Scholz: „Vom scrie un nou capitol în istoria europeană”

Preşedintele francez Emmanuel Macron a îndemnat duminică Germania, la 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Elysee, ca „locomotiva” franco-germană să devină „pioniera refondării Europei”, relatează agenţiile AFP şi DPA.

„Avem o imensă muncă în faţa noastră pentru a ne atinge obiectivul unei Europe mai suverane, mai democratice, mai unite”, a spus Macron la o ceremonie a parlamentelor celor două ţări desfăşurată la Universitatea Sorbona din Paris.

Pentru că Franţa şi Germania au pavat calea reconcilierii în Europa în perioada postbelică, acum cele două ţări trebuie să acţioneze ca „pionieri ai refondării şi consolidării Europei”, a indicat preşedintele francez.

Aceasta trebuie să însemne, a explicat el, un sistem energetic prietenos cu mediul, investiţii în schimbarea ecologică, creşterea independenţei UE în aprovizionarea cu energie şi dezvoltarea apărării europene, printre altele.

Avem nevoie de o strategie industrială europeană mai ambiţioasă care să protejeze producţia în Europa, precum şi de o strategie „Made in Europe” care să aducă UE în avangarda tehnologiilor viitorului şi a inteligenţei artificiale, a detaliat Macron.

Cancelarul german Olaf Scholz a vorbit şi el despre nevoia unei Europe „suverane” şi a promis că Berlinul şi Parisul vor colabora în această direcţie. Cele două capitale „îşi unesc forţele acolo unde statele naţionale şi-au pierdut puterea de a salvgarda valorile noastre în lume, de a proteja democraţia noastră în faţa forţelor autoritare. Dar şi în competiţia pentru tehnologiile moderne, în securizarea aprovizionării cu materii prime, cu energie”, a adăugat Scholz.

Cât despre sprijinul pentru Ucraina în războiul cu Rusia, Macron şi Scholz au promis că ţările lor vor susţine Kievul în faţa agresiunii ruse în mod „neclintit” şi „atât timp cât va fi necesar”.

După criticile la adresa Germaniei pentru ezitările acesteia de a oferi Ucrainei tancuri Leopard, Scholz a reafirmat la Paris angajamentul ţării sale de a susţine militar Ucraina, „în strâns consens între noi şi cu aliaţii noştri SUA”.

„Noi, împreună cu prietenii şi aliaţii noştri, vom scrie un nou capitol în istoria europeană”, a susţinut cancelarul german, promiţând că „imperialismul lui (Vladimir) Putin nu va învinge”.

După discursurile lor de la Sorbona, Macron şi Scholz au o reuniune în cadrul consiliului de miniştri franco-german, întâlnire anuală care în luna octombrie anul trecut a fost amânată din cauza disensiunilor dintre Paris şi Berlin pe o serie de subiecte cheie, inclusiv energia şi apărarea.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

35 de Comentarii

 1. Aleluia!…l-ați întrebat pe conducătorul suprem?…nemții au mai intrat în Paris !…

 2. Totusi nu as avea incredere in Micron care are un tratat secret cu globalistii americani. Au mai fost imperii : Impeiul Austro ungar, Imperiul Otoman, Imperiul Polono Lituanuan , Imperiul Rus. Si totusi daca vedeti istoria romanii aveau de exemplu la anul 1200 …1600 trei tari independente Transilvania’ Valahia si Moldova care se aliau cu imperiile rivale.In imperiu nu este democratie doar dictat.

 3. Un capitol nou : “Chyp &Dale” , “Lolek și Bolek( pentru cunoscători)” , “Tom&Jerry”, “Rick&Morty”?

 4. Se vede progresul Europei pentru diversitate. Anii trecuți cuplul era era format din doamna Merkel și domnul Sarkozy. Acum culplul este format de domnul Scholz și domnul Macron.

 5. Fără gaZ rusesc, sunteți doar un BALON DEzUMFLAT.
  Cum ii concurezi pe Li?ici?
  Cum ii concurezi pe Maoiști?
  In România, cum redeschizi Alro, AzoMures, Alum Tulcea etc ??

 6. Problema este la amerloci: și-au desemnat mecanicul pentru locomotiva franco-germana, altfel locomotiva o ia pe arătură pe unde este și acum !

 7. Am avut ocazia sa urmaresc la o televiziune franceza, imagini cu „poza de grup” franco-germana, un fel de „colorata miine-i gata” … cind se sparge gasca, toti cu gura pin’ la urechi, va jur ca l-am vazut pe ministrul francez al justitiei (un fel de „tatal hotilor”, ca avocat al apararii aparind multi borfasi, se pare ca Sarkozy fiind figura cea mai proeminenta) cu mina stinga la gura si scobindu-se cu unghia (mare spre foarte mare) de la degetul (mic) printre dinti !!

 8. Fatarnicia celor doi ILEGALI transpare din contradictiile continute in propriile DEJECTII!!! Macrou vorbeste de „suveranitate” intr-o Europa COLHOZNICA care a nimicit suveranitatile tarilor membre si insidios de O ARMATA COLHOZNICA, adica SUPRASTATALA,
  ceea ce reprezinta UN ATAC la NATO mai infam decat al predecesorului sau din anii 1950-1960 care a sabotat NATO, ILEGALUL Comintern
  De Gaulle!!! Schulz piticoatelea hidos, sluga lu ENGIE care e sluga lui Rasputin, nu trimite tancuri de lupta in Ucraina pentru ca n-ar vrea sa opereze solitar, dar la intalnirea recenta a ministrilor apararii A RESPINS SOLITAR livrarea de tancuri aprobata acolo de toate tarile membre!!! Bestial, nu-i asa? Dupa ce ca au ajutat simbolic si preponderent umanitar, Macroul asigura cu un cinism monstruos ca o sa acorde ajutor Ucrainei „atat timp cat va fi necesar”, or Ucraina e aproape rasa de pe fatza pamantului
  si NU MAI E TIMP DE TERGIVERSARI!!!

 9. Scholz in locul Brigittei Macron? Vai, ce mai Sigfrid!

 10. Din păcate nu este o uniune, este o organizație cu slugi și stăpâni….
  Ce fel de uniune este asta în condițiile în care o activitate (o lucrare) identica (timp, calitate, mijloace) efectuata în Germania, Anglia sau Franța, este plătită de 10 ori mai mult decât în România????
  Aceasta este o strategie a puterilor ce ne-au invadat după 1989 și care au început, prin slugoii mercenari puși de ei în conducerea tarii și instituțiilor statului roman, prin a devaloriza în mod artificial moneda noastră națională fata de cele occidentale, lichidarea industriei și economiei naționale românești, astfel dispărând și locurile de munca din tara, o saracire a tarii și populației, artificii economico-financiare parsive ce le-au aplicat în tara noastră cu scopul de a transforma România în colonie umila furnizoare de sclavi și după cum se vede au reușit.!!!

 11. Locomotiva UE Made in China. Productia industriala a Europei dezindustrializate dula cum doreste propagandista Greta ce sa mai produca nici una bucata surub din trambitzata locomotiva frntzuzo nemtzeasca darmaite motorul si trenul intreg.
  Asa zisa „locomotiva” franco-germană să devină „pioniera refondării Europei”, in China poate, pe cine iau ei cei doi pioneri drept idioyi

 12. Adica Sorosh fuse fuse si se duse.
  Sorosh si-a construit un imperiu din ONG in fiecare tara care ereau un stat paralel statelor democrate. Scopul distrugerea statelor nationale si conducerea popoarelor de la centru de catre evvreii globalusti sau marionetele platite de ei. Se pare ca din America vine rasturnatea lor. La revutia de la Capitoliu au participat de partea republicanilor multi ofiteri activi americani. Trei sunt in proces.

 13. Se vrea o ” globalizare ” mai mica,la nivel european.Totul conform dorinței ” stăpânilor”, adică o resetare.Sustinem Ucr.cit e nevoie ( fără pace) Limba de lemn” democratică”…

 14. Nu as avea încredere în Putin , păpușarul de la Kiev nici nu intră în calcul dar nici în Sataneii ăștia doi nu as avea … jumătate din Franța a fost cu Hitler,Germania ,Olanda, Austria îl idolatrizau ,vorbesc de popoare și nu de politicieni …trebuie să învățăm doar din trecut ,e simplu

 15. Xi citeste scriptul filmului cu strategia industrială european si producţia şi de „Made in Europe” si-l va crede pe macronez presedinte comediant mai de succes si ambitizos ca cel din Ucraina.

 16. Asa arata tarile normale la cap în secolul XXI. Astfel am avut pace în Europa de 70 de ani încoace.
  La 2500 km mai spre est, nu vedem decât bombardamente, moarte și amenințări cu atomicele,
  Împreună vor găsi soluții la gazele și petrolul rusesc, dacă nu au găsit deja. Nord Stream 1 și 2 vor rămâne cele mai mari tobogane acvatice.
  Când va scăpa Rusia de Putin și de toate fosilele ancorate în trecutul stalinist s-ar putea sa fie prea târziu pentru ei.

 17. Traiasca pretenia milenara franco prusaca ! asa sa-i ajute mnezau..lor…..daca mai e ceva de furat si jafuit prin iuropa s-ar putea sa se preteneasca iarasi….numa sa nu se tample ceva pe america…ca mai vedem…

 18. ATAC la adresa statelor naționale

  Atacurile progresiștilor europeni împotriva statelor naționale continuă în ritm accelerat.

  La o ceremonie parlamentară franco-germană care a avut loc la Sorbona, cancelarul german Olaf Scholz și-a subliniat crezul ideologic progresist, trimițând un semnal serios privind lichidarea statelor naționale:

  „Cele două capitale îşi unesc forţele acolo unde STATELE NAȚIONALE şi-au pierdut puterea de a salvgarda valorile noastre în lume, de a proteja democraţia noastră în faţa forţelor autoritare.”

  Prin forțe autoritare, domnia sa nu le înțelege pe cele dictatoriale reprezentate prin eurobirocrații de la Bruxelles, subordonați Berlinului, ci conducerile legal și democratic alese în statele europene naționale.

  Ce poate face România?
  Își va accepta statutul de provincie marginală a proiectatului Imperiu Germano-Francez, sau va încerca să-și consolideze și să-și afirme suveranitatea națională și va coopera în cadrul UE prin demnitate și bună înțelegere, nu pe bază de diktat?

  Răspunsul îl vor da alegătorii și, implicit, partidele românești care-și vor asuma voința poporului pe care-l vor reprezenta în Parlament prin voturile acumulate.

  Să nu ne mai mințim, POPORUL are în mână viitorul, soarta și integritatea națiunii române, CLASA POLITICĂ trebuie să-și prezinte agenda națională iar ALEȘII trebuie să țină seama de voința națională.

  În caz contrar soarta României naționale, independente și suverane este pecetluită.

 19. Revenind la realitatea ultimilor 2 ani, ce a facut ,,motorul franco-german” ?! Deciziile lor, care mai de care mai naucitoare, au generat si amplificat crizele energiei si gazelor care macina Europa, plus sustinerea oarba a conflictului din Ucraina.

 20. Încă nu zice nimeni cu voce tare că amândoi conduc cu mandat american.

 21. Ati scris deja istorie ipocritilor. Ati ingropat si indatorat Europa sub comanda yankeilor. Sunteti niste slugi si executori ai americii, dar va veni si vremea razbunarii si veti sfarsi in groapa de gunoi a istoriei.

 22. In plandemie motorul franco-german a fost morisca de hartie.
  Scholz si Macron vor sa rivalizeze cu Chinei sau SUA, scumpind artfificial cam orice inseamna energie si asta inainte de februarie 2022. Economia UE impinsa spre prabusire fara prwa mult ajutor de la Putin.
  Mai degraba productia de orice se muta in Polonia sau Ungaria, locomotiva UE fiind mai la est. La Brucsel grija lor ‘naucitoare’ statul de drept din Polonia sau Ungaria, nu este sub control progresist. Nu dependenta UE crescanda de Asia, nu ii intereseaza acest aspect, dar se vor suverani.

 23. Fortele binelui se unesc din nou .Acolo unde coruptia nationala nu mai poate sustine statul cei doi mari trebuie sa intervina . Am vazut foarte clar ce a facut coruptia in Rusia .Federalizarea si unitatea intregii Europe este singura solutie ce ne poate apara si intern si extern .Pasii sint evidenti si totul nu a inceput acum .Timp de 33 de ani ,imediat dupa aparitia revolutiilor din fostul lagar socialist, rusilor li s-a fluturat iluzia acapararii Occidentului european prin formula cistigatoare numita consumul de energie si iluzia controlului alegerilor de oriunde in lume facuta prin puterea banului . S-au trezit tirziu atunci cind coruptia din sistemul energetic si cel militar i-a adus in situatia de a intelege planul Occidentului .Cuvintele de inceput ale lui J.R.Biden ce aratau :cum nici nu stie ce il asteapta (cu referire la seful statului Rusia) si cele ale doamnei der Leyen ce spuneau cum Rusia nu mai poate ramine in aceasta forma Federativa ,sunt edificatoare .Timp de ani de zile Germania a asteptat cuminte si inca mai asteapta momentul . La nivelul marilor puteri rabdarea este una dintre cheile cistigarii tuturor conflictelor . O zicala romanesca ne spune cum : graba strica treaba .

 24. Bariera o data trecuta nimic nu mai poate opri fortele Occidentului in frunte cu tancurile Leopard .Daca va face sau nu va face Germania pasul peste bariera inca nu stim .Depinde mult de cit intelege Rusia sa faca .Pariul meu este ca se vor retrage in momentul intelegerii tuturor consecintelor pe termen lung si scurt . Pina la urma si ei si Occidentul si-au vazut planurile transformate in realitate si aceste planuri nu se refera la cucerirea Ucrainei . Avea Rusia nevoie de Ucraina cum avem noi nevoie de Ghilgames .Faptuitorii marilor devalizari , cel putin pe segmentul rus , au fost pedepsiti . Armamentul fost sovietic a fost distrus si de o parte si de cealalta parte , decuplarea s-a produs in ambele sensuri .Cetatenii sovietelor deveniti indezirabili au fost aruncati in lupta cu consecintele stiute , inlocuirea armamentului distrus este la zi . Federalizarea Europei este si ea in grafic .Armata Europeana prinde contur si dubleaza fortele NATO ale SUA stationate in Europa .USA isi vinde gazul lichefiat si in contrapartida ofera armament Ucrainei in paralel cu UE .NATO isi dezvolta capacitatile militare si isi mareste numarul de membri .Uniunea Europeana isi adauga in curind Ucraina si Rep. Moldova . Mai ramine sa se imparta Ucraina conform vechilor harti istorice si cu asta basta .Daca nu tancurile germane Leopard au drum deschis spre Moscova.

 25. Anticoruptia a paradit capitalul romanesc sa faca loc multinationalelor din state vestice.

  Anticoruptii au ramas in pana de gaze si cu ec0n0mia paradita-n pana.

 26. dacă Leoparzii tăi vor vor supune Rusia atunci înseamnă că tu prizezi prafuri la greu

 27. Tremura si dupa aproape 77 de ani nadragii pe neamt de frica rusului. Se lauda reciproc cu francezul desi amandoi sunt rupti in c_r ca toti comunitarii.

 28. daaah, cum cantau ei marseillaise pe strazi, cand au intrat n az ist ii ca-n branza…istoria se repeta.

 29. Păi in romanul vostru de aventuri de până acum deja scrie un ENDE,cât și un ”Se fini la comédie”..iar noile capitole din noul roman le vor scrie alții,.Garantat..Unii europeni..

 30. Se observă că acest Boc nemțesc s-a întors foarte euforic de la Davos. I-or fi strecurat ceva in cafea? Poate nu-și dă seama, dar deja a scris respectivul capitol de istorie, și este unul foarte, foarte trist…

 31. Istoria va consemneaza deja ca cei mai cretini conducatori. Ue e in genunchi

 32. „Vom scrie un nou capitol în istoria europeană”. Ceva in genul romanelor de Sandra Brown, desculti si fara chiloti.

 33. DOUA VORBE

  NU mai votati.
  Absenteism total.

  NU mai mergeti la munci.
  Greva generala fara scandal.
  Stati acasa pana va implora sa veniti la munci.

  Altfel, degeaba va agitati precum coa…stele in caldare.
  Va termina incet, progresiv si total.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.