,,Semn pentru IDENTITATE”, expoziţia de lucrări şi carte-obiect a diasporei româneşti

Dinamică și efervescență au fost cuvintele-cheie care au definit inaugurarea expoziției Semn pentru IDENTITATE, la care au participat peste 100 de invitați – autori și artiști români din țară și din diaspora.

Evenimentul, organizat de Institutul Cultural Român, în parteneriat cu Administrația Prezidențială, face parte din proiectul Festivalului Culturii Românilor de Pretutindeni, iniţiat alături de Ministerul Culturii și Identității Naționale și de Uniunea Artiştilor Plastici din România.

Implicarea în acest proiect și dinamica vizibilă a ICR au fost reliefate de președintele Institutului Cultural Român, doamna Liliana Țuroiu, care a menționat trendul ascendent al colaborării Institutului cu diaspora, în cuvântul de deschidere adresat invitaților.

Festivalul Culturii Românilor de Pretutindeni este un demers menit să pună în valoare potențialul creator al diasporei și să consolideze legăturile dintre noi, cei din România care sărbătorim 100 de ani de viețuire împreună și cei care rămân români între alte frontiere, aproape sau departe fizic, dar mereu aproape, moral și sufletește, de țară. În ultima perioadă, ca parte a strategiei actualei conduceri, am intensificat colaborarea cu românii și artiștii români din diaspora, conștienți că trebuie să le vorbim românilor de pretutindeni  și să le oferim instrumentele potrivite pentru a promova România în rândul locuitorilor țărilor în care trăiesc”, a declarat doamna Liliana Țuroiu.

Susținerea ICR pentru organizarea Festivalului Românilor de Pretutindeni a fost remarcată și de consilierul prezidențial, doamna Sandra Pralong.

Acest festival nu ar fi fost posibil fără sprijinul ICR și fără implicarea Uniunii Artiștilor Plastici. Liliana Țuroiu este și un antreprenor cultural de excepție. Calea dintre idee și implementare depinde de cei care iau ideile și le materializează și acest lucru  nu ar fi fost posibil fără ICR, a spus consilierul prezidențial Sandra Pralong.

Pe simezele expoziţiei, curatoarea Eugenia Oprescu şi Anca Boeriu, coordonatoarea proiectului festivalului, au propus o apropriere între gesturi și expresii vizuale a zece artiști români din țară și din străinătate. 

Astfel, festivalul redefinește valoarea artistului român, indiferent de spațiul geografic în care acesta se află și reface legături culturale între România și diaspora.

Au fost prezentate lucrări de Brândușa Bontea, Viorel Chira, Oliviei Janku, Petru Lucaci, Cristian Paraschiv, Delia Perrois, Mariei Petcu, Zitta Ring-Pavel, Radu Tuian şi Vasile Tolan.

Textul Cuvintele lui Iov aparținând lui Matei Vișniec a fost transformat de studenţii departamentului Grafică din cadrul Universităţii Naţionale de Arte Bucureşti într-o carte-obiect ce a fost, de asemenea, expusă în Sala Mare a Institutului Cultural Român.

 „Am făcut un proiect pe un text al lui Matei Vişniec. Este un text care nu a fost tipărit, care a fost trimis special pentru acest proiect de carte-obiect şi care se numeşte «Cuvântul lui Iov». A fost un proiect foarte interesant pentru că ilustraţia de carte, chiar şi de carte-obiect se duce mai mult spre ilustraţia de carte de copii, iar aici lucrurile au fost foarte importante şi foarte noi pentru mulţi dintre studenţi. A fost, de fapt, un demers pentru a-i învăţa să gândească un proiect”, a declarat Anca Boeriu, coordonatoarea expoziţiei. 

Petru Lucaci, președintele Uniunii Artiștilor Plastici, a lansat editurii ICR provocarea de a face cunoscut textul lui Matei Vişniec, într-o ediție princeps.

Sunt bucuros că fac parte din acest proiect, întrucât Bucureștiul este într-o efervescență extraordinară. Densitatea și anvergura evenimentelor i-ar conferi titlul de capitală europeană. Am văzut în programul ICR din diverse capitale europene că sunt invitați artiști români care trăiesc acolo. Este important și pentru Institut și pentru noi să-i aducem și în București. Mulțumesc ICR și Administrației Prezidențiale că au inițiat proiecte cu un uriaș potențial cultural românesc, a declarat Petru Lucaci.

Festivalul Culturii Românilor de Pretutindeni a adus împreună artişti din mai multe domenii de creaţie pentru a dezvolta comunităţi care să celebreze cultura română indiferent pe ce meleaguri trăiesc autorii 

Activitatea şi preocupările diasporei româneşti vor fi subiectul unei dezbateri, parte integrantă din evenimentul organizat de ICR, şi la care vor participa autori români din țară și străinătate: Selena Luminița Ardelean (Belgia) / Sorin Bordușan / Smaranda Cazan-Livescu (SUA) / Virgil Ciucă (SUA) / Octavian Ciupitu (Suedia) / Silvia Constantinescu (Suedia) / Ludwig Norz (Germania) / Livia Grama-Medilanski (Germania) / Irina Vasile Airinei (Israel) / Doru Ionescu / Simona Vrăbiescu-Kleckner (SUA).

,,Am avut prilejul și privilegiul să întâlnesc, în drumurile mele prin lume, și în calitate oficială dar și înainte să reprezint Institutul Cultural Român, români trăitori pe alte meleaguri. Am simțit, văzându-i și auzindu-i, un lucru pe care îl știam, teoretic, dar care doar prin contact nemijlocit devine și un sentiment lăuntric: mai presus de un teritoriu – important ca sol care ne susține rădăcinile –, mai mult și decât o cetățenie dobândită prin naștere sau opțiune, România înseamnă oameni.  Oamenii care o locuiesc, dar și oamenii care îi vorbesc limba și îi perpetuează cultura dincolo de hotarele ei geografice. Este un fapt de care se cuvine cu atât mai mult să ținem seama în anul în care sărbătorim un secol de la îngemănarea provinciilor românești într-o singură țară, <<una și nedespărțită>>. Trebuie să le vorbim românilor de pretutindeni și să-i ajutăm să le vorbească despre România celor în mijlocul cărora trăiesc. Trebuie, totodată, să-i ascultăm – ca parte integrantă, cu drepturi depline, a culturii naționale. Experiențele pe care ei sunt în măsură să le exprime – ale conviețuirii și continuității, ale dăinuirii în condiții nu întotdeauna prielnice – aduc în peisajul culturii române o perspectivă aparte și în același timp cu o însemnătate omenească universal valabilă. Festivalul Culturii Românilor de Pretutindeni este un gest în această direcție – un demers menit să pună în valoare potențialul creator al diasporei și să consolideze legăturile dintre noi, cei din România care sărbătorește 100 de ani de viețuire împreună și cei care rămân români între alte frontiere, aproape sau departe fizic, dar mereu aproape, moral și sufletești”. 

Dorinţa Festivalului Culturii Românilor de Pretutindeni a fost de a aduce împreună artişti din mai multe domenii de creaţie şi de a dezvolta comunităţi care să celebreze cultura română indiferent pe ce meleaguri trăiesc autorii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.