Ciuhodaru: Reducerea locurilor în spitale, creşterea lor în cimitire

Doctorul Tudor Ciuhodaru, deputat PC, apreciază că programul naţional de reducere a paturilor propus de Ministerul Sănătăţii va duce la explozia numărului de decese evitabile şi a infecţiilor nosocomiale.

Doctorul a declarat presei, miercuri, că desfiinţarea unităţilor sanitare de stat reprezintă o altă modalitate de „sifonare” a banilor din sistem.

Ciuhodaru susţine că reducerea numărului de paturi este posibilă doar în condiţiile în care rata de spitalizare scade, însă pentru aceasta e nevoie de educaţie pentru sănătate în şcoli, să existe programe de prevenţie, să se considere medicina de familie ca fiind prioritate naţională. „Reducerea numărului de locuri din spitale înseamnă creşterea numărului de locuri în cimitire. Mândria ministerului e dată de pionieratul desfiinţării locurilor din spitale, precum şi de echilibru şi concurenţă la contractare între Casa de Asigurări de Sănătate şi spitalele publice şi private. Poate că mândria e amplificată şi de posibilele desfiinţări ale locurilor de muncă ale personalului medical întrucât normarea acestora se face în multe locuri în funcţie de numărul de paturi. În condiţiile desfiinţării a 182 de spitale şi fără a se asigura medicina de familie nu cred că mai putem vorbi de vreun acces echitabil”, afirmă Tudor Ciuhodaru.

Aceasta critică faptul că pacienţilor li se refuză dreptul constituţional la sănătate şi îngrijiri medicale în unităţi sanitare de stat. Conform acestuia, în viziunea Ministerului Sănătăţii bolnavii vor avea doar „dreptul” de a aştepta „sine die” eliberarea unui pat de spital, în timp ce suferinţa persistă sau boala se agravează.

Potrivit reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii, spitalele vor trece printr-o nouă diminuare a numărului de paturi, în perioada 2011 – 2013, când se doreşte să se ajungă la un număr de 5,61 paturi de spital la mia de locuitori.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.