Ședința solemnă în memoria Regelui Mihai

Custodele Coroanei Margareta, președintele Klaus Iohannis și președinții celor două camere, Călin Popescu Tăriceanu și Liviu Dragnea sunt prezenți la ședința solemnă de omagiere a MS Regelui Mihai I.

Miniștrii cabinetului condus de Mihai Tudose au fost prezenți și ei în sala de plen a Camerei Deputaților. Înaintea ședinței, aceștia au zăbovit o perioadă în biroul lui Liviu Dragnea. Iohannis a sosit la Palatul Parlamentului cu câteva minute înainte de ora anunțată pentru începrea ședinței solemne.

Ședința solemnă a fost condusă de Călin Popescu-Tăriceanu, fiind deschisă cu un moment de reculegere, urmat de re-difuzarea discursului MS Regelui Mihai I din Parlament.

Mesajul Președintelui Iohannis

„Onorăm astăzi cu profund respect memoria unei mari personalități a istoriei noastre, Regele Mihai I al României. Loial patriei și națiunii sale, el a purtat pe umeri o grea domnie, în momente foarte dificile ale istoriei noastre. Obligat să înfrunte tirania, prin actul dela 23 august 1944, Mihai I a servit cauza libertății și democratiei. Apoi, opunându- se cu dârzenie acaparăriii țării de catre comuniști a dovedit curaj și simț al datoriei. Destinul său tragic se confruntă cu destinul din secolul trecut al României. În lungul sau exilRegele a simbolizat imaginea unei Românii renascute si liberee la care românii nu au inceta sa aspire. Dupa caderea comunismului a fost oprit cu brutalitate sa intre în țară și să se reculeaga la mormintele ilustrilor săi înaintași. Acestor acțiuni disperate și absurde le-a opus demnitatea și tăria caracterului său. Pentru taote aceste merite, Regele Mihai I va ramane în amintirea poporului român ca un mare om de stat.

Deși a domnit acum mai bine de 60 de ani, principiile sale sunt mai actuale ca niciodată. Mihai I a fost un monarh constituțional care a apărat domnia legii, drepturile și libertăile individuale, a militat pentru instituții solide și pentru ca reguliile sa fie durabile, asumate și respectate. Integritatea sa este un exemplu neprețuit iar cuvintele sale sunt astăzi la fel de elocvente.

Iohannis a readus în atenție o declarație a Majestății Sale, din anii 1990: „Vom sustine orice om politic indiferent de înclinația sa ideologică atata vreme cat va ramane angajat in repsectarea libertatilor si drepturilor, in eliminarea coruptiei, în protejarea tuturor românilor.”

Regele a aparat cu toate puterile și tăria sa România în vremea domniei și a făcut tot ce i-a stat în putință, mai apoi, din exil, pentru reînnodarea legăturilor tradiționale ale României cu ddemocrațiile occidentale. Evoc aici și turneele și misiunile diplomatice pe care le-a intreprins pentru aderarea României la NATO și UE, fiind convins că alegerea strategică de a orienta România cu fața către occident a reprezentat reintoarcerea fireasca la optiunile inaintasilor săi.

Este datoria noastra a tuturor să apăram moștenirea Regelui Mihai I. Prețuind memoria sa, noi toți avem datoria să asiguram o Românie stabilă, demnă și respectata în lume, prospera și puternică, cu un stat de drept solid în care aspiratia inspre libertate si prosperitate a romanilor eeste implinita si in care nimeni nu e mai presus de lege. O Romanie in care viata publica sa fie dominata de responsabilitate, decenta si competenta. O Romanie mai puternica si mai unita pe care suntem chemati sa o desavarsim. Fie ca amintirea Regelui Mihai sa ramană vesnica in inimile noastre

Mesajul Custodelui Coroanei, Principesa Margareta

”Solemnitatea la care participăm aduce omagiu regelui nostru atât de iubit de poporul român şi admirat de întreaga lume. Dar, rostul adunării de astăzi are rădăcini adânci în 150 de ani de istorie modernă plină de pagini tragice, dar şi înălţătoare. Am pierdut, ca şi întreaga naţiune, un părinte. De aceea, în aceste clipe grele, suntem uniţi în doliul nostru. Bunătatea şi iertarea tatălui meu au învins toate relele secolului trecut. Înţelepciunea lui a asigurat continuitatea ţării noastre în momente de gravă abatere de la mersul firesc al lumii. Chiar atunci când a fost departe de ţară, românii l-au privit ca pe un far luminos. Pentru aproape un secol, Regele Mihai a fost o parte din fibra statului român”

”Cu aceleaşi valori şi principii ca ale tatălui meu voi continua să servesc interesele fundamentale ale României. Ca şi regele Mihai, voi închina munca mea românilor din toate ţările lumii. Coroana va continua să facă tot ce este posibil, alături de instituţiile fundamentale ale statului pentru progresul ţării, în cadrul UE şi NATO. Regele a crezut întotdeauna că este datoria noastră să fim parte integrantă a acestor eforturi. Pe lângă activităţile de consolidare a comunităţilor româneşti, pe lângă proiectele caritabile, familia mea şi cu mine vom fi alături de instituţiile statului în promovarea adevăratului chip al României şi a intereselor ei pe plan internaţional. Ţările lumii au nevoie să cunoască mai bine ceea ce România a reuşit în 150 de ani ca stat modern, ce a realizat în secolul care a trecut de la Marea Unire şi ce a construit după căderea comunismului. Privind în urmă, putem să fim mândri de progresele naţiunii noastre”

Mesajul Președintelui Senatului

Calin Popescu-Tariceanu a evocat prezențele din trecut ale Regelui Mihai I în Parlament. „Este astazi a treia oara cand Regele Mihai I este prezent în Parlamentul tarii. Constatarea este surprinzatoare pentru un monarh constitutional a carui autoritate a izvorat din vointa națională exprimată in Parlament. De obicei, și așa s-a intamplat si la noi, in trecut, vreme de multe decenii, Regii deschid in fiecare an lucrările Parlamentului și adreseaza un mesaj al tronului ce cuprinde programul guvernului in următorul an. O istorie vitregă nu i-a permis Regelui Mihai să își îndeplinească această atribuție constituțională. Regele a venit pentru întâia oară în Parlament la începutului iernii anului 1946, pentru a deschide lucrările Parlamentului ales pe 19 noiembrie. Începea atunci un anotimp istoric aspru, care a durat mai multe decenii. Alegerile, oricat de controversat le-ar fi fost rezultatul, fusesera posibile datorita actului de curaj al Regelui de la 23 august 1944. Atunci, inacord cu partidele politice și bucurându-se de sprijinul Armatei, Regele Mihai I a pus capăt, cu o indrăzneală ce i-a atras admirația întregii lumi lbiere, regimului politic autoritar ce târâseră România într-un război absurd împotriva democrațiilor liberale. Speranța care a mobilizat atunci energia Regelui a fost aceea că România va deveni ea însăși, după înlăturarea dictaturii, o democrație liberală, o țară de oameni liberi și egali. Nu a fost să fie așa! România a fost împinsă curând într-o altă dictatură și a rămas în zona totalitarismului.
A doua oară, Regele Mihai a vorbit în parlament pe 25 octombrie 2011. Voi fi mereu mandru ca am fost cel care impreuna cu colegul meu Puiu Hasotti am initiat atunci invitarea regelui in forul reprezentativ al tarii noastre. Regele a rostit atunci un memorabil discurs, aducând în vremea noastră valorile democratice pe care pe care le-a întrupat în 1944. Nu a fost un discurs retrospectiv, ci un manifest al speranței, o mărturie a credintei nestramutate in virtutile poporului român. Astăzi, pentru a treia oara in istorie, Regele este din nou in Parlament, alaturi de noi. Este prezent in gandul nostru, in credinta noastra in democratie, in sperantele pe care ni le punem in viitorul natiunii noastre. De aceasta data
Regele Mihai I nu va mai părăsi parlamentul, va rămane pentru intotdeauna, in memoria noastra, ca o sursa de inspiratie, ca un reper moral de neclintit, ca un permanent îndemn la curaj si la tarie de caracter.

Nu i-a fost dat Regelui Mihai sa poarte in imprejurari oficiale coroana de otel a Romaniei si nici sa stea pe tronul regal intr-o ceremonie solemna. Am insa credinta ca Regele Mihai poarta acum pe frunte, in Imparatia Cerului, cununa celor drepti. Dupa cum am convingerea ca aici pe pamant romanesc, memoria noastră colectivă va fi tronul pe care Mihai I al României va rămâne pururi asezat.”, a afimat Președintele Senatului.

Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a subliniat și el, implicarea Regelui Mihai I în eforturile României de integrare euro-atlantică: „Relația Regelui Mihai cu Parlamentul a fost în ultimii ani una apropiată. Pe 25 octombrie 2011, Majestatea Sa a susținut de la tribuna Parlamentului un discurs, după mai bine de 60 de ani de când o făcuse ultima oară, înaintea instalării la putere a regimului comunist. Din perspectiva de azi, acest discurs poate fi considerat testamentul politic al Regelui Mihai 1. Majestatea Sa a subliniat atunci, printre altele, rolul fundamental al Parlamentului într-o democrație. (…) În același discurs, Regele Mihai a invocat valorile care trebuie să ne definească pe noi, românii. Cele mai importante lucruri de dobândit după libertate și democrație sunt identitatea și demnitatea. Elita românească are aici o mare răspundere. Identitatea și demnitatea. Nu este întâmplător că tocmai în jurul acestor valori încercăm să construim în ultima perioadă viitorul națiunii. Moartea Regelui Mihai ne-a îndurerat profund. A murit un om nobil, demn și curajos”

„Regele Mihai a fost în exil un promotor al democrației și al intereselor istorice ale României, păstrând vie speranța întoarcerii ei la normalitate. Oricând i s-a cerut, și nu numai, Regele a fost gata să acționeze pentru binele țării lui. După 1989, contribuția Regelui Mihai și a Familiei Regale la integrarea României în NATO și în Uniunea Europeană a fost semnificativă, chiar dacă în tradiția discreției care caracterizează Familia Regală acest lucru a fost prea puțin comunicat public. Până în ultima clipă, Regele Mihai a luptat pentru țara lui cu energie și demnitate. Faptele sale și viața sa demnă vor fi mereu un model pentru toți românii care recunosc în Rege una dintre cele mai luminoase figuri ale istoriei sale”, a menționat Dragnea.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

6 Comentarii

  1. ” Custodele Coroanei ( Republicii ) ” nu a fost așezată în imediata vecinătate a foștilor președinți .Semnificativ .Nici nu au știut cum să i de adreseze .

  2. Hot tataru! Daca avea ceva comun cu poporul roman, basescu isi scotea o scutire medicala , isi punea piciotul drept in gips si „absenta motivat” de la adunarea din parlament. Mafiotul tot mafiot ramane! Nu pot sa uit cand tipa sus si tare ca Regele Miahaiu I a fost un tradator de neam si tara si acum il plange cu lacrimi de sange! Numai cozi de topor pe acest pamant romanesc stropit cu sange de ostenii lui Stefan cel Mare si Sfant!

  3. Oare nu ar fi fost frumos si corect sa se mentioneze si prezenta Patriarhului Romaniei si importanta luare de cuvant a acestuia?

  4. Ce are dura cu prefectura??! Si mishu balbaila cu Parlamentul Romaniei? Ce cauta nemtii in parlamentul romanilor? N-au fost alesi de catre popor, nu sunt reprezentativi. Cel mult pot lua loc la balcon si atat. De ce li s-a permis sa intre in sala in afara orelor de vizita programate duminica? Este o incalcare a regulamentului de functionare al parlamentului.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.