Scriitorul Caius Dobrescu, invitat în Austria

Scriitorul Caius Dobrescu participă în data de 14 noiembrie, de la ora 19.00, la Centrul Cultural Minoriten din Graz, la prezentarea operei colective intitulate Cămaşa. 1863 – 1914 – 2014, proiect la care a participat alături de alţi 32 de autori din 20 de ţări (Austria, Germania, Franţa, Bosnia şi Herţegovina, Cehia, Ungaria, Marea Britanie, Bulgaria, Serbia, Turcia, Croaţia, Slovacia, Slovenia, Italia, Albania, Statele Unite ale Americii, Kosovo, Ucraina, Polonia, Federaţia Rusă).

Antologia literară este dedicată comemorării centenarului de la declanşarea Primului Război Mondial, autorii selectaţi pentru acest proiect aparţinând fostelor regate ale monarhiei habsburgice, statelor ce alcătuiau blocul politico-militar Antanta, dar şi statelor ce formau alianţa Puterilor Centrale.

Lansarea cărţii are loc în prezenţa tuturor celor 33 de autori. Evenimentul este moderat de Alida Bremer şi Max Aufischer, seara literară fiind completată de momente muzicale oferite de Trio Cuprija.

Având ca laitmotiv cămaşa, antologia este formată din naraţiuni, texte poetice şi eseuri care readuc în atenţia cititorului perioada Primului Război Mondial. Motivul cămăşii este prezent de-a lungul întregii opere colective cu scopul de a accentua nivelul personal la care a fost implicat şi afectat fiecare individ. Textele antologiei multilingve sunt publicate în limba maternă a fiecărui autor, cu traducere în limba germană.

Caius Dobrescu (n. 1966), poet, eseist şi romancier, predă teoria literaturii la Universitatea Bucureşti. Dintre volumele publicate amintim: Pauza de respiraţie (volum colectiv, 1991); Efebia (poeme, 1994); Balamuc sau pionierii spaţiului (roman, 1994); Deadeva (poeme, 1998); Modernitatea ultima (eseuri, 1998); Inamicul impersonal (eseuri, 2001); Semizei şi rentieri. Despre imaginarul burgheziei moderne (istorie culturală, 2001); Ode an die freie Unternehmung (poezie, 2006; în 2009 autorul a primit Premiul oraşului Münster pentru poezie europeană, împreună cu Gerhardt Csejka, traducătorul volumului); Teza de doctorat (roman, 2007) şi Euromorphotikon (roman în versuri, 2010).

Evenimentul este organizat de Asociaţia Kulturvermittlung Steiermark, Casa Internaţională a Autorilor din Graz, Centrul Cultural Minoriten, Editura Leykam şi ISOP (Proiecte Sociale Inovative) în parteneriat cu Institutul Cultural Român de la Viena.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.