Se reia ancheta în dosarul “gaze ieftine”

DIICOT va reface ancheta în dosarul “gaze ieftine” în care sunt cercetați omul de afaceri Ioan Niculae împreună cu 40 de persoane, foşti şi actuali şefi în din Romgaz, Ministerul Economiei şi ANRE, care l-ar fi ajutat pe patronul InterAgro să obţină mari cantităţi de gaze la preţ subevaluat.

Astfel, după mai bine de patru ani de cercetări, rechizitoriul prin care Ioan Niculae și Adriean Videanu urmau să fie trimiși în judecată a fost anulat, deoarece conține mai multe nereguli.

Pe lista DIICOT se afla și fostul ministru Varujan Vosganian, însă acesta a scăpat după ce Senatul a respins cererile DIICOT de punere sub urmărire penală a sa. Prejudiciul calculat de DIICOT este de 120 de milioane de dolari, gaură în bugetul Romgaz, companie a statului român.

În perioada decembrie 2006 – decembrie 2008, Varujan Vosganian, şi în perioada decembrie 2008 – septembrie 2010, Adriean Videanu, în calitate de miniştri, au aprobat, semnat şi susţinut în Guvern un număr de şase ordine, respectiv trei memorandumuri, afirma DIICOT.

Acuzele aduse erau de abuz în serviciu şi complicitate la delapidare. Procurorii susţineau că cei doi au utilizat Romgaz, unitate naţională de interes strategic, în interesul privat al firmei lui Niculae, InterAgro. Au fost acordate discount-uri comerciale substanţiale la livrarea de gaze naturale către InterAgro, peste plafoanele practicate de Romgaz, precum şi gaze naturale exclusiv din producţia internă, fără a fi respectate dispoziţiile legale şi în condiţiile în care firma omului de afaceri Ioan Niculae înregistra debite istorice la plata gazelor consumate.

Livrarea de gaz ieftin firmei InterAgro, în condiţiile în care aceasta înregistra o datorie reprezentând circa 70% din bugetul anual al societăţii naţionale a fost de natură să pună în pericol sistemul energetic naţional pe segmentul gazelor naturale, spuneau procurorii.

Modul său de lucru era foarte clar definit. Toţi îl ştiau de frică pentru că se comportă foarte autoritar iar mulţi parteneri de afaceri au căzut pradă lui. Una din victime este compania suedeză East Capital care printr-un vehicul înregistrat în Cipru, Salink Limited, a încercat să facă bani în România înainte de declanşarea crizei economice prin specularea acţiunilor Amonil la Bursa de Valori Bucureşti. Mai exact, au cumpărat o parte din capital cu puţin în speranţa că în viitor vor vinde cu mai mult.

Însă, jucăria suedezilor s-a stricat din cauza jocului făcut de Nicuale prin intermediul mai multor off-shore-uri din Belize. Şi-a vândut sie datorii la Amonil, a golit firma de active şi i-a lăsat pe cei de la East Capital proprietari pe nimic pentru că tot Amonilul a fost transferat pe o firmă de apartament din Slobozia, cu acţionar majoritar tot din Belize.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4575 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.