Scandal politico-fotbalistic în Olt

Primarul PDL al Slatinei ameninţă cu retragerea subvenţiei pentru echipa ALRO Slatina, dacă ea va mai fi condusă de un PNL-ist. Totul sub pretextul depolitizării fotbalului. În realitate, PDL suferă când nu deţine posturi-cheie şi în aceste domenii.

Milionul sau liberalul!

Apropierea alegerilor încinde spiritele pe scena politică. După ce s-a constituit alianţa PSD-PNL, reprezentanţii PDL au pornit o contraofensivă în toate domeniile, pentru a contracara pericolul real pe care îl reprezintă pentru ei USL. Nici fotbalul nu a scăpat acestei contraofensive.

În judeţul Olt s-a declanşat de două zile un scandal politico-fotbalistic. Primarul municipiului Slatina, PDL-istul Darius Vâlcov, a anunţat că nu va mai acorda anunţatul şi promisul sprijin de un milion de lei echipei de Liga a II-a, ALRO Slatina. Motivul, unul eminamente politic: prezenţa la conducerea CA al echipei a unui fruntaş PNL, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Olt, Ioan Ciugulea. În primă instanţă, Vâlcov a afirmat că se bate pentru depolitizarea fotbalului, dar acest argument nu stă deloc în picioare, din moment ce el şi-a exprimat nemulţumirea referitor la faptul că „nici un reprezentant al primăriei nu a fost cooptat în CA”. Oricum, în acest caz se impune o întrebare: de ce abia acum Darius Vâlcov vorbeşte de depolitizare, şi nu a făcut-o în ultimii trei de când Ciugulea este preşedintele CA al echipei?

Aberaţii privind meciuri trucate

Mai mult, Vâlcov a mai venit cu un argument: el a acuzat de „înţelegere” pe liderii locali ai PSD şi PNL că truchează rezultatele echipei ALRO în beneficiul unor jucători (tot din partidele respective – n.a.) la casele de pariuri. Concret, Vâlcov a acuzat de blat meciul FC Olt-ALRO 2-1, susţinând că era imposibil ca slătinienii să fi pierdut cinstit în faţa unei echipe noi promovate. Aceste acuzaţii sunt aberante, dar necunoscătorii ar putea înghiţi găluşca servită de Vâlcov. În primul rând, când un meci este trucat în beneficiul unor pariori, aceştia nu se află în aria de desfăşurare a respectivului meci, ci în altă ţară, de regulă pe un alt continent. Astfel, pentru meciuri aranjate în Europa, în general în Asia sunt „beneficiarii”. În doar două situaţii în care au fost truncate (în urmă cu patru ani) meciuri din Liga a II-a din România, cei care erau implicaţi erau mai aproape, şi anume în Serbia sau Slovenia.

Mai există un contraargument în ceea ce priveşte acuzaţiile lui Vâlcov: meciul FC Olt-ALRO dacă ar fi fost aranjat, atunci trebuia să câştige ALRO, clubul slătinean anunţându-şi intenţiile de promovare în prima ligă. De regulă, în ligile inferioare, echipa fanion a judeţului este ajutată din plin de echipele conjudeţene. Iar dacă mai menţionăm că la FC OLT conducerea este 100% PSD-istă, iar la ALRO 50% PSD-istă, atunci se poate spune că la meciul respectiv s-a aplicat zicala „frate, frate, dar brânza-i pe bani (a se citi aici puncte)”. Concluzia, meciul s-a jucat în teren, nu în culise.

Ciugulea: Dacă vin banii, mă retrag

Liberalul Ioan Ciugulea a prezizat că se va retrage din funcţia pe care o deţine, „în secunda în care banii de la Primăria Slatina vor intra în cont”. „Banii ăştia n-o să vină niciodată, pentru că se ştie cât de serios este Vâlcov. Eu am mai spus că semnez demisia de acum, dacă e nevoie. Problema lui, însă, e alta. El nu vrea să i se opună PNL, asta-l doare”, le-a declarat Ciugulea ziariştilor din Slatina.

Ar mai fi de menţionat faptul că şi echipa FC Olt, cea care a învins ALRO, a avut de suferit de pe urma lui Vâlcov. În primăvară, sub numele CSM Slatina (echipa era a municipiului), ea a promovat în liga a II-a. La puţin timp de la promovare, primăria a anunţat că nu poate susţine două echipe în oraş şi a decis desfiinţarea echipei. Motivul pentru care echipa nu mai putea fi susţinută îl reprezenta, în realitate, culoarea politică a conducerii: PSD. După o perioadă de incertitudine, cei de la CSM Slatina au fuzionat cu Rapid Piatra Olt şi au format FC Olt (nicio legătură cu fostul Viitorul Scorniceşti – n.a.).

PDL-iştii se laudă cu isprăvile din sport

Când un liberal sau social-democrat se află în conducerea unui club sportiv, în limbajul PDL acest lucru înseamnă politizarea sportului. Când însă un PDL-ist se află în această postură, lucrurile se schimbă radical. De ce Darius Vâlcov, mai noul cruciat al depolitizării sportului, nu propune retragerea lui Gheorghe Ştefan „Pinalti” de la conducerea echipei Ceahlăul Piatra Neamţ? Aici oare nu este vorba de politizare? Sau în cazul deputaţilor PDL de Timiş Alin Popoviciu şi Gheorghe Ciobanu, care au activat în conducerea lui FC Timişoara? Când cei doi au anunţat pe 7 iunie 2011 că vor cere conducerii Camerei Deputaţilor să aprobe înfiinţarea unei comisii de anchetă referitoare la retrogradarea echipelor FC Poli Timişoara şi Gloria Bistriţa din campionatul Ligii I, de ce nu i-a acuzat Vâlcov de politizare? (în acest caz, chiar a fost vorba de o tentativă de imixiune politică în fotbal, şi doar posibilele sancţiuni speciale ale UEFA împotriva echipei timişorene i-au făcut pe cei doi deputaţi să renunţe la demers – n.a.). Deputatul PDL de Maramureş Nicolae Bud este din 2005 preşedintele lui Handbal Club Municipal Baia Mare, iar anterior a fost în conducerea Federaţiei Române de Box. Şi exemple ar mai fi. Evident, fiind vorba de membri PDL, pentru vajnicul Vâlcov nu este vorba de politizarea sportului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.