Scandalul “Oprea” se internaţionalizează

Peste 100 de personalităţi şi militanţi anticomunişti din mai multe ţări de pe mapamond protestează la adresa deciziei premierului Boc de a elimina cercetarea crimelor comunismului din România.Decizia premierului Emil Boc de a amputa atribuţiile Institutului de Cercetare a Crimelor Comunismului şi transformarea acestuia într-un organism doar de studiu teoretic al regimului comunist îngrijorează militanţii anticomunişti din străinătate.

Peste 100 de militanţi au semnat o declaraţie publică în care îşi exprimă „îngrijorarea faţă de recentele evenimente din România şi Cehia (şi la Praga s-a întâmplat acelaşi lucru ca şi la Bucureşti – n.a.) prin care se reduce activitatea instituţiilor menite să investigheze şi să dezvăluie crimele comunismului”.

Printre semnatari se află nume grele din disidenţa anticomunistă din Cehia, Lituania, Bulgaria, Federaţia Rusă, foşti şi actuali demnitari din foste state comuniste, precum şi preşedinţi ai unor organizaţii internaţionale, cum ar fi Göran Lindblad (Suedia), preşedinte al Comitetului de Afaceri Politice al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Harry Wu (USA), disident şi fost deţinut politic în China, director Laogai Research Foundation, Washington, D.C., Vytautas Landsbergis (Lituania), fost preşedinte al Lituaniei, membru al Parlamentului European, Marina Jelić (Serbia), director executiv Center for Peace and Democracy Development ş.a.

Boc a ordonat apariţia Monitorului Oficial sâmbăta

Declaraţia militanţilor anticomunişti a fost semnată vineri, la Praga, în cadrul conferinţei internaţionale Crimes of the Communist Regimes. Premierul Emil Boc nu numai că nu a ţinut cont de semnalele de alarmă ale apelului de la Praga, dar a reacţionat cu viteză nemaiîntâlnită până în prezent pe scena politică şi a emis la numai câteva ore decizia de demitere de lui Marius Oprea şi a lui Dinu Zamfirescu, cei care conduceau noul institut rezultat anul trecut din comasarea Institutului de Cercetare a Crimelor Comunismului cu Institutul Naţional pentru Memoria Exilului Românesc.

Mai mult, primul-ministru nu a aşteptat până luni ca să apară în Monitorul Oficial deciziile sale, ci a ordonat – o adevărată raritate în ultimii 20 de ani – apariţia în ziua de sâmbătă a principalei Monitorului Oficial. Reamintim, în locul lor au fost numiţi Vladimir Tismăneanu şi Ioan Stanomir, cunoscuţi ca apropiaţi ai preşedintelui Traian Băsescu, cei doi conducând două comisii prezidenţiale.

Textul Declaraţiei de la Praga

„Noi, subsemnatarii, şi instituţiile pe care le reprezentăm ne exprimăm deosebita îngrijorare în legătură cu recentele evenimente din Republica Cehă şi din România care vor să reducă activitatea instituţiilor menite să investigheze şi să dezvăluie crimele comunismului, anume Institutul pentru Studierea Regimurilor Totalitare (Republica Cehă) şi Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc. Considerăm că aceste instituţii şi activităţile lor trebuie întărite şi susţinute pentru a asigura condamnarea crimelor comunismului şi aducerea în faţa justiţiei a celor vinovaţi. Aceste instituţii sunt esenţiale pentru a trage învăţămintele necesare prevenirii unor noi regimuri totalitare în viitor. Considerăm, de asemenea, deosebit de important să atragem atenţia şi să facem cunoscute atrocităţile care au fost comise în numele comunismului în Europa, precum şi pe cele care încă sunt comise în ţări unde comunismul este la putere”.
 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.