Băsescu are gura aurită. Dar nu el semnează…

Cazul Rosia Montana este o noua dovada de ipocrizie si de lasitate din partea specialistului in „soparle”, Traian Basescu. El vorbeste despre curajul deciziilor, dar uita sa precizeze ca nu el trebuie sa semneze respectivele decizii. Curajul sau din vorbe nu se vede si in fapte. Daca ar fi fost curajos, ar fi optat, la limita, pentru transformarea contractului cu Gold Corporation in tratat international, si l-ar fi ratificat prin decret prezidential. Sau ar fi dat un decret pentru inceperea lucrarilor. Ca sa fie clar… Asta ar fi insemnat curaj din partea sa. Altfel, tot ce vedem la el este doar „hau-hau”, doar galagie, doar spectacol televizat de proasta calitate.

Traian Basescu este un sustinator incredibil de agresiv al acestui proiect, dar este un sustinator din trompeta. Cat timp a fost ministru, nu l-am auzit militand pentru Rosia Montana, pentru ca ar fi trebuit sa semneze si el. La fel, in ultimii 7 ani, nu a presat niciodata pentru proiect. Acum s-a trezit si vorbeste de curaj. Unde a fost curajul lui in ultimii ani?

Probabil, vor castiga niste oameni anume, dar de platit vom plati, poate, toti romanii. Riscurile au fost prezentate de specialisti. Cine si le asuma? Cel care semneaza. Nu exista infractiunea de incitare la semnat. De aceea, cei care semneaza deciziile executive astazi se codesc. Emil Boc nu stie foarte multe, dar a invatat ceva in acesti ani – si anume ca, indiferent ce spune Basescu, semnatura lui va fi cea care ramane. Si tot el va fi tinta posibila a viitorului Morar, indiferent cum se va numi acesta. Pentru ca, da, cei care semneaza astazi acest proiect trebuie sa stie clar ca va veni un moment in care ar putea sa trebuiasca sa dea explicatii. Si poate chiar sa si plateasca juridic pentru ceea ce au semnat.

Exista un principiu juridic, care statueaza ca, acolo une exista beneficiu, trebuie sa existe si raspundere. Sau, mai exact, „ubi emolumentum, ibi onus”. In cazul de fata, beneficiul pare ca este la Traian Basescu (cu gura lui aurita), iar raspunderea este la Boc si la ministrii maghiari. Vom vedea daca au curaj sa mearga pe mana lui Basescu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.