Scenariu verde cu teste puţine

Mai multe judeţe din România reuşesc să rămână în scenariul „verde” pentru a doua zi la rând. Gorj, Harghita, Neamţ, Olt, Sălaj şi Suceava sunt cele şase judeţe care înregistrează o rată de infectare mai mică de 1,5 cazuri la mia de locuitori.

Cel mai bine stau Harghita, cu o incidenţă de 0,95, şi Gorj, cu 0,97. Dacă locuieşti într-unul dintre aceste judeţe, asta înseamnă mai puţine restricţii pentru tine: restaurantele şi cafenelele pot funcţiona la 50% din capacitate şi la interior. La fel şi sălile de teatru sau cele de cinema.

Numărul mic de cazuri vine însă şi de la numărul mic de teste făcute. La Gorj, spre exemplu, se fac 4.200 de teste într-o lună. Nici în Dolj situaţia nu diferă cu mult. Capacitatea de testare este de doar 370 teste pe zi, în condiţiile în care în tot judeţul locuiesc 680.000 de locuitori.

Comparativ, la Cluj, unul dintre judeţele cu cea mai mare incidenţă, se fac 3.000 de teste într-o singură zi. De aici şi numărul mult mai mare de cazuri.

Ramona Vasile, reprezentant DSP Gorj: Capacitatea de testare este undeva la 400 teste/zi. Avem un singur laborator de genetică la Spitalul Judeţean din Târgu Jiu. (…) Noi facem testele, marea majoritate, conform definiţiilor de caz, dar, bineînţeles că există şi persoane care îşi efectuează testările la cerere.”

Mircea Abrudean, prefect Cluj: Noi nu ne comparăm cu alte judeţe, din niciun punct de vedere, mai ales ca număr de teste nu avem ce compara cu alte judeţe, pentru că noi facem 3.000 de teste în fiecare zi în cursul unei săptămâni şi evident că număr de pozitivi este foarte mare, având în vedere că numărul de teste e cel mai mare din România, după Bucureşti. Sigur că incidenţa este un element pe care îl luăm în calcul atunci când propunem sau nu carantina, dar nu este singurul.

Criteriile luate în calcul pentru carantinarea unei localităţi:

un trend crescător al îmbolnăvirilor pentru ultimele 14 zile;

rata de infectare peste nivelul de alertă (trei cazuri la mie);

personal insuficient pentru desfăşurarea anchetelor epidemiologice;

personal sanitar insuficient în spitalele care asigură asistenţa pacienţilor;

gradul de ocupare al paturilor, atât pe secţiile Covid, cât şi ATI.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

5 Comentarii

  1. Om vedea,lasa,fi optimist numai ganduri negre va trec prin capete(studiile au aratat 70-80% ganduri negre)

  2. Concluzia este: nu ca cei saraci (ce nu-si permit sa se testeze)ar fi mai sanatosi, ci ca statisticile sunt idioate si viciate „stiintific” de incompetenta statului prin neputinat de testarea in masa si furatul smrecheresc a propriei caciuli.

  3. iti pare rau ca nu ti se face testul desi nu ai nimic si ti-ai dori sa-ti iasa pozitiv?

    va pare rau ca un test care ar putea detecta N fragmene de ARN de la unul din zecile, miile sau milioane de virusuri cunoscute si mai ales necunoscute care fac parte din caramizile alaturi de fragmentele de ADN din baza vietii pe Terra…

  4. Bine punctat @nu va inteleg QX!
    Testele PCR sint o frauda stiintifica de proportii planetare. Acest lucru se stie. Dar planul marelui reset trebuie sa continuat, doar nu degeaba a visat si s-a straduit ani de zile alde Klaus (altul!) Schwab.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.