Sfântul Apostol Andrei cel întâi chemat

Creştinii îl prăznuiesc pe 30 noiembrie pe Sfântul Apostol Andrei, considerat creștinătorul poporului român, creștinismul românesc având deci origine apostolică.

De altfel, numeroase mănăstiri și biserici de mir l-au luat ca ocrotitor, iar în această zi, datorită evlaviei pe care o au credincioșii ortodocși români față de Sfântul Andrei, în fiecare an sunt organizate ample evenimente religioase și culturale.

Potrivit tradiţiei Sfântul Andrei este și primul propovăduitor al Evangheliei la strămoșii noștri daco-romani, sfântului fiindu-i încredințate spre evanghelizare ținuturile din preajma Mării Negre. În drumul său, Apostolul Întâi chemat a predicat Evanghelia atât în sudul Basarabiei, cât și în Sciția Mică (Dobrogea de azi).

Păstrând porunca lui Hristos, care a spus “iată Eu vă trimit pe voi, ca pe nişte oi în mijlocul lupilor…, să nu vă temeţi de cei ce ucid trupul, căci sufletul nu-l pot ucide”, Sfântul Apostol Andrei cel întâi chemat a plecat în calătoria sa pornind de la Ierusalim şi ajungând în toate locurile unde avea misiune înfruntând primejdiile, barbariile, sălbăticiile şi cruzimile. Nici lungimea ori mulţimea călătoriilor nu l-au dezarmat, ci a păstrat vie porunca dată de Iisus.

A luat cu sine nişte ucenici din cei şaptezeci de apostoli, pe care i-a considerat mai potriviţi să propăvăduiască, şi a făcut cunoscut cuvântul lui Dumnezeu în toate cetăţile şi satele prin care a trecut.

În misiunea lui de propovăduire a Evangheliei, Apostolul Andrei a ajuns şi pe meleagurile strămoşilor noştri geto-daci, primul centru episcopal cunoscut pe teritoriul țării noastre fiind, de altfel, la Tomis.

Peştera Sfântului Apostol Andrei de la noi din ţară, acreditată de tradiţia şi descoperiri arheologice ca fiind locul în care a locuit pentru o perioadă de timp, este cea mai veche biserică creştină de pe teritoriul României fiind considerată Bethleemul creştinismului românesc.

Peştera se află într-o poiană din pădurea Migilet, din marginea localităţii Ion Corvin, judeţul Constanța, în vechea provincie romană Scythia Minor, la câţiva kilometri de Adamclisi şi Tropaeum Traiani. De-a lungul anilor, peştera s-a transformat în loc de pelerinaj pentru mulţimea de credincioşi care vin aici să se închine.

Mii de credincioşi participă în această zi la slujba oficiată la mănăstirea „Peştera Sf. Ap. Andrei” de Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Teofan împreună cu Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, şi cu un sobor de ierarhi din ţară şi din străinătate.

La mănăstirea ridicată în vecinătatea peşterii Sfântului Apostol Andrei din judeţul Constanţa au ajuns încă de marţi seară sute de credincioşi, în pofida frigului de afară. Oamenii s-au rugat pentru sănătatea lor şi a celor dragi şi au cinstit moaştele Sfântulu, aduse din Mitropolia de Veria a Greciei.

Ziua Sfântului Andrei marchează debutul sezonului sărbătorilor de iarnă, care vor continua cu Sfântul Nicolae, celebrat pe 6 decembrie, şi se vor încheia de Bobotează, pe 6 ianuarie.

La mulţi ani tuturor celor care poartă numele Sfântului Apostol Andrei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Adela Constantinescu 506 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.