Guverne, faceți-vă că lucrați!

În tot mai multe state europene este adusă în discuție revenirea la serviciul militar obligatoriu, iar mulți dintre liderii politici care vorbesc despre asemenea planuri nu au ținut o armă în mână în viața lor, făcând parte dintr-o generație scutita de stagiul militar. Sondajele, recente sau din anii din urmă, arată că tinerele generații nu văd cu ochi buni o asemenea măsură – fie din motive financiare, fie ca urmare a unei educații care a condamnat războiul și naționalismul. Analize publicate în presa americană, germană sau franceză arată că asemenea anunțuri nu fac decât sa stârnească panică în rândul tinerilor europeni, iar guvernele nu ar trebui să creeze panică, ci să planifice.

La începutul acestei luni, în România a fost pus în dezbatere publică un proiect de lege care, dacă va fi votat, va permite României să intervină în afara țării, inclusiv militar, pentru a „proteja cetățenii români aflați în pericol”. Proiectul prevede că intervențiile de acest fel vor putea fi inițiate la recomandarea președintelui României, cu aprobarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT). Este pentru prima dată când este pusă în discuție o asemenea lege. La Chișinău, dar și la Moscova, s-a considerat că vizați în primul rând de această potențială lege vor fi cetățenii români din Republica Moldova. Momentul lansării acestei dezbateri în România este nefericit – în Republica Moldova vor avea loc alegeri prezidențiale iar dezbaterea din România poate aduce un mare deserviciu președintei pro-occidentale Maia Sandu, care poate fi expusă atacurilor forțelor pro-ruse, dând parfum de credibilitate scenariului vehiculat de presa rusă despre o intervenție NATO în Republica Moldova și în regiunea Odessa, în cazul ruperii frontului ucrainean și al avansului rus spre gurile Dunării. Însă acesta a fost momentul în care politicienii de la București au deschis această dezbatere fără precedent.

Banca centrală a Suediei a anunțat că pierdut 44 de miliarde de coroane suedeze (circa 4 miliarde de euro) și are nevoie de acești bani din partea statului, pentru a reveni la nivelul minim de capitalizare. Suma pe care statul trebuie să o ofere Riksbanken este echivalentă cu jumătate din cheltuielile militare ale Suediei pe anul 2023. Situația cu care se confruntă Suedia după pandemia covid-19 este întâlnită în aproape toate țările europene, unde statul are de ales între abandonarea cheltuielilor mai mari pentru înarmare (unele dintre ele strict necesare pentru a compensa armamentul și muniția oferite până acum Ucrainei) sau introducerea unor masuri de austeritate.

Știrea de mai sus despre dificultățile băncii centrale suedeze a trecut eobservata in Suedia într-un mod care spune multe despre absurditatea politicii statului. Suedezii au fost copleșiți de știri despre o controversată lege care ar facilita schimbările de sex. Suprinzător, legea aceasta este promovată de un premier de dreapta care este susținut în parlament de un partid socotit de extremă dreapta – Democrații Suedezi. Premierul Suediei se luptă pentru ca suedezii să aibă dreptul să-și schimbe sexul, prin operații ireversibile, începând de la vârsta de 16 ani, în loc de 18 ani, cât prevede actuala lege.

Grupul parlamentar al partidului premierului Ulf Kristesson se opune schimbării legii. Se opun chiar și mulți deputați de stânga. De ce încearcă premierul să treacă o lege care îi va îndepărta pe alegători? De ce aleg guvernele europene să panicheze în loc să planifice minuțios lucrurile? De ce sunt lansate în dezbatere legi fără precedent și cu efecte potențial periculoase în momente nepotrivite?

Nu este vorba doar despre imperative strategice dictate de revenirea războiului și a dificultăților economice în Europa. ”Circul acesta politic corespunde unui model întâlnit peste tot în Europa. Deși dezastrul de la Riksbanken și procesul kafkian de a adopta o lege pe care nimeni nu o dorește par două subiecte total diferite, ele sunt fețele aceleiași monede. Politicienii se gândesc că cea mai importantă sarcină a lori este să fie văzuți că fac ceva, indiferent ce înseamnă acel ceva”, arată o analiză publicată de UnHerd.

Politicile împotriva fermierilor din Olanda sau Germania nu sunt susținute de mai nimeni în aceste țări, însă aceste politici continuă. Politicienii din Franța și Marea Britanie vorbesc despre mobilizare în masă și economie de război, chiar dacă sondajele arată că cetățenii nu sunt deloc interesați de aceste subiecte. Se pare că, în loc să canalizeze voința și dorințele electoratului, noua sarcină a politicienilor este să acționeze exact invers decât își doresc alegătorii. A da oamenilor ceea ce vor este un semn de slăbiciune, par să spună acești politicieni. Este o capitulare în fața „populismului”. În schimb, a face exact ceea ce oamenii nu își doresc este un semn de putere și curaj în fața gloatelor.

Este drept că, pe măsură ce dezindustrializarea Europei devine evidentă, spațiul de manevră al politicienilor se micșorează și ei pot îndeplini tot mai puține dorințe ale alegatorilor. Liderii europeni au ajuns într-o situație aproape imposibilă, promițând victoria totală în Ucraina, înfrângerea economică a Rusiei și chiar ruperea totală a Europei de economia chineză. Aceste proiecte se prăbușesc acum și consecințele încep să se simtă. Chiar și înainte de războiul din Ucraina, Uniunea Monetară Europeană șchiopăta evident, modelul industrial german analogic suferea în era digitală, iar  proiectul UE bătea pasul pe loc la nivel politic și economic.

Istoricul franco-american Jacques Barzun scria că termenul ”decadent” nu este neapărat unul negative și nici un soi de verdict moral. ”Nu înseamnă o pierdere a energiei, talentului sau a moralității celor care trăiesc în aceste vremuri. Dimpotrivă, este o perioadă foarte activă, plină de preocupări profunde, însă o perioadă ciudată, pentru că nu se observa niciun progres. Instituțiile funcționează greoi. Rezultatul este repetiția și frustrarea. Plictiseală și oboseala sunt mari forțe ale istoriei”.

Viziunea lui Barzun despre ”decadență” se aplică perfect politicienilor europeni. Lor nu le lipsește energia – de fapt, sunt în permanență ocupați, făcând lucruri pe care nici ei nu și le doresc și nu le înțeleg. Le-au rămas doar opțiuni proaste: fie nu își mai respectă promisiunile și oferă în schimb bani pentru apărare, fie își vor îndeplini promisiunile electorale impunând măsuri de austeritate dure, care vor fi toxice pentru electorat.

Rezultatul este golirea politicii de sens. Divorțul de propriul electorat este vizibil în multe state și astfel ne trezim într-o situație ciudată: o lume în care politicienii occidentali par să nu mai poată câștiga popularitate și respect, o lume în care succesul se va măsura în curând în nepopularitate și furie. Politicienii vor ajunge să facă ceva ce nimeni nu le-a cerut și nu a vrut ca ei să facă – dar măcar vor putea spune că fac ceva”, scrie Unherd.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 15

16 Comentarii

  1. Pina la urma, cu tupeul imens pe care il au aceste(editat) de politicieni, as putea pune pariu ca or sa ne ceara bani ca sa stea acasa, sa nu mai faca timpenii „la serviciu” si sa provoace dezastre cu deciziile debile pe care le iau !

  2. Totuși, aberez cu scuzele de rigoare. Nu cumva acest CSAT al fiecărei țări înseamnă Consiliul Suprem de Apărare a Tembelilor? Întreb pentru că, în Romania toate hotărârile luate la acest consiliu, sunt doar împotriva țării și a cetățenilor români!

  3. guvernele sint antrenate sa bate din calciie, sa li se scurga pe krack… 🙂
    cit timp lucreaza la libere impuse…si guvernul e central…si interesele globale…
    se uita de interesele imediate ale votantzilor
    e ca o poveste de care pacaleste pe care…iutzeala de mina si neatentzia…alba neagra
    cica guverneaza…cazino global de alba neagra si turnee mondiale

  4. Politica nu mai are sens atunci cand politicienii asteapta semnul liderului de grup. Cand nu mai apar controverse, chiar scandaluri in cadrul aceluias partid sau coalitii atunci e limpede ptr toti ca nu am ales decat mascarici vanduti.

  5. Cand li se 7mfla sarsanalele cu bani si li se promite viitor luminos o da si pe ma-sa!!!aici s-a ajuns!deja o luam la vale!

  6. in Romania se vede si mai clar:
    -„ordonanta de urgenta” trebuia sa fie o procedura constitutionala de exceptie,DE URGENTA,
    Guvernul vede IN FIECARE ZI „urgentza”
    cu peste 200 de oug.uri pe an;
    in acelasi timp parliamentul emite un shuvoi de legi-gunoi,
    „muncesc” aia?
    -multe par a fi direct printate de catre
    Wolter Kluwer Romania, Soft legislativ … – Wolters Kluwer
    http://www.wolterskluwer.com › Pagina de pornire › Soluții din Wolters Kluwer
    Wolters Kluwer este furnizor global de informații profesionale, soluții software și servicii pentru clinicieni, contabili, avocați și acoperă sectoare …

    Wolters Kluwer este o companie din Olanda olandeză care oferă servicii de consultanță și produse IT.
    În anul 2005, cifra de afaceri a fost de 3,4 miliarde € ..

    -in 2005!!!!!!!!!!!
    azi probabil ca se folosesc de „inteligentza artificiala”…..

  7. Politicieni nu mai wxistă. Cei care sunt denumiți astfel sunt de fapt nişte maimuțoi care fac ceea ce li se spune să facă în schimbul unor recompense. Ordinele le dau stăpânii globslişti. Iar în rest, într-adevăr li se face un program dens de ocupat timpul degeaba: întâlniri, discuții sterile, conferințe inutile, multe deplasări, troller-avion-taxi-hotel, zâmbete fals-preocupate, coffee-break-uri, sală cu videoproiector, grupulețe de lucru, lunch şi tot aşa. Fără niciun fel de finalitate, doar timp pierdut şi bani risipiți. Iar la vot, se respectă ordinele.

  8. Guvernul României – Facebook
    http://www.facebook.com › guv
    Obiectiv atins: Cloudul Guvernamental Dedicat în achiziție publică! El va aduce în România cele mai eficiente și inovative tehnologii disponibile în lume!

    -Cloudul Wolter Kluwer
    ia sa nu mai manance kct!

  9. Păi dacă nu au reușit cu Cividul trebuie cumva să mai reducă populatia pentru Marea Resetare.Se invața populatia cum s- a invățat cu masca.Nu mergi la război,pușcarie sau plătesti de iti sar ochii bașca poerzi locul de muncă .Ce, ati uitat??

  10. Ce lege poate fi aceea care depinde ,in aplicaea ei ,de parerea presedintelui.El spune cand si daca se aplica.Formularea „in sprijinul romanilor…”este atat de generala si alaturata ideii ca presedintele hotaraste care romani pot fi sau nu ajutati,totul duce la o gaselnita de a putea intra in Rep.Moldova pe motiv de aparare a romanismului.Vrea sa spuna legea ca daca in Rusia un grup de romani este agresat de rusi
    atunci nu Ministerul de interne rus se ocupa ci armata romana?De cand facem noi ardine pe la altii?Vi s-a urcat la cap NATO?Suntem nebuni cu astfel de ineptii?Busteanul nostru nu mai stie in ce pozitie sa se aseze in fata NATO.Doar ,doar le-o veni mai bine aliatilor.O asfel de lege trebuie sa fie clara ,nu conjuncturala.Atunci cand din formulare se poate intelege si altceva decat vrea legiuitorul sa se inteleaga inseamna ca legea e proasta si periculoasa.Numai americanii pretind ca isi apara cetatenii peste tot.Iaca si noi ne-am desteptat si vrem sa facem ordine pe glob.Trei paduchi de noua feluri.Daca ai spioni prinsi sa fii sanatos,problema se discuta intre presedinti ,nu cu interventie armata.E limpede ca ineptia legislativa vrea sa incurajeze trimiterea mascata pe front a tinerilor romani,explicandu-li-se probabil ca scopul nobil este salvarea fratilor aflati la necaz rusesc.Nu asa pot fi salvati,ineptilor, pentru ca poti intra in razboi cu oricine nu-ti place la vedere daca ai doi romani ciumeti rataciti pe coclauri si pretinzi ca vrei sa ii salvezi .In goana de a fi numit sef NATO,busteanul Carpatilor e in stare sa comita toate tampeniile.

  11. !=-=-=,./ „proiect de lege care, dacă va fi votat, va permite României să intervină în afara țării, inclusiv militar, pentru a „proteja cetățenii români aflați în pericol”1) DIN 1919 -194O CETĂȚENII DIN CERNĂUȚI AU AVUT CETĂȚENIE ROMÂNĂ-URMAȘII LOR AU DREPTUL LA CETĂȚENIE ROMÂNĂ?DACĂ DA CUM ÎI APĂRĂM DE ABUZURILE -EDUCATIVE,RELIGIOASE,SOCIALE ALE UCRAINEI?
    2)CETĂȚENCELE ROMÂNE MĂRIOARA,IOANA,DIDINA,DOINIȚA S-AU CĂSĂTORIT CU AFGANII PE CARE I-AU ÎNTÂLNIT LA BUCUREȘTI ȘI CARE AU DEVENIT CETĂȚENI ROMÂNI!ÎN 2020 FAMILIILE RESPECTIVE AU PLECAT ÎN AFGANISTAN LA RUDE ! AJUNSE ACOLOS-SAU TREZIT JIGNITE,EXCLUSE ȘI APOI LUATE LA BĂTAIE ! CUM VA INTERVENI MILITAR FĂCĂTORUL LEGII SĂ APERE ACEȘTI CETĂȚENI ROMÂNI? DAR-DACĂ LEGEA ÎNCORPORĂRII AR AVEA CA OBIECT NUMAI CETĂȚENI CARE AU FĂCUT ARMATA PÂNĂ ÎN 1980-IAR ACUM AU VÂRSTĂ DE PENSIONARI-SUNT PENSIONARI-AR FI CEA MA BUNĂBMETODĂ CA PROTECTORATUL DEVESKOGÎL-SĂ SCAPE DE MOȘI ȘI BABE -TRIMIȚÂNDU-I SĂ APERE PE —-!MULTINAȚIONALA MAIA!

  12. @CĂPITANUL MNEMO!
    -căpitanul mnemotehnic!

    (daca nu ati aflat de Golem
    intrebati pe ggggl sau pe tampita de wikki)

  13. nato, nato vrea carne de tun…cand va treziti? credeti ca scapati? Romania este transgormata in teren de joaca de razbi. nuclear…

  14. e simplu : pentru ca habar nu aveti in ce film jucati… de aia nu intelege nimeni nimic… nu reusiti sa deosebiti adevarul de minciuna si nu sinteti in stare sa vedeti nici macar ceea ce este sub ochii vostri. daca voi sinteti asa, de ce ar fi politicienii altfel?

    va place nota de familiar, va plac obisnuintele, va place sa va credeti gaura de la covrig, ca nu mai exista altii ca voi cind habar nu aveti ce exista in lumea asta!

    asa ca starea de confuzie este generala. cind o sa va hotariti ca vreti adevarul in duana minciunii, manipularii si a secretelor poate se va mai schimba cite ceva.

    sa ne apucam sa discutam rolul presei in aceasta nebunie, mai e cazul?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.