SF politic – Războiul planetar se încinge

Chen Shui-bian, preşedintele taiwanez, s-a aflat zilele trecute în SUA pentru doar 24 de ore. Beijingul a criticat escala motivată de americani printr-un tranzit legat de probleme de securitate. Chen Shui-bian face un turneu în America Latină şi, privind cu oarecare detaşare această vizită, am putea înregistra doar un moment din relatiile americano-chineze a căror dinamică inspiră analiştii politici. Dacă China va reuşi în anii ce vine să devină o putere mondială atunci strategii americani ar înregistra un eşec lamentabil, jocul politic căpătând brusc sau dimpotrivă, lent, o turnură revoluţionară.

Postmodernismul şi globalismul se confruntă deja cu imaginarul asiatic care este departe de a fi descifrat. Premiile Oscar acordate unor producţii cinematografice taiwaneze şi invazia de filme având ca temă artele marţiale sunt subtile încercări în noile războaie semnatice ale mileniului. A folosi tocmai principiul fundamental din artele marţiale pare o tactică bine pusă la punct de SUA. Dar China are resurse economice şi culturale iar criticile ei pot ascunde de fapt un plus de siguranţă pe care l-a căpătat începând cu anii 80 în politica internaţională. Taiwanul pare a fi un pivot în strategia chineză dar slăbirea Japoniei şi mai apoi a Indiei sunt cu mult mai importante.

Consilierii de imagine occidentali s-ar putea găsi în eroare aşa cum personajul unui as al SF-ului, Mircea Opriţă, cade într-o eroare demiurgică dând viaţă unor figurine de ceară pe o planetă îndepărtată. Ceaţa care animă figurinele îl cuprinde pe astronaut multiplicându-l. Multiplicările lui dovedindu-se insurgente şi hotărâte, astronautul alege întoarcerea pe Pământ.

Criza lui va fi fără rezolvare, o criză identitară, el neaflând niciodată dacă multiplicările purtau chiar chipul său sub cască. China, departe de a fi în impas, îşi construieşte un exerciţiu de putere mondial. Mircea Opriţă, în “Figurine de ceară”, oferă un regal al interpretării identităţilor mascate. Aceste două propoziţii pot fi reunite într-o construcţie deloc forţată care ne-ar putea conduce la o fundamentală incomodă pentru chiar cei mai buni strategi – Adevărul e acoperit de propriile noastre convingeri.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

1 Comentariu

  1. Bună seara, domnule Bufnilă! La s-a mine ,,întunericit” de vreo jumate de oră, avem o diferență de vreo 7 ore privind fusele orare și știu ,pe de rost, că soarele răsare de la …răsărit! M-am trezit după un coșmar teribil! Ieri seară am căscat ochii la dezbaterea democraților care vor să-i ia Oscarul lui Trump și să facă unul după chipul și asemănareafie a lui Lenin, fie a lui Marx sau ,sunt șușoteli, că ar fi bine să fie chiar Adam Smith. Adam Smith ăla care a turnat un film prin 1776 cred că-i zicea,, Bogăția Națiunilor”! Coșmarul meu a venit în momentul când l-am contrazis pe Chen Shui-bian care propusese ca Oscarul să fie reclădit după chipul și asemănarea lui Tchang Kaï-chek(ăla pe care îl iubea prezidentul Harry Truman și care a zis că nu se amestecă între îmbrânceala dintre Taiwan și China). Deci, în coșmar l-am contrazis pe Chen Shui -bian strigându-i verde -n față:,, Oscarul seamnă cu Trump, e galben ca aurul și ca freza lui ,,Force One”’, vrem ceva, un Oscar de altă culoare!”. Azi , dvs. îmi povestiți despre oscarianul sculptor Mircea Opriță! Ce coșmar!Dar frumos scris!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.