Şeful CJ Ialomiţa, vizat de percheziţiile din Ialomiţa

Procurorii DNA au descins miercuri dimineaţă la sediile CJ Ialomiţa şi Spitalului Judeţean Ialomiţa, unde fac percheziţii. De asemenea, procurorii fac percheziţii şi la mai multe firme unde există suspiciuni de corupţie în legătură cu achiziţii publice săvârşite de către funcţionari ai statului.

Update: Preşedintele CJ Ialomiţa, Silvian Ciupercă (PSD, ar fi favorizat o firmă din Timişoara căreia i-a fost concesionat, în mod fraudulos, un teren agricol de circa 495 de hectare, prejudiciind astfel bugetul instituţiei cu aproape 200.000 de lei pentru fiecare din cei 35 de ani ai duratei contractulului.

Informaţiile apar în documente ale anchetatorilor care instrumentează dosarul de corupţie al lui Ciupercă, obţinute de Mediafax.

„Preşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa, Ciupercă Vasile Silvian, abuzând de prerogativele funcţiei deţinute a favorizat interesele economice ale SC Green Harvest SRL Timişoara, în detrimentul bugetului de stat Ialomiţa, prin atribuirea, în mod fraudulos,a contractului de concesiune a unei suprafeţe de 495,6583 ha, teren agricol, aparţinând domeniului privat al judeţului Ialomiţa, ce a făcut obiectul licitaţiei din data de 14.04.2014„, se menţionează în documentele respective.

Potrivit procurorilor anticorupţie, Silvian Ciupercă, împreună cu directorul executiv al Direcţiei de Achiziţii şi Patrimoniu din cadrul Consiliului Judeţean (CJ) Ialomiţa, Cezar Gheorghe Vâlcan, „au acţionat pentru identificarea unor soluţii pentru ca SC Green Harvest SRL Timişoara să fie declarată câştigătoare a licitaţiei, deşi oferta acesteia nu a era cea mai mare, criteriu de bază în acordarea contractului de concesiune”.

„Prin atribuirea în mod premeditat, a contractului de concesiune firmei care a avut a doua ofertă ca preţ, factorii de decizie din cadrul CJ Ialomiţa, Ciupercă Vasile Silvian şi Vâlcan Cezar Gheorghe, au prejudiciat bugetul acestei instituţii cu suma de 198.263, 32 de lei, pentru fiecare din cei 35 de ani ai duratei pe care se întinde contractul”, se mai precizează în aceleaşi documente.

În legătură cu aceste fapte, procurorii anticorupţie fac cercetări pentru abuz în serviciu. Ciupercă este însă suspectat şi de alte infracţiuni, între care trafic de influenţă şi instigare la fals, după cum reiese din documentele aflate la dosar.

Update: Surse judiciare, citate de Agerpres afirmă că şeful CJ Ialomița, Vasile Silvian Ciupercă (PSD), este cercetat de DNA pentru intervenții la șeful Agenției Finanțelor Publice Ialomița pentru rezolvarea problemei falimentului fabricii din Țăndărei – SC Ultex SA -, dar și la ANAF nivel central pentru menținerea în funcție a directorului AJFP.

Directorul Ultex Țăndărei, Vasile Nițescu, i-a solicitat președintelui CJ Ialomița să intervină la ANAF pentru a influența decizia legată de fabrică, aflată în procedura falimentului, în sensul schimbării avizului negativ cu privire la vânzarea acesteia într-unul pozitiv, mai spun sursele citate.

Aceleași surse au menționat că Silvian Ciupercă, beneficiind de pârghiile politice și de o bună relaționare cu șefii unor instituții publice, a luat legătura cu șeful AJFP Ialomița, Petre Țenea, pentru a susține interesele Ultex, acesta, la rândul său, solicitându-i președintelui CJ să intervină la nivel central pentru a obține prelungirea numirii pe funcția deținută.

Potrivit surselor, Silvian Ciupercă, cunoscând că SC Ultex SA, fiind în procedura falimentului, nu putea în mod legal să încheie noi contracte de vânzare-cumpărare, i-a solicitat directorului fabricii să încheie, în fals, un contract de sponsorizare (ulei) a unui liceu, cu o dată anterioară (antedatat).

DNA a anunțat miercuri dimineață într-un comunicat că procurori din cadrul Secţiei de Combatere a Infracţiunilor Conexe Infracţiunilor de Corupţie a Direcţiei Anticorupţie fac cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie, comise în cursul anului 2014.

În comunicatul citat se mai precizează că sunt efectuate percheziții domiciliare în 30 de locații situate în municipiul Bucureşti și județele Ialomița și Călărași, din care trei sunt instituții publice de interes local, iar restul sediile unor societăți comerciale și domiciliile unor persoane fizice. Potrivit unor surse judiciare, cea de-a treia instituţie publică unde au loc percheziţii este Agenţia de Dezvoltare Sud-Muntenia.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.