Iată-ne înaintea Postului Mare. Ce înseamnă pentru noi?

Postul Mare, pe care mâine îl începem, arată cea mai dificilă, cea mai dureroasă şi tragică parte a trecerii noastre prin suferinţă şi moarte. Ne-a trimis pe pământ pe propriul Său Fiu și, clătinându-se pentru păcatele noastre sub greutatea crucii, a păşit primul, ne-a deschis poarta şi ne-a arătat calea spre mântuire.

După multe secole de eforturi zadarnice pentru propriul bine, încercând cu mâinile sale să-şi asigure mântuirea, într-o noapte s-a coboarât pe pământ Fiul lui Dumnezeu.

«Aşa de mult a iubit Dumnezeu lumea, încât pe propriul Său Fiu l-a oferit, pentru ca oricine, crede în El, să nu piară, ci să aibă viaţa cea veşnică» (cf. Ioan 3, 16).

Chiar şi pentru Iisus… 

«Părinte, dacă este cu putinţă, treacă de la Mine paharul acesta! Însă nu precum voiesc Eu, ci precum Tu voieşti» (vezi Mt. 26, 39).

Începutul Postului Mare ne invită să privim cu seriozitate la această parte dureroasă a trecerii lui Hristos prin istoria omenirii şi să ne aflăm cât mai aproape de El, să învăţăm cum se poartă crucea şi cum se poate muri cu demnitate pe ea.

Exemplul lui Iisus, murind în părăsire, cere de la noi cea mai eficace predică din lume, convertirea.

Perioada Postului Mare este o perioadă de ispăşire… suntem invitaţi să facem acte de penitenţă, însoţite modestie, în cămara sufletului nostru. Suntem chemaţi să demonstrăm o participare autentică… să se manifeste în om, în mod intuitiv şi călduros, prin trăirea unui profund sentiment al adevărului evanghelic.

Postul Mare, parcurs cu devoţiune faţă de Dumnezeu 

Acest lucru produce în el lacrimi de tristețe profundă, înţelegerea drumului crucii şi nevoia timpului acordat meditării Patimilor Domnului, a coroanei de spini dureroase, precum şi altor multe forme de devoţiuni spirituale, prin care omul cu sensibilitatea inimii lui încearcă să pătrundă suferinţa îndurată de Dumnezeu pentru creaţia Sa, ca să mângăie inima întristată de moarte a Mântuitorului (vezi Matei 26, 38).

Cât de mult dorim să ne aflăm de partea Lui, cât de mult înţelegem suferinţa şi chinurile Sale, moartea, pe care a acceptat-o pentru noi?

Trecerea prin suferinţă, chinuri şi moarte, s-a terminat pentru Iisus cel înviat şi plin de glorie cu Înălţarea la cer. Şi asupra vieţii noastre, de-a lungul întregului Post Mare, luminează evident gloria apropiatei victorii.

După cuv. înv.  Pr. Ioan Abadi şi Pr. Alexandru Buzalic

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

13 Comentarii

  1. nu trebuie sa intelegi „chinurile” Sale. Trebuie sa-i alegeti doar CALEA: NU FACE RAU SI NU JUDECA. ATAT! nici o legatura cu cele 10 porunci, care, de fapt, ar fi vreo 600… in rst, spalare pe crieri politicas religioasa si atat. in ceea ce priveste „postul”, INFOMETAREA ESTE CALEA DE A TE RIDICA SPIRITUAL. PENTRU CA „OCHII” SA VADA SI SA AUDA ADEVARUL. sa te poti apropia de constiinta ta superioara si sa asculti vocea „tatalui”. energie creatoare si BUNA, care ne „vorbeste” in permanenta, dar noi refuzam sa ascultam… postul este detoxifierea carcasei si, prin asta, se elibereaza „linia telefonica” Unicul, care este in toti si in toate. nu exista ingeri si demoni. exista doar ierarhie (piramida) … cautati s aplecati de „aici”. asta a incercat Isus sa ne spuna. adica din IAD.

  2. Ești deja in postul paștelui bre.. La sfîrșitul lunii Martie sunt Paștele oamenilor normali,..

  3. Ce înseamnă postul? Ca o gloata de analfabeti cred în popice. Poți înlocui mâncărurile grele cu legume de primăvară. Asta o știau străbunii. Dar biserica a murdărit un obicei laic atribuindusi-l ca pe ceva de la mnezeu. Și apoi ,nu se spune nimic în Biblie. Scârbă wterna. Poti „posti” fără sfaturi de la popume.

  4. Ce înseamnă postul? Ca o gloata de analfabeti cred în popime. Poți înlocui mâncărurile grele din sezonul rece cu legume de primăvară. Asta o știau străbunii. Dar biserica a murdărit un obicei laic atribuindusi-l ca pe ceva de la mnezeu. Și apoi ,nu se spune nimic în Biblie. Scârbă eterna. Poti „posti” fără sfaturi de la popume.

  5. Kiril, 😈,ce ar spune despre post?Înainte de a fi popă ,Kirill este un general cu patru stele al KGB/FSB,fiind coleg de lucrături cu Putler!

  6. @gelu,pe amândoi criminali ii va condamna istoria.Unul pentru că a distrus Rusia,pe celelalt pentru ducerea poporului în necredință.

  7. Sunt varicele tipărite în orice biserica, una a primit-o un neam de-al meu, conținea 400 de reguli, șocant: nu au voie sa dai ochi in ochi cu partenerul și nu numai, nu ai voie să mănânci chiar dacă ești bolnav sau ți-e poftă de ceva mâncare, și sunt destule enormități, care, din punctul meu de vedere, sunt adresate strict popilor și nu enoriașilor! Cică „omul cât trăiește învață, dar tot prost moare”! De ce? Pentru că, daca ar ști de toate, ar înebuni și tot ar crapă înainte de vreme cu zile. Așa că, popia să își urmeze propriile reguli și nu să le impună enoriașilor.

  8. Ce inseamnă postul ?? Păi inseamnă dezintoxicare,.. Inseamnă un repaus al organelor tale chinuite de chimicale. Inseamnă să scazi in greutate protejînd articulațiile. Inseamnă să mai protejezi planeta. Inseamnă de fapt cumpătare..E util,.cu siguranță.

  9. Isus, Fiul Tatalui nostru, iarta-ne pe noi (pentru relele nevoite si voite, pentru gandurile rele si pentru judecata asupra altora) si mantuieste-ne!

  10. daca OMUL ar intelege cine este si ce cauta aici, in mod sigur, NU ar mai accepta sa „traiasca” in inchisoare.

  11. Nui mai prostiti pe acesti sclavi nenorociri si saraci cu hohaiala voastra Barbosii periculosi

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.