Și aliații se spionează, nu-i așa?

Lideri europeni, între care Angela Merkel, spionați de SUA, via Danemarca 

Nu scriu un lucru nou amintind că în materie de spionaj este obiceiul de a se zice că nu există prietenii. O dovedesc din nou rezultatele unei unei vaste anchete efectuate de mai multe canale TV din Suedia ( SVT), Norvegia (NRK), Germania (NDR și WDR), de ziarul nemțesc „Suddeutsche Zeitung” și cotidianul parizian „Le Monde”, potrivit căreia temuta National Security Agency (NSA) s-a racordat la cablurile de telecomunicații daneze spre a spiona lideri de prim plan, parlamentari și înalți funcționari din țările vecine acestei țări: Germania, Suedia, Norvegia și Franța.Între numele de mari personalități citate se află cel al cancelarei Angela Merkel.

Pentru a face acest lucru, NSA a beneficiat de parteneriatul serviciilor daneze de informații militare – Forsvarets Efterrtningstjeneste (FE)- toate aceste rezultând în urma unei anchete interne a serviciilor daneze de informații militare din 2015 asupra rolului jucat de NSA în acest parteneriat.Agenția „Reuters” transmitea că televiziunea publică daneză Danmarks Radio (DR) a citat nouă surse anonime care au avut acces la ancheta ce a acoperit anii 2012 -2014, perioadă în care NSA i-a spionat, între alții, pe amintita Merkel, cât și pe doi foști candidați nefericiți la postul de cancelar, actualul președinte al Germaniei, Frank Walter Steimeier, fost ministru de Externe, și pe fostul șef al opoziției din Germania, Peer Steinbruck.

Aliat de nădejde al SUA, Danemarca are mai multe stații de primire a cablurilor de internet submarine cu destinația sau provenind din Suedia, Norvegia, Germania, Olanda și Marea Britanie. DR relata că aminitita anchetă a serviciului danez de informații militare FE a fost lansată în 2014, ca urmare a neliniștilor provocate de fuga vestitului Edward Snowden, care dezvăluise modul de funcționare a NSA. Raportul intern al serviciilor daneze de informații militare avea numele de cod „Operation Dunhammer” și a fost prezentat conducerii FE în mai 2015, transmite DR, citat de Europe 1. Evident, este un document confidențial, elaborat foarte tehnic. Tot DR a precizat că informațiile respective au fost confirmate de nouă surse care au avut acces la informațiile clasificate din FE și a adăugat că dezvăluirile sale au fost confirmate independent de mai multe alte surse.

Deocamdată, nici FE și nici directorul său din acea perioadă, Lars Findsen, nu au făcut comentarii în legătură cu aceste dezvăluiri.Ministresa daneză a Apărării, Trine Bramsen, numită în post în iunie 2019, a fost informată despre toate acestea în august 2020, arată Dr. Deși ministerul său nu a reacționat în legătură cu cele de mai sus, Trine Bramsen a declarat la DR că „spionarea sistematică de către aliați este inacceptabilă”. „Este grotesc faptul că servicii de informații amice interceptează și spionează efectiv principalii reprezentanți ai altor țări”, a declarat, la rândul său, Peer Steinbruck , la canalul de televiziune german ARD. „Politic, eu consider că este un scandal.” Ministrul suedez al Apărării, Peter Hultqvist, a spus la canalul suedez SVT că „cere informații complete ” asupra acestui dosar, în vreme ce omologul să norvegian Frank Bakke-Jensen, a arătat la canalul NRK că ia în serios informațiile transmise de DR.

Este extrem de grav, trebuie verificat dacă partenerii noștri din UE, danezii, au comis erori sau greșeli în cooperarea cu serviciile americane (…). Apoi, de partea americană, trebuie văzut dacă în fapt au existat (…) ascultări, spionarea responsabililor politici (europeni-n.n.)”, a declarat la Franceinfo, Clement Baume, secretar de stat în ministerul francez al Afacerilor Europene.„Nu suntem într-o lume de Bisounours (persoane foarte gentile, naive, care trăiesc într-o lume perfectă, utopică – n.n.), deci acest fel de comportament nefericit ce poate avea loc trebuie verificat”, a declarat el.„Între aliați trebuie să existe o încredere, o cooperare minimală, deci aceste fapte potențiale sunt grave, trebuie verificate și apoi trase concluziile în domeniul cooperării”, a adăugat el, precizânnd că nu cunoaște numele francezilor care au fost spionați astfel.

Ziasrul parizian „Le Monde”, partener al investigației de presă de care aminteam la început, scria luni că nu s-a stabilit dacă Danemarca știa că NSA utiliza aceste sisteme de supraveghere spre a spiona vecinii ei. Temuta agenție americană de spionaj a avut acces la SMS-uri, apeluri telefonice, traficul internet, chaturi și servicii de mesagerie, etc.

Cum se constată, acest nou scandal de spionaj între aliați se referă la evenimente petrecute înainte și după afacerea Snowden, din 2013. Fost angajat al NSA devenit lansator de alerte, Edward Snowden a dezvăluit atunci exitența unui sistem de supraveghere mondială a comunicațiilor și a internetului ce viza îndeosebi germanii și în special telefonul mobil al cancelarei Angela Merkel. Pe urmă, în noiembrie 2020, amintitul canal danez de televiziune DR dezvăluise că SUA au folosit cablurile daneze pentru a spiona îndustriile apărării din Danemarca și europene, între 2013 și 2015.

Dumitru Constantin

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 9
Dumitru Constantin 677 Articole
Author

11 Comentarii

 1. Vai, ce surpriza pentru ei, pacat ca nu a existat o persoana sa ii avertizeze ca astfel de spionaj se desfasoara de catre licurici de cativa ani de zile in Danemarca… a, dar exista si o spunea in 2013, iar acum e refugiat politic intr-o „dictatura”, si niciun „stat de drept” din minunata EU nu are coloana vertebrala sa-l apere.

 2. Serviciile romanesti de Spionaj nu fac Rau aliatului Strategic, cu toate ca Dinsii ne Considera Prostituata Europei Unite…lucru pentru care vor Plati cu Virf si Indesat la 23 August cind vom Intoarce Armele impotriva Imperialistilor.
  BOBORU O CERE…

 3. problema e ca acesti …beneficiari…de spionajul de toate felurile sint bolnavi mintali …tradatori americani vinduti israelului….ca si mai toti aliatii nato….serviciile nationale de securitate sint coordonate sa servesca interesele institutiilor suprastatale ca nato si ue sau nsa…afganistanul a fost invadat datorita 911 infaptuit de israel si cia …acum dupa retragerea din afganisttan a nato si sua …propaganda jidaneasca pompeaza tare cu al quaida in afganistan si ca talibanul o sprijina …asta ca sa se intoarca …legal si dupa ce si-au asasinat cu premeditare 3000 de americani in 11 sept 2001….

 4. De unde si vorba, „Apara-ma, Doamne, de prieteni, ca de dusmani ma apar si singur!”… Caci d’aia in politica nu exista prieteni, doar interese … de aparat. Si atunci, ma intreb retoric, of course, ce interese are oare si aparat Ro? Tinand desigur cont de alta zicere (cu greutate mai mare), „Nimeni nu poate sluji la doi stăpâni: căci ori îl va urî pe unul şi-l va iubi pe celălalt, ori îi va fi devotat unuia şi-l va dispreţui pe celălalt. Nu puteţi sluji şi lui Dumnezeu, şi lui Mamona.” — Matei 6: 24
  In aceasta lumina, poate intelegem mai bine si clasa politica din tzarisoara, si de aiurea, fata cu boborul… Dar si epoca in care traim, unii, cu asteptari „inapoiate” de la viata, altii, pionieri postmoderni ai erei post-adevarului…

 5. Daca au fost spionati a fost spre binele lor. Uite noua ne spune UE ce trebuie sa facem si e desigur in interesul nostru pentru ca Germania, Franta, olanda si restul ne iubesc sincer mai mult ca pe afacerile lor si ne vor binele.

 6. Daca au fost spionati a fost spre binele lor. Uite noua ne spune UE ce trebuie sa facem si e desigur in interesul nostru pentru ca Germania, Franta, olanda si restul ne iubesc sincer mai mult ca pe afacerile lor si ne vor binele.

 7. Daca au fost spionati a fost spre binele lor. Uite noua ne spune UE ce trebuie sa facem si e desigur in interesul nostru pentru ca Germania, Franta, olanda si restul ne iubesc sincer mai mult ca pe afacerile lor si ne vor binele.

 8. Daca au fost spionati a fost spre binele lor. Uite noua ne spune UE ce trebuie sa facem si e desigur in interesul nostru pentru ca Germania, Franta, olanda si restul ne iubesc sincer mai mult ca pe afacerile lor si ne vor binele.

 9. La nemtzi ai ce spiona. Dar la romani ce sa spionezi. Probabil ca Mafia PNL arad face trafic de tigari cu sarbii sa aduca bani la partid.

 10. Din intelepciunea germana (prusaca) : „Nu exista natie care sa se sacrifice pe altarul unei aliante”(Bismark)-drept care,la numai un an(daca bine imi amintesc) dupa ce incheiase o alianta cu Austria-aceasta ajutand Prusia sa invinga Danemarca-Prusia ataca Austria;se vede ca danezii au invatat asa de bine capitolul acesta din istoria,incat nu uita „invataturile” marelui Otto prusacul

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.