Semnal de alarmă cu privire la dispozitivele electronice de fumat

Leziunile pulmonare întâlnite la utilizatorii de dispozitive electronice şi tutun încălzit sunt similare cu cele de la COVID – dispnee, cu insuficienţă respiratorie, cu tuse, cu scăderea saturaţiei, a declarat managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, Beatrice Mahler, în contextul Zilei Naţionale fără Tutun.

„Cert este că am avut situaţii în care patologia respiratorie pe care am evidenţiat-o la tineri s-a suprapus cu începerea consumului de astfel de produse. Afecţiunile pot fi acute. Din punct de vedere imagistic, leziunile pulmonare pe care le întâlnim la utilizatorii de astfel de produse sunt mai repede similare cu cele pe care le-am văzut la COVID. La persoanele diagnosticate cu această boală, datele statistice menţionează că jumătate din ei se prezintă la camera de gardă cu saturaţie scăzută şi relatează un consum destul de recent – până în trei luni. Nu avem date statistice şi studii legate de efectele pe care aceste produse le au pe termen lung. (…) Simptomele sunt asemănătoare cu cele de la COVID – cu dispnee, cu insuficienţă respiratorie, cu tuse, cu scăderea saturaţiei şi cu apariţia acestor modificări”, a afirmat medicul.

Potrivit managerului, în perioada următoare, folosirea tutunului încălzit şi a dispozitivele electronice va deveni principala provocare pentru sănătatea plămânului la tineri şi la adolescenţi.

„În a treia zi de joi din luna noiembrie, la nivel naţional, marcăm Ziua Naţională fără Tutun pentru că ne dorim să atragem atenţie publicului asupra efectelor nocive ale fumatului, deoarece, pe lângă consumul clasic de tutun, dispozitivele electronice şi cele cu tutunul încălzit încep să acopere o paletă mult mai largă de utilizatori. Din păcate, este o problemă care va deveni în următoarea perioadă principala provocare pentru sănătatea plămânului la tineri şi la adolescenţi. Este mesajul pe care cei care comercializează aceste produse vor să îl reţinem (că sunt mai puţin periculoase aceste produse – n.r.), însă dacă ne uităm la datele statistice din 2020 o să vedem că CDC a confirmat 2.807 cazuri de persoane care au avut leziuni pulmonare ca urmare a utilizării acestor ţigări electronice şi a vapingului şi au fost înregistrate 68 de decese”, a subliniat medicul.

Beatrice Mahler a spus că în prezent datele publicate sunt destul de puţine, însă numărul utilizatorilor de astfel de produse este în continuă creştere.

„Mai grav decât atât este că nu ştim care sunt efectele generale produse de aceste substanţe. Ştim însă că datele care sunt publicate ne arată compoziţia diversificată a lichidului care este utilizat la aceste dispozitive, iar conţinutul pe care îl au aceste dispozitive poate fi de la nicotină, cofeină până la substanţe de tipul pesticidelor, care sunt extrem de nocive pentru plămân”, a arătat Mahler.

Managerul a adăugat că de regulă persoanele care folosesc acest tip de dispozitive sunt tinere.

„Nu există o diferenţiere din punct de vedere statistic între utilizatorii de tutun clasic şi utilizatorii de alte tipuri de produse inhalatorii. Cert este că am avut situaţii în care patologia respiratorie pe care am evidenţiat-o la tineri s-a suprapus cu începerea consumului de astfel de produse”, a explicat medicul pneumolog.

Beatrice Mahler consideră îngrijorător profilul fumătorului român.

„Dacă ne referim la o particularitate pe care o precizează Eurostat şi care din punctul meu de vedere este îngrijorătoare, este profilul fumătorului român: persoanele cu cea mai mare adicţie de fumat sunt cu studii medii, urmate de cele cu studii superioare, iar pe ultimul loc sunt persoanele cu maximum 8-10 clase. În Uniunea Europeană, profilul fumătorului este cel al persoanelor cu studii medii, urmate de cele cu studii până în zece clase iar cei cu studii superioare au cel mai mic procent de persoane care utilizează ţigările sau alte produse din tutun”, a mai spus managerul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

5 Comentarii

  1. Va amintiti ce publicitate in forta si puternica a fost in perioada introducerii acestei manipulari, facuta politic si de medici? Am spus ca nu sunt indicate sub nicio forma, am si argumentat, cam tot ce inseamna tigara electronica! Sa inteleg ca dupa 2-3 ani de la intriducere in forta, nu mai sunt bune, afecteaza organele umane? Ah, ce bogatie? am in vocabular pentru expunere, ma abtin mai bine! Ce lume idioata prin politica si doftori, doar spre imbolnavirea conationalilor contra multor afaceri! Jigodiile astea ar trebui sa intre direct la bulau si plata prejudicii bolnavi doar din propriul buzunar si cont.

  2. Vedeti,bă?Vedeti cum ne vrea Mahler „binele”? Vad ca s-a pus batista pe tambal pe ultimii trei ani,nicio arestare,nimic despre mortile subite mai ales la tineri,despre incalcarea drepturilor omului,fortarii lui sa se intepe cu un ser experimental criminal,discriminarii lui…acum,casapii neamului romanesc apar „pe post” ca si cand nu s-ar fi intamplat nimic,vorbindu-ne despre sanatate ca si cand le-ar pasa de ea! Cand apar tratamentele monoclonale in farmacii? Cand n-o sa ne mai indoape cu fluor,iod,E-uri,nitri,nitrati,pastile canceroase,piete pline de legume stropite cu toate chimicalele,carne injectata la greu cu saruri,atunci o sa-i cred ca ne vor binele!

  3. Fumul de cauciu contin 8 substante cancerigene,fumul de plastic si ebonita este cancerigen,praful de naftalina de la termocentrale, praful de aluminiu de la fabricile de prefabricate,sunt cancerigene ,fumul de la centralele pe ulei uzat de masina este toxic etc,Acest fum .romanul intelectual crede ca este ceata nu-l mai deranjeaza nici mirosul.Cancerul de plamani este in crestere mai ales in DOLj,Iasi ,Brasov la copii si la persoane nefumatoare.Madam,nu te deranjeaza fumul din Bucuresti si strigatul de avertizare a lui Berceanu,Priviti graficele de la Agentia de Protectia Mediului,benzenul,xilenul, toluenul este la 5-6 ori mmai mare decat limita admisa,maximul este la ora 12 noapte cand nu circula masinile.Se stie ,dar nu vor sa spuna cine este vinovatul.Acestea declanseaza leucemiile si la copii.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.