Analiză „Cotidianul”

Se repetă scenariul destrămării USL şi în cazul Alianţei PSD-ALDE?

Filosoful Jorge Agustín Nicolás Ruiz de Santayana y Borrás, cunoscut ca George Santayana, spunea la începutul secolului trecut aceste cuvinte pe care mulţi le folosesc fără să ştie cine le-a rostit: „Cei care au uitat trecutul sunt condamnați să îl repete”! Niciodată parcă n-a fost mai actuală zicerea aceasta cutremurătoare.
Aşa au făcut românii atunci cînd, uitînd cît rău a făcut Ion Iliescu, l-au mai votat odată în anul 2000 şi tot aşa au făcut cu Traian Băsescu, pe care l-au votat de patru ori pentru a se convinge mult mai tîrziu ce Sistem nenorocit a creat el împreună cu Monica Macovei, Codruţa Kovesi sau Florian Coldea!
Tot aşa se pregătesc românii să facă şi acum, cînd Dacian Cioloş pare să fie uitat, în ciuda catastrofei pe care a produs-o cu Ordonanţa Ralucăi Prună, sau cînd se pregătesc să-l mai voteze încă o dată pe Klaus Iohannis, cel care şi-a executat jumătate din primul mandat cu drumul spre Sibiu pentru a-şi îmbrăţişa soţia, lăsîndu-ne pe cap acest cuplu malefic Augustin Lazăr – Laura Codruţa Kovesi, după ce ne-a obligat să-l înghiţim şi pe sorositul Cioloş!
Despre „uitare” s-au spus multe vorbe înţelepte, unii considerînd că este necesară pentru ca omul să se elibereze de suferinţele din prezent, cum spune Publilius Syrus („Uitarea este remediul nedreptăţilor suferite”), alţii, din contră, o consideră mijlocul prin care se falsifică istoria, cum spune Paul Valery („Uitarea este binefacerea ce vrea să corupă istoria”). Dincolo de aceste cuvinte memorabile, românii se pregătesc acum să dea cuvîntului „uitare” o cu totul altă definiţie, „uitarea” devenind „un exerciţiu masochist” care să facă din suferinţă un scop în sine, nu calea spre eliberare, aşa cum este cunoscută în filosofia de tip iniţiatic!
Vă veţi întreba, poate, ce rost are această voltă livrescă despre uitare? Şi vă răspund cu oarecare tristeţe că este forma pe care am avut-o la îndemînă pentru a îndulci un pic o realitate ciudată în care ne pregătim să intrăm.
Cheia de boltă a acestei realităţi este repetarea scenariului destrămării USL, alianţă care obţinuse votul majoritar al românilor şi speranţa că, măcar pentru o vreme, disputa politică va fi stinsă de un proiect măreţ de ţară! Erau în această alianţă cele mai mari partide, PSD şi PNL, astfel încît era greu de crezut ca vreo altă formaţiune politică să-i oprească ani de zile din drumul către o bună guvernare. Şi, totuşi, s-a întîmplat!
Acum este la Putere o altă alianţă, cea dintre PSD şi ALDE care, deşi aparent este mai şubredă, are în spate tot un vot majoritar al populaţiei, mulţi identificînd ALDE cu adevăratul partid liberal, mai ales după fuziunea PNL cu PDL, despre care mulţi spun că n-ar fi un mare partid liberal, ci, mai degrabă, un mare partid pedelist!
 
PSD ŞI ALDE VOR CANDIDAT COMUN, DAR FIECARE VREA SĂ FIE DIN TABĂRA LUI
 
Declaraţiile venite recent dinspre PSD şi ALDE nu sînt în măsură să arate opiniei publice că alianţa PSD-ALDE va avea altă soartă decît USL! Motivul pentru care s-a destrămat USL a fost faptul că, în ciuda înţelegerii de la constituirea alianţei, PSD a vrut ca Victor Ponta să fie candidatul la preşedinţie şi nu Crin Antonescu, care fusese desemnat candidat comun al USL în trei congrese de partid!
La fel se întîmplă şi acum! Lideri importanţi din cele două partide afirmă fiecare în parte că partidul lor trebuie să dea un candidat la prezidenţialele de anul viitor. Astfel, Gabriela Firea, vicepreşedinte PSD, declara pe 1 septembrie 2018:
„Domnul preşedinte Dragnea a afirmat că nici el nu candidează şi că împreună vom discuta posibilitatea să avem un candidat comun PSD-ALDE în persoana domnului Tăriceanu, lucru care pe mine mă bucură, dar vreau să vă relatez, de asemenea, că au aplaudat doar doi-trei oameni din sală. Eu îl stimez foarte mult pe domnul Tăriceanu şi ar fi un preşedinte de ţară extraordinar, dar pentru PSD, pentru sutele de mii de membri PSD din ţară a ajunge acest partid în situaţia să nu aibă un candidat viabil şi să se bucure că are alternativă la un partener de guvernare cu un scor mult mai mic în sondaje este un moment de mare tristeţe.
Pe urmele ei, Varujan Vosganian, vicepreşedinte ALDE, este şi mai categoric, punînd la îndoială orice alianţă electorală cu PSD în declaraţia dată pe 11 octombrie 2018:
„Trebuie să ne convingem că A+B înseamnă mai mult ca A separat şi B separat. Trebuie să fim convinşi că toţi alegătorii ALDE  vor alianţă electorală, toţi alegătorii PSD vor alianţa cu ALDE, că alegătorii  PSD nu se gândesc că asta ar însemna un candidat comun la prezidenţiale şi că alţi alegători s-ar ralia acestei formaţiuni electorale de alianţă. Noi, după cum aţi văzut, am evitat o alianţă electorală cu PSD, şi la locale şi la parlamentare. Mai mult decât atât, am sugerat şi am dovedit clar că nu suntem la remorca nimănui şi că noi avem în vedere să fim fanionul dreptei, şi nu codaşul stângii şi nu ştiu în contextul acesta cum ar fi privită o alianţă electorală cu PSD.
Ambele declaraţii nu au fost făcute într-o dezbatere internă a PSD sau ALDE, ci în spaţiul public, ca declaraţii politice adresate întregului electorat! Cine crede că ele sînt în măsură să ducă la o concluzie clară în privinţa unui candidat comun se înşeală amarnic, căci aceste declaraţii arată limpede o evidentă diferenţă de opinii care seamănă perfect cu ceea ce s-a întîmplat în primăvara anului 2014, înainte de ruperea USL!
Nu le zdruncină opiniile nici măcar sondajele de opinie care arată că la alegerile prezidenţiale din 2019 Klaus Iohannis ar fi cîştigător în turul doi în faţa oricărui candidat, fie el al PSD, fie al ALDE! În loc să pornească discuţia de la această premiză şi să anunţe de pe acum un candidat comun pe care să-l încarce, în timpul care a rămas pînă la votul de anul viitor, cu o energie comună venită dinspre electoratul fiecărei formaţiuni, PSD şi ALDE scaldă mereu această problemă în ape tulburi, adîncind o prăpastie în care amîndouă partidele se vor scufunda, la fel cum s-a întîmplat şi în 2014!
 
CUM AU REUŞIT „STRUCTURILE” SĂ DESTRAME USL?
 
Să trecem acum în revistă declaraţiile care au precedat şi, în final, au dus la ruperea USL, eveniment consemnat oficial în 25 februarie 2014, cînd conducerea PNL a decis cu o mare majoritate să iasă de la guvernare şi să treacă în opoziţie.
Pînă în septembrie 2013, USL încă exista şi părea că va cîştiga şi alegerile prezidenţiale dacă ar fi avut un candidat unic în persoana lui Crin Antonescu. O recunoştea şi preşedintele de atunci, Traian Băsescu, care declarase că dacă se va reuşi păstrarea USL, candidatul alianţei va cîştiga la pas prezidenţialele.
La puţin timp după această declaraţie, ceva s-a schimbat radical şi, după cum ştim abia azi, serviciile secrete au avut un rol decisiv în evenimentele care s-au derulat cu o repeziciune incredibilă.
Însuşi Traian Băsescu avea să dea tonul acestei schimbări de optică în 29 septembrie 2013, cînd, la PROTV, avea să spună: „Cred că PSD va avea candidat. Nu văd altă soluţie, dincolo de faptul că mi s-ar părea anormal şi nedemocratic ca cel mai mare partid din România să nu aibă candidat – e ca o vânzare de post. E o negociere. Cum Dumnezeu să fii cel mai mare partid, să nu ai candidat la prezidenţiale? E o declasificare a partidului”.
A doua zi, pe 30 septembrie 2013, Ilie Sârbu, socrul lui Victor Ponta, avea să-l contrazică la Antena 3: „PSD are candidat, asta nu ştie dl. Băsescu sau se face că nu ştie. (…) Acuma ne poartă de grijă. PSD face parte dintr-o coaliţie, alianţă, şi are candidat la preşedinţie – pe dl. Crin Antonescu, votat în trei congrese. De aici şi până la interpretările care se fac zilnic dintr-o direcţie sau alta, e drum lung”.
Lucrurile însă o luaseră la vale, în ciuda declaraţiei lui Ilie Sârbu, şi, în 22 octombrie 2013, Stelian Tănase consemna, în marginea unei declaraţii făcute de Elena Udrea, un nou scenariu: „În zicerea la tv Elena Udrea a făcut caz de Antonescu. Ea anticipat încă o variantă. În ciuda tonului caustic, a fost un apropo… direct. Ea spune – vorbind pentru Băsescu – că dacă Antonescu se rupe de PSD, electoratul de dreapta al lui Băsescu îl așteaptă. Antonescu ar putea să fie candidatul unic al acestei drepte unficate la alegerile prezidențiale, mizînd pe voturile electoratului PNL, PDL etc. Este o schimbare de ton, pentru că pînă acum ideea lui Băsescu (formulată și de Blaga în diverse ocazii) era că întîi trebuie să plece Antonescu de la șefia PNL pentru a face o apropiere chiar o înțelegere cu liberalii. Numai fără el s-ar putea face o construcție politică de dreapta comună. Acum condițiile sunt altele, Antonescu ar trebui doar să se rupă de Ponta&Co
Că existau deja tensiuni în USL şi că ele au fost generate de semnalele că PSD vrea să-l aibă candidat pe Victor Ponta, avea să confirme chiar Crin Antonescu în 13 noiembrie 2013, cînd declarase: „Teoretic, PSD şi PNL pot avea fiecare câte un candidat (la prezidenţiale, n.r.), dar atunci nu mai există USL. USL nu poate avea doi candidaţi. (…) Şi în acordul politic şi în logica politică e foarte clar că o alianţă are un singur candidat. Pot exista doi candidaţi foşti USL, dar doi candidaţi USL cu acte nu pot exista şi nu vor exista”.
Peste cîteva zile, mai exact în 20 noiembrie 2013, Sorin Roşca Stănescu, pe atunci senator PNL, scria că e nevoie să fie rescrisă înţelegerea parafată de congresele partidelor care formaseră USL: „În aceste condiţii, care, este adevarăt, sunt noi în raport cu cele stabilite la constituirea USL şi consacrate prin congresele celor trei partide, cred că ar fi util ca înţelegerea politică să fie rescrisă, să prevadă cu o precizie cît mai mare tipurile de raporturi care vor exista, limitele exercitării unor atribuţii, iar apoi angajamentul vizînd desemnarea şi alegerea candidatului unic al USL în persoana lui Crin Antonescu să fie bătut în cuie şi reafirmat pe aceeaşi voce şi în aceiaşi termeni de cîte ori e necesar. Dacă acest lucru nu se va întampla, mă tem că USL nu va mai exista cîndva pe parcursul anului viitor.
Ce a urmat, se ştie: imediat după sărbătorile din iarna lui 2013, tensiunile din USL au ajuns la maxim, astfel că în 25 februarie 2014, conducerea PNL, formată din 200 de persoane, a adoptat doar cu şase voturi împotrivă decizia de a rupe USL şi trecerea în opoziţie! Spicuim cîteva idei din declaraţia făcută de Crin Antonescu imediat după încheierea celei şedinţe a PNL:
Am să prezint elementele concrete ale deciziei luată de Partidul Național Liberal, Delegația Permanentă a partidului în această seară. Comentariile, sigur, ale noastre, ale dumneavoastră, au început de mult. Mi s-a părut onest, mi s-a părut cinstit să nu prelungim un festival de ipocrizie, să nu prelungim o nesfârșită aruncare de responsabilitate de la unii la ceilalți și să avem noi curajul să constatăm ceea ce este categoric adevărat din perspectiva noastră și anume că Uniunea Social Liberală nu mai există pentru că nu mai avea sens să existe, pentru că nu mai urmăream cu toții obiectivele angajate. Partidul Național Liberal va rămâne în opoziție… În fine, în al patrulea rând cum spuneam, constatăm încetarea de fapt a existenței Uniunii Social Liberale.
Astăzi toată lumea bănuieşte că decizia ruperii USL a fost luată în casele conspirative, de oameni instruiţi în tehnica manipulării, care au folosit informaţii necunoscute opiniei publice. Dovezi nu are nimeni în afara protagoniştilor, dar, analizînd evenimentele devoalate în ultimii ani, nu este greu să le bănuim.
Bomoboana pe coliva USL avea s-o pună tot Traian Băsescu, cel care, cu numai cîteva luni înainte, era convins că un candidat comun al USL la prezidenţiale va cîştiga detaşat alegerile! În 15 aprilie, Traian Băsescu avea să declare batjocoritor:
 Eu nu am crezut că oamenii ăştia pot fi atât de imaturi şi dominaţi de micisme, încât să rupă USL care ar fi dat în mod cert preşedinte. USL dădea în mod cert preşedintele, nu aveai cu ce să-l baţi”!
 
CONCLUZII PENTRU CINE ARE URECHI SĂ AUDĂ
 
Printr-o stranie coincidenţă, ruperea USL s-a produs în anul alegerilor prezidenţiale şi al alegerilor europarlamentare. Şi în anul viitor urmează să aibă loc exact aceleaşi tipuri de alegeri, căci ambele au loc o dată la cinci ani!
Avînd în vedere din ce în ce mai desele neînţelegeri din cadrul Alianţei PSD-ALDE, culminînd cu votul pe Legea offshore, precum şi declaraţiile liderilor celor două partide despre faptul că vor merge separat la europarlamentare, nu este greu de bănuit că sînt deja create premizele repetării scenariului prin care s-a rupt USL.
Peste toate tensiunile, tronează însă ideea candidatului comun la alegerile prezidenţiale din 2019. Cei din PSD ar dori un candidat comun dacă acesta va fi de la PSD, chiar dacă ştiu că n-au mai cîştigat alegerile prezidenţiale din anul 2000, prin Ion Iliescu, singurul preşedinte pe care l-au dat în aceşti 30 de ani de la Revoluţie, iar cei din ALDE ar dori un candidat comun dacă acesta va fi Călin Popescu Tăriceanu, chiar dacă ştiu bine că singuri n-au cum să intre nici măcar în turul doi!
Cert este că prin ezitările de pînă acum, prin lipsa unei decizii ferme în privinţa unui candidat comun, PSD şi ALDE nu fac decît jocul lui Klaus Iohannis, cel care le-a luat covrigul din farfurie şi în 2014, cînd se părea că nu ar fi avut nici cea mai mică şansă să devină Preşedintele României. Acum, deşi situaţia este cu totul alta, Iohannis fiind deja preşedinte, deci şi şeful tuturor structurilor de informaţii, grija celor din PSD şi ALDE pentru alegerile prezidenţiale de anul viitor ar trebui să fie şi mai mare. Din păcate pentru electoratul lor, este din ce în ce mai mic
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 9
Ion Spânu 1818 Articole
Author

24 de Comentarii

  1. Tăriceanu Preşedinte? Ha,ha,ha….lupul paznic poate România?
    Pe TRAIAN BASESCU acest popor l-au tot votat unde s-a indentificat cu acest mare GOLAN. Iar golănia este ce domină toată Romania,fără şanse de extirpare până ne loveşte un meteorit uriaş.

    • 1. Seria deformarii realitatilor de catre acest autor care se crede „livresc” continua in forta pentru a cosmetiza adevaratele realitati romanesti postlovitura de stat kgb-ista. Si incursiunea in trecutul filosofic sufera de
      aceeasi tara prin trimiterile la unii marxisti(Santayana!), respectiv bolsevici notorii(Valery!). Invatarea din trecut nu inseamna exclusiv evitarea repetarii unor greseli, fapt care nu a fost avut in vedere de respectivii
      marxisti, ei fiind preocupati in carierele subversive de distrugerea societatilor, nu de corectarea „greselilor”!
      Cei doi sunt alte doua exemple care-mi indreptatesc sustinerile ca nume celebre ale culturii au provenit din
      familii cu traditie in activitati de spionaj, atat oficial, in slujba statelor de origine sau de „adoptie”, cat si
      in cadrul Confreriei marxiste mondiale, adevaratul lor stapan!!! Voi reveni…

  2. Nu cred ca alianta asta PSD-ALDE care formeaza Puterea de azi, deoarece asa au vrut romanii in dec.2016, se poate rupe deoarece ALDE este o aglomerare politica de max.10-12% fata de PSD care are o anvergura de circa 40-45%, asta fara a tine cont de coteriile celor care fac sondaje unde PSD-ul scade si urca PNL-ul intr-un mod nefiresc cu ce se intampla in viata si realitate, probabil ca asa comanda sotul doamnei Carmen ! Sa speram ca cei doi politicieni ai momentului, Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu, au sa gaseasca rezolvare la toate problemele care sunt in discutie intre cele doua aglomerari politice, sa nu faca pe placul celor care le poarta sambrele, atat in intern cat si din extern, spre binele majoritatii romanilor care spera ca prin retusarea salariilor si pensiilor sa se amelioreze viata mizera printr-o bruma de INVESTITII si acumulari la buget din taxele firmelor autohtone si straine( mai ales banci cu mamicile lor in afara tarii ! ) ! In concluzie: FORTA PUTEREA: PSD-ALDE, ” pe ei pe mama lor ” !

    • 2. Problema autorului e ca nu cunoaste istoria marxismului, de aceea cu toate ca intuieste repetarea scenariului, nu poate sau nu vrea sa traga concluzia corecta! Ambele Coalitii au fost create de Securitate, cu deosebirea ca PSD-ALDE
      nu au stabilit la fondare repartizarea rolurilor Premier-Presedinte cum s-a facut in cazul USL si alta deosebire, ca de data aceasta PSD prin Dragnea reprezinta aripa cu fata umana a Securitatii, basistul Ponta reprezentand in 2012 aripa hidoasa, stalinista. Atunci, tradarea lui Ponta prin actiuni directe si indirect prin deplin conspiratul Ghita cu a sa televiziune a Securitatii, s-a concretizat prin fraudarea Referendumului si numirea Infractoarei nationale in
      fruntea DNA care a decimat PNL de sustinatorii lui Antonescu, pregatind astfel venirea lui Ioha in partid si in Deal.
      Cu cine se confrunta la prezidentiale Antonescu ca reprezentant al PSD-PNL(USL)? Vedeti ca nu exista contracandidat
      in PDL, iar partidul sper matozoid sörosist al anarhistilor nu fusese inca lansat pe..teava? Nimeni nu a constientizat
      in faza distrugerii USL rolul jucat de Tariceanu si gasca sa in scenariul respectiv prin lovitura de gratie data din
      interiorul PNL prin desprindere! Mai mult,partidul fantoma care ulterior s-a unit cu al securistului basist Constantin
      formand ALDE,i-a servit securistului basist Ponta de platforma pentru un simulacru de USL-2. La activitatea subversiva
      a acestui partid balama trebuie adaugata actiunea „Nacht und Nebel” a lui Tariceanu si a complicelui Constantin, de a se intalni in secret intr-o vila din Padurea Snagov cu Ioha, mostenitorul statului securist paralel al lui Basescu!!!
      Securitatea a creat USL si s-a crezut indreptatita sa-l rupa la momentul propice,la fel si in cazul Coalitiei actuale.
      Acesta e scenariul prezentat incomplet de autor…

  3. Eu zic ca e strategie! O sa i lovească D&T de la sar fulgii. Au plecat pe fenta… E bine. Asta îmi demonstrează ca ăștia 2 sunt politicieni, nu cârpe de șters…

  4. e doar anul centenarului marii Uniri, să-l celebrăm în stilul nostru autodistructiv, inconfundabil. psd şi alde nu trebuie să-şi dezamăgească adversarii…

  5. In general, sunt de acord cu cele scrise, mai putin scenariul „ruperii” USL-ului. Pentru orice om sanatos la cap, este clar ca la destramarea acestei aliante s-a „lucrat” din greu, inclusiv la plasarea lui Crin Antonescu pe linie moarta, prin diferite metode de „convingere”, santajul fiind cea mai plauzibila. A fost, apoi, impins in fata KWI, care a si fost „promovat” presedinte!! De partid si apoi, de tara!!!!! Este cat se poate de clar ca acest scenariu urmeaza sa fie repetat: KWI presedinte, Julien Csolos prim-ministru. Daca cei doi presedinti de partide (Dragnea si Tariceanu) vor fi atat de prosti incat datorita orgoliului sa rupa alianta, atunci ambii vor avea de pierdut. Mai mult, daca se imbata cu apa rece in privinta „statului paralel”, atunci se inseala rau! Doar prin plecarea lui Coldea si a Codrutei Kovesi din functiile lor de conducere, nu s-a rezolvat mare lucru. Acesta continua sa existe prin oamenii sai racolati si raspanditi in toate structurile statului: presedintie, guvern, parlament, justitie, administratia locala, partidele de „opozitie”, etc…Nu trebuie sa fii mare analist ca sa observi acest lucru, se vede de pe Luna!!!

  6. Domnule Ion Spanu , inteleg ca sustineti de fapt partidul unic, asa cum a fost posibil prin infiintarea USL, , respectiv clona fostului PCR, deci fara opozitie politica.

    • Cand B&B si PD-L impreuna sau in complicitate cu PPE-ul conduceau erai atat de fericit incat nu-i considerai ”partid unic” desi dadeau legi ”la pachet”. PPE-ul ”face legea” lui Merkel, dar daca este de dreapta, a marilor interese, este raiul pe Pamant. Daca ei sunt tot ceea ce-ti doresti sa vina si sa-ti castigi painea fericit alaturi de PD-L/PNL, B&B, Roberta, Boagiu, Elenele, istoria are obiceiul sa se repete aproximativ, cred ca ti-e dor de TVA 24%, somaj si taieri de 25% sau 5,5% pt. pensionari.Nu fii trist vor veni, Romania mai are de imbogatit cativa ”cocosi” elena,carmen, specialisti in atacuri speculative, imobiliare, petrol, gaze, bechteluri…abia astept sa comentezi entuziasmat

  7. Din pacate si PNL cit si ALDE au un anumit mandat dat de sistemul securist din Romania!
    De altfel si PSD este dirijat tot de sistemul securist din Romania!
    Trebuie un partid nou fara securisti care sa faca ordine in Romania!

    • Care e ăla? Din istorie se ştie că un rău mare poate fi combătut doar cu un rău mai mic. Un ceva „bun” dacă ar exista ar fi îngropat imediat.

  8. Nu va mai agitati de pomana ,deoarece in tara asta nu se mai poate face nimic nici macar daca vine un guvern trimis de Dumnezeu din cer.Dupa 1989 am demonstrat intregii lumi ca sintem un popor care nu stim ce vrem ,am votat cu cine nu trebuia de fiecare data ,iar acum culegem roadele prostiei noastre.
    Ne-am vindut tara si bogatiile ei,i-am obligat pe milioane de romani sa plece din tara ,am distrus invatamantul ,sanatatea si tot ce mai facusem noi in anii regilmului comunist cu destule sacrificii,am reusit sa inbogatim toate leprele si sa le dam putere in mana ca sa ne calce acum in picioare ,asa ca acum indiferent ce am vrea noi sa mai facem, nu se mai poate face nimic.Somn usor dragi romani !

    • Pt.Misu. … sa speram ca ” nu mor caii cand vor cainii ” !

    • Raspuns pt. Costin Gafton – Din pacate este dovedit faptul ca noi de foarte multi ani tot speram sa nu moara caii cind vor ciinii ,dar de fiecare data se dovedeste invers. Asa ca noi ramanem doar la a spera si asta o face romanul de foarte multi ani ,dovada clara este imnul Romaniei unde tot cintam Desteaptate romane si uite ca nu prea reusim sa ne destepatam.
      Oare cam cite sute de ani vor mai trece ca sa ne desteptam la fel ca alte popoare ?

  9. Jaf în ciuperci! Care o fi problema? Și a cui este problema? De aproape trei decenii aceeași gașcă de oameni conduc România, azi la un partid, mâine la alt partid, poimâine la altul și așa mai departe. Sau, aceeași gașcă, azi în parlamentul țării, mâine în parlamentul european, poimâine în consiliul județean sau municipal, după aceea la un mare deconcentrat sau organism european, etc. etc. etc. Ordinea nu este neapărat cea expusă în comentariu și pentru faptul că unii înțepenesc pe o funcție. Famiglia este însă și rămâne aceeași.

  10. În articolul ”Partide și tendințe” (https://mipopescu.wordpress.com/opinii/partide-si-tendinte/) scriam pe 11 August: ”Partenerul la guvernare, ALDE, în așteptarea creșterii prin recuperarea membrilor nemulțumiți din PNL, este momentan nevoit, să se lase ”altoit” pe trunchiul PSD, deși are, în mod natural, mai multe înclinații spre ideile liberale care stau la baza progresismului.
    O scindare a coaliției poate fi posibilă, fie ca urmare a unei situații de confuzie la nivelul conducerii PSD printr-o decizie judecătorească definitivă nefavorabilă lui Dragnea, fie cu ocazia desemnării candidatului la președinție, fie a alegerilor parlamentare.”

    • Citez:”Ideile liberale stau la baza progresului”, adica progres prin mana de lucru ieftina. Un neam supravietuieste istoriei prin locuitori/urmasi care mai vorbesc limba stramosilor. Romania mai are intelectuali, umanisti inclinati spre binele omului, copilului? Ce progres este aceala in care unul are 1000 de lei si altul 10.000 de euro? Vrem copiii sanatosi un viitor pentru Romania sau institutii de protectie a copiiilor cu probleme, abandonati, psiho-motorii etc.? Partidele in orice culoare s-ar vopsi ar trebui sa aiba un singur tel: viitorul Romaniei, adica copii sanatosi si educati, asta se realizeaza printr-un trai DECENT, incetati sa mai visati la cat veti ”baga” in buzunarele unora, pentru a fi deputat/senator, etc.

  11. 1. Este induiosator sa vezi cum romanul pune botul la strambe. Oafa aia de Firea-Vranceanu-Pandele-Primaria Bucuresti isi continua „ofensiva” impotriva PSD sub acoperirea luptei impotriva „dictaturii” adica Dragnea. Si lumea pune botul la zicerile ei de doi bani. De parca Firea ar insemna ceva in PSD. I-au dat ei functia de vicepresedinte, dar i-au dat-o de hoha.
    2. Baietii si/sau fetele care posteaza pe-aici se-ntrec, carele mai de care, sa demonstreze lumii intregi ca PSD nu prea are mari sanse la urmatoarele alegeri. Ba mai mult, nu prea are sanse nici macar sa-si termine actualul mandat. O fi la ei, acolo, in lumea lor. In lumea astalalta …. dracu’ stie. Nimanui nu-i este foarte clar care ar fi posibila formatiune politica capabila sa ia locul PSD-ului. Cam pe ce cal politic ar putea intra calare in Palatul Victoria marele „cavaler” Ciolos zis si Dacian.
    3. Peste tot unde citesti nu vezi decat afirmatii cum ca securitatea face, securitatea drege. Tare securitatea asta. Manevreaza cum vrea toate partidele si pe toti politicienii (si nu numai). Daca vina a ceva nu poate fi data, totusi, pe securitate, atunci incep sudalmele la adresa poporului roman luat ca intreg, care e prost, a votat stramb, a ales pe cine nu trebuia, i-a fugarit pe romani din tara (sic!), a distrus educatia, a distrus sanatatea, a distrus tot. Pe unde mergi vezi doar ruine si oameni murind de foame, de sete, de necaz, de ras. Altii acuza „o gasca” care, indiferent de cine castiga alegerile, ea conduce tara la toate nivelurile (inteleg ca este o „gasca” extinsa), dar uita sa nea unul, doua, trei exemple din membrii acestei „gasti” (mint, este una – „lili” care tot arata cu degetul si spune doar Dragnea, Dragnea). Interesant peisaj, nu?

    • Ești chior, amice? Arată-mi tu un singur politician care a intrat de tânăr într-un partid și a ieșit la pensie din el. Până și Ion Iliescu a fost în PCR și apoi FSN, PDSR, PSD, etc. Văd că lingi mizeria de pe talpa PSD-ului, partid care de când se știe a mărit (pe hârtie) sau scăzut (real) pensii și salarii și a jefuit România, mai ales pe cei nevoiași pe care afirma că-i protejează. Altceva nici nu știe să facă. Nu că alte partide ar fi mai breze, că toate mint la fel de mult. Și mai pupi și dosul lui moș Livache. Te plătește? Că curat sigur nu este.

  12. Adrian Papara, ai un limbaj de comunist destoinic, o critica virulenta, n-am fost in PCR, dar am auzit cum tov-a. de 20 de ani, mare in fonctie la partid l-a criticat pe tov-ul inginer de 35 de ani, la fel si tu, cu ”talpa” vedere slaba etc.In Evanghelie Iisus este dezamagit ca ucenicii desi au ochi nu vad. PCR, FSN, PDSR si PSD sunt toate denumiri ale unei doctrine de STANGA, autori: Lenin, Marx si Engels, in secolul XXI au fost abandonati, pastrand doar ideea de stanga, adica indreptati spre nevoile oamenilor nu spre binele celor ”dezvoltati”. Este greu sa-ti aperi doctrina. In lume sute de milioane au acces la 99% din bogatii, iar 6 miliardele trebuie sa se supuna lor. UE, etc. au cerut si poporul a vrut fara sa negocieze. Unii au cerut prudenta, negociere inteleapta/egalitate i-ati blamat, atunci si azi.. N-am refuzat Calul troian, ne-am bucurat pt. o guma de mestecat, pt. o mana de soia modificata genetic, de E-uri, dar valoroase ca-s din ”lumea civilizata”…amerindienii au dat pe margele pietre pretioase, aur, noi le-am dat cel mai valoros aur, cel cenusiu adunat in mii de ani in care ne-am format, dar acel aur tu din pacate nu-l poti pierde pt. ca nu-l ai.

    • @În concluzie. Liniștește-te dragă! Nu țin morțiș să am dreptate chiar dacă tu vorbești mult fără să transmiți altceva decât dragostea neostoită pentru partid și conducătorul unic care te plătește. Plus talentul la bătut câmpii folosind dicționarul explicativ. Datorită unora ca tine sunt infractorii și curvele la putere în România.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.