Schimbări după intrarea României în spaţiul Schengen

Ziua de 31 martie 2024, data când România intră în Schengen aerian și maritim, vine și cu o serie de schimbări pentru pasageri. De aceea, Bogdan Despescu a ținut să ia parte la conferință de presă organizată la Aeroportul Internaţional ”Henri Coandă”.

„Dorim să prezentăm şi să lămurim toate aspectele ce ţin de măsurile dispuse de Ministerul Afacerilor Interne începând cu data de 31 martie 2024, respectiv măsurile necesare odată cu intrarea României în spaţiul Schengen, când vor fi ridicate controalele la frontieră pe spaţiul aerian şi maritim. Această situaţie nu impune nicio obligaţie suplimentară pentru pasageri. Obligaţiile suplimentare sunt exclusiv în sarcina autorităţilor”, a declarat Bogdan Despescu.

El a arătat că anul trecut prin aeroporturile din România au trecut 23 de milioane de pasageri.

„Analizele cu privire la necesarul de forţă au avut la bază informaţiile din anul 2023 şi în urmă cu mai mulţi ani. Pe aeroporturile din România, au fost înregistrate, în anul 2023, peste 160.000 de curse – 66% dintre acestea fiind Schengen – şi mai bine de jumătate din cele Schengen pe Aeroportul Otopeni. Vorbim de aproximativ 23 de milioane de pasageri, cei mai mulţi fiind înregistraţi tot la Otopeni, undeva la aproximativ 14 milioane, urmat de Aeroportul Cluj-Napoca, cu aproximativ 3 milioane, şi Aeroportul Iaşi, cu aproximativ 2 milioane. Din totalul pasagerilor, 300.000 au fost minori, iar în cazul a 2.500 dintre aceştia s-a luat măsura nepermiterii ieşirii din ţară”, a spus Despescu.

Începând cu 31 martie, România şi Bulgaria vor face parte din spaţiul Schengen cu frontierele aeriene, respectiv maritime.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

3 Comentarii

  1. Nu esti tu ala cu covidul?…cu manivela?…încă trăiești?…trebuia să fi de mult ulcele!…La câte amenzi ai dat în pandemie…

  2. FIECARE CALATOR DIN SPATIUL NUMIT VA FI CONTROLAT LA SANGE DE AUTORITATEA RRROMANA COMPETENTA !!! FIECARE MIJLOC DE TRANSPORT DIN RESPECTIVUL SPATIU , VA FI RETINUT IN VAMA CAT TIMP VA FI NECASAR PENTRU CONTROL !!!

  3. România va începe să elibereze vize Schengen cetățenilor ruși pentru prima dată pe 31 martie; cererile pot fi depuse la toate consulatele țărilor din Rusia. Acest lucru a fost raportat la TASS la ambasada republicii la Moscova, subliniind că au primit lămuriri de la București.

    „România va emite vize unificate (Schengen) începând cu 31 martie 2024. Vizele unificate eliberate după această dată vor permite intrarea în spațiul Schengen până la 90 de zile în orice perioadă de 180 de zile”, a menționat misiunea diplomatică. Aceștia au explicat că „toate oficiile consulare de pe teritoriul Federației Ruse” vor lucra cu depunerea cererilor de viză Schengen, și anume la Moscova, Sankt Petersburg și Rostov-pe-Don.

    Ambasada a precizat că turiştii vor putea folosi vizele eliberate până la 31 martie 2024 pe toată durata de valabilitate a acestora doar pentru intrarea în România, precum şi în baza prevederilor prevăzute în Decizia UE nr. 565/2014. „De exemplu, un cetățean străin care are o viză de intrare dublă sau multiplă eliberată de România înainte de 31 martie 2024, va putea călători pe baza unei vize românești în România, Bulgaria și Cipru”, au informat aceștia.

    Ambasada Bulgariei în Federația Rusă a declarat pentru TASS că republica va începe să elibereze vize Schengen rușilor după 1 aprilie 2024. Aceștia au explicat că serviciul consular al Ambasadei Bulgariei la Moscova și al Consulatului General din Sankt Petersburg se vor ocupa de depunerea cererilor relevante. Ei au subliniat, de asemenea, că timpul de așteptare la coadă pentru depunerea documentelor „va fi același ca în alte țări Schengen”.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.