în fapt trecută în sarcina producătorului, ori acesta vinde deja în pierdere. Pentru aceste motive insistăm ca la masa acestor discuţii să participe şi reprezentanţii producătorilor şi industriei alimentare, riscul ca reducerile să fie suportate de aceştia din urmă este unul neacceptabil”, subliniază sursa citată.

Premierul Marcel Ciolacu a avut marţi, la Palatul Victoria, consultări cu reprezentanţii Asociaţiei marilor reţele comerciale din sectorul alimentar, discuţiile fiind axate pe stabilirea unui mecanism funcţional agreat între Guvern şi mediul privat pentru reducerea preţului la produse alimentare de bază, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Recomanda 3
Author

12 Comentarii

  1. Laptele e luat cu 1 leu de ka producatori si vandut cu 6 lei 8 lei.
    De ce creste de 8 ori.??? Pentru ca e MAFIA SUPER MARKET. Graul se ia cu 1 leu kg si painea e 6 lei. …Banii ajung la speculanti. Trebuie legea adaosului comercial …Vanzatorul prefera sa li se strice jumate din marda pentru ca ei oricum castiga de 10 ori. Pierde doar producatorul si cumparatorul.

  2. NU ie BINE, Dom’le, NU ie BINE deloc !
    Orice micsorare a Venitului NOSTRU, nu este buna deloc.

  3. Cred ca solutia ar fi simpla. Pe eticheta sa fie scris pretul de achizitie la materia prima (lapte, grau, fructe etc) si tara de origine

  4. Asta cu ieftinirea alimentelor e o gogoașă electorală.Nu se va ieftinii nici un aliment, ba dimpotriva,Ciolacu ar trebui să treacă întîi prin piață apoi să vorbească,sunt depășiți de orice problemă și nu e de mirare cu nulitățile ce compun guvernul.Se va proceda ca la pretul gazului metan s-a tot ieftinit de guvern ca de la 13 bani a ajuns “ieftinit “ 34 bani, adică dublu și ceva…

  5. solutia e simpla: mercurialul doar pentru comercianti, nu si pentru producatori! a, sa nu uit necesara flegma peste „principiile liberale”

  6. Solidaritate a fost, doar, in Polonia unde Sindicatul „Solidaritatea”, condus de catre un electrician, a invins armata unui general cu o singura circumvolutiune facuta de chipiu. 90% dintre romani, cei umbla cu cruci peste tot, sunt impotriva contributiilor de solidaritate impuse in Germania de catre Bismark !

  7. hmmm, imi aduc aminte ca acum 30 de ani, problema era aceeasi: adaosul mare! a venit atunci urmasul lui Neulander sa ne linsteasca imediat ca va introduce taxa pe valoarea adaugata!!! am vazut dupa aia ce a reprezentat de fapt aceasta taxa! Primul comment are dreptate, marfa agro inca se produce destul in tara si am putea concura serios cu importurile fapt care ar duce la scaderea preturilor dar nu se vrea, probabil ca in spatele importatorilor sunt indivizi suspusi care au interesul sa le mearga afacerea pentru ca nu numai supermarketurile sunt pline de produse de import dar si marile targuri cu asa zise produse traditionale!

  8. Se cumpara banane cu 1 dolar basculanta si se vand in magazine cu 1 mie dolari. Trebuie LEGEA ADAOSULUI COMERCIAL MAXIM 20 % ADAOS . La hoti si banditi nu ke convine. Legea se aplica nu se discuta.

    • Ai luat un exemplu forte prost, nu babana ma doare, ca pot sa si nu mananc, ci legumele si fructele de baza, produsele alimentare curente, sunt problema! Sigur, producatorul poate lasa si el ceva, dar ce poate lasa unul la lapte, cind pretul de achizitie este sub 1,50? Toata situatia vine de la supernarketuri, care ele dau trendul! Nici cu piata taraneasca nu ma laud, ca si aici se impun bisnitarii cu adeverinte eliberate aiurea de primarii! S-au mai facut controale la aceste adeverinte? Ca unul din asta desface sute de tone de marfa si el produce poate, un quintal, restul il ia de la targuri si piata de gros, unde „patrunde” si multa marfa adusa din Turcia si Grecia, vinduta apoi ca marfa produsa in Romania!

  9. „reprezentanţii Federaţiei Pro Agro, care se declară îngrijoraţi”

    Sa-si faca propriile puncte de desfacere si sa vinda on-line. Simplu ca va’njur !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.