Semnal de alarmă: Medic mort pe neașteptate

Un cardiolog din Sibiu în vârstă de 54 de ani, care făcea gărzi la Serviciul Județean de Urgențe, a murit în timpul unei excursii, iar vestea tristă i-a alarmat din nou pe colegii lui medici.

„Încă o veste tristă acoperă corpul medical, la nici o săptămână de când un medic a decedat. Astăzi, dr. Cătălin Bălan, cardiolog în Sibiu, a plecat lângă cei 45 de medici morți în gărzi sau după. Condoleanțe familiei! Stimați guvernanți, uitați-vă în jur și încercați să vedeți efectele tergiversării, nepăsării, indolenței de care dați dovadă când e vorba de medici. Câți vreți să se mai alinieze convoiului mortuar? Inițiativa privind gărzile de a fi trecute la vechime poate salva sute de vieți, atât ale medicilor, dar și ale pacienților. Nu lăsați timpul sa treacă dacă vreți să mai aveți un corp medical de elită”, a scris pe Facebook un coleg al medicului din Sibiu.

Medicul primar dr. Livia Davidescu, care a postat anul trecut o listă cu peste 40 de medici care au murit în timpul gărzilor, cerând autorităților ca gărzile să fie recunoscute ca vechime în muncă, scrie că medicul din Sibiu avea 54 de ani și făcea gărzi la Serviciul Județean de Urgențe Sibiu.

„A murit astăzi, pe neașteptate, căzând brusc, într-o excursie. Nu vi se pare nimic neobișnuit, domnilor decidenți? Nu vă sună niciun clopoțel al rațiunii când citiți aceste rânduri?”, scrie Livia Davidescu, adăugând că este al doilea medic care făcea gărzi mort în ultimele 8 zile.

„Nu pot să nu mă gândesc la faptul că soțul meu este și el cardiolog, are tot 54 de ani și face gărzi! Să mă aștept la tot ce poate fi mai rău? Pentru că face minim 4 gărzi pe lună ca să asigure continuitatea? Pentru că exisăt vid legislativ pe care de 8 luni încoace ne rugăm să îl umple cumva Parlamentul? Domnule ministru al Muncii, ați spus să așteptăm 2 săptămâni ca să găsiți o soluție!
În mod normal, termenul este unul rezonabil. Doar că pentru noi, cei ce facem gărzi, timpul are o cu totul altă dimensiune, din păcate..cea a morții!”, adaugă medicul.

Cu peste o săptămână în urmă, tot medicul primar dr. Livia Davidescu, din Craiova, anunța că lista medicilor decedați în gardă se prelungește cu încă un nume, după ce doctorul Ștefan Quai din Bihor a murit în timpul gărzii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

10 Comentarii

  1. Spuneți totuși ca să fie corect apelul, câte ore muncesc ca medicii de famile sau medici specialiști medicii români plecați în Austria, Germania, Franța sau alte țări din UE comparativ cu România. Tot așa în România, care este în medie numărul ore și de clinici sau spitale private la care lucrează peste program medicii specialiști angajați la stat.

  2. „Inițiativa privind gărzile de a fi trecute la vechime poate salva sute de vieți”
    Evident ca trebuie incluse in vechimea in munca dar nu mai folositi argumente idioate, ca cel de sus.

  3. o tanara romanca in jur de 30 de ani a murit in garda, in Franta, afectiunile cardiovasculare sunt un risc indiferent de varsta sau meserie. Psalmul 138.16 ”Cele nelucrate ale mele le-au cunoscut ochii Tăi şi în cartea Ta toate se vor scrie; zi de zi se vor săvârşi şi nici una din ele nu va fi nescrisă.” sau la neoprotestanti 139.16 ”Cand nu eram decat un plod fara chip, ochii Tai ma vedeau; si in cartea Ta erau scrise toate zilele care-mi erau randuite, mai inainte de a fi fost vreuna din ele.” Garzile/urgentele sunt grele, poate de aceea ar trebui ca medicii sa fie respectati, iar cresterile salariale oferite de guvern sa fi venit inca din anii ’90, nu dupa ce Romania a pierdut multi medici, Basescu le-a taiat cu 25% si i-a incurajat sa plece, atunci a fost bine acum este rau, acum guvernul a devenit si Dumnezeu hotarand zilele oamenilor…hotarati-va sunteti atei sau nu! Daca sunteti atei atunci Omul este centrul Universul stapan sa hotarasca cine traieste si cine moare.

  4. Ar trebui ca medicii de specialiate sa lucreze ori la stat ori in privat. Vor bani mai multi si risca enorm Apoi controlati la sange toti medicii de familie care sunt multi cu numele, pentru ca micile urgente se pot rezolva cu acestia.

  5. Medicii si It iștii.. numai ei doar ei sunt stresați și nedreptățiți.. noi astelalti nu murim nu suntem nedreptățiți cu 2500 lei pe luna nuu noi nu muncim ca ăștia stresați pe 2500 euro..daa doar ei tin romania in viata ei si asa zisa diaspora..aia care trag ca nebunii o sclavageala afară…mi se pare ca vor si ei ca polițiștii magistrații sa iasa la 50 ani la pensie..HUUUOOO du-te in US sa vezi doctori de familie la 75 80 ani , judecători la fel polițiști care ies la pensie la 60 ani cu o pensie normală..

  6. Medicul Ștefan Quai avea 66 de ani si probleme vechi cu inima!Medicul primar dr. Livia Davidescu a murit in timpul unei excursii,din cauze necunoscute inca !Dumnezeu sa ii ierte!Pana unde puteti merge cu manipularea ??garzi se fac de cand exista spitale…

  7. Ai dreptate cu lucrul și la stat și la privat. În ceea ce privește medicii de familie te rog să nu dezinformezi. Medicul de familie acordă servicii de urgență la cabinet în timpul programului de lucru atunci când este nevoie, iar după program există centre de permanență. Recent , înaintea medicului cardiolog decedat în excursie, un medic de familie a decedat chiar în timpul gărzii intr-un astfel de centru de permanență. Medicina de urgență este o componentă importantă a sistemului sanitar, dar există și alte componente de asemenea importante. Medicii de urgență și specialiștii de spital pot rezolva punctual anumite situații patologice, dar când vine vorba de starea de sănătate a populației în general, medicii de familie sunt mult mai bine plasați.Dacă nu ar fi blocați birocratic, dacă ar exista un training ceva mai bun pe anumite direcții, dacă nu li s-ar arunca tone de lături în cap de către te miri ce ignorant, sub protecția anonimatului.

  8. Deci, daca garda se trece la vechime in cartea de munca, medicul NU mai moare! LOGIC! Dar, logica MEDICALA DE VODEVIL, nu d-aia de MEDICINA.

  9. Madam Davidescu! „A murit astăzi, pe neașteptate, căzând brusc, într-o excursie”. Nu garda, excursia l-a omorât, madam. Incontestabil ca nervii medicilor nu-s de fier. De-acolo trebuie sa-nceapa terapia, nu de-a dreptul de la „inima”. De la-ncarcatura nervoasa (urgentele fiind arhi-ncarcate, peste tot, în Europa, si nicaieri, în Europa, medicii nu se-omoara. Nici aia de familie, daca n-au interes direct, de altminteri. Grav e c-un doctor, în loc sa-si aplice si lui ce le spune bolnavilor sa nu faca, dimpotriva, pluseaza (si pe pielea lui. Doctorul despre care scrie madam Davidescu sigur stia ca sufera de inima. Fara sa se si trateze, si luând-o la arhi-lejer, „cazând brusc, într-o excursie” în care nu trebuia sa se fi dus). Plus ca, regret, madam Davidescu, care-i vârsta medie-n România? câti oameni mor nu la 54 de ani, ci la 40? si de ce? si din cauza crapelnitelor, si-a lipsei de pregatire medicala proprie (n-au habar de gesturile de prim-ajutor, etc.), si-a murdariei (fiindca nu se spala, pe mâini, în primul rând), si-a poluarii (cancerigene)… de ce nu vorbesti întâi de cauze, fiindca stress-ul nu-i singura? de ce nu vorbesti, de pilda, de murdaria din spitale? de halul bucatariilor? de tipii care, si repet, NU SE SPALA (pacienti, infirmiere, bucatari, medici…), ca de restul igienei de viata (mâncare sanatoasa, ore de somn, mahalagisme-n loc de sport zilnic…) nici nu merita sa mai vorbim?

  10. Cu regret, dar exista medici de familie care in afara de a-ti da o reteta sau trimitere la specialist altceva nu fac. De multe ori nu respecta un program si nu au nicio minima dotare. Or fi si unii aplicati si cu centru de permanenta.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.