Și cultura începe săptămâna

Alba Iulia
CLASIC. Facultatea de Muzică Brașov și Centrul de Resurse – Academia Doamnelor Alba Iulia vă invită la concertul simfonic dedicat Zilei Naționale a României. Evenimentul va avea loc de la ora 17.00, în Muzeul Principia, iar intrarea este liberă. Interpreți sunt Alina Nauncef (vioară), Ignac Filip (flaut), Corneliu Voicescu (chitară), Mihaela Pavel (pian) Theodora Ciurezu (vioară), Kakasi Nora (flaut), Alexandru Nicolae Manole(chitară), Emoke Țicleanu (canto), Denisa Topan (canto), Szocs Botond (pian) și Paul Tomuș (canto).

Brașov
CLASIC. Liceul Vocațional de Muzică „Tudor Ciortea” Braşov în colaborare cu Asociatia de Părinți „Pro Musica” organizează Concursul de interpretare „Pagini Muzicale Româneşti” – Ediţia a VII-a. Gala Laureaţilor şi Spectacolul Festiv dedicat Zilei Naţionale a României va avea loc de la orele 18.00 la Sala Patria.

CARTE. Anda Ansheen, care a ilustrat volumul „La ce visează oamenii de zăpadă” este în Ceai et Caetera (str. Latina nr 15) de la ora 18.30 pentru a discuta cu iubitorii poveștii despre prietenie și renaștere.

TEATRU. Octavian Strunilă a scris și a regizat piesa „Cum se face”, o comedie despre viața din spatele scenei. De la 20.30, actorul este alături de Anca Dumitra, Dana Dembinski, Alexandru Conovaru și Paul Ipate în Deane’s Irish Pub&Grill (Republicii nr.19). Biletele sunt 55 de lei.

București
MUZICA. Robert Glasper muzicianul care a plecat acasă în 2013 cu premiul Grammy pentru cel mai bun album R&B și cel care a rescris piesele lui Miles Davis anul trecut într-un proiect pornit din pelicula „Miles Ahead”, este în premieră în România. Diseară este la Sala Radio, de la ora 20.00 iar mâine, la aceeași oră, va cânta în Auditorium Maximul de la Cluj Napoca.

MUZICA. De la 20.00, la Green Hours coboară Luiza Zan și Istvan Gyarfas pentru un recital de jazz în doi. Intrarea este 35 de lei.

DEZBATERE. Biblioteca Națională a României găzduiește de la 18.00 întâlnirea propusă de Dilema Veche: „Copiatul la români”. Invitați: Mircea Dumitru, profesor de logică și filozofie, Ministru al Educației Naționale, Vintilă Mihăilescu, antropolog și profesor universitar (SNSPA), Marian Popescu, profesor universitar și președintele Comisiei de Etică a Universității din București, Liviu Dinu, profesor de lingvistică matematică și computațională, Octavian Gordon, directorul Bibliotecii Naționale, și Constantin Vică, lector universitar și etician al internetului. Alături de aceștia vor fi prezenți “elevi-reprezentanți din Consiliul Național al Elevilor şi ai Asociaţilor Elevilor din Constanţa, care vor evalua vesel și critic cele mai noi tehnici de copiat și „descurcat” în liceu” promit organizatorii. Moderatorul discuției este Mircea Vasilescu.

CLASIC. Ultimul concert din seria Baroque Concerts este programat la Muzeul Național de Artă (Calea Victoriei 49-53) de la ora 19.00. Xavier Diaz-Latorre (chitară) și Andrew Laurence-King (harpă spaniolă) interpretează piese de Sanz, Murcia și Guerau, compozitorii care au marcat repertoriul pentru chitară în secolul al XVII-lea.

Cluj Napoca
FESTIVAL. „Interferențe”, manifestarea teatrală ajunsă la a V-a ediție continuă la Cluj. Astfel, după dialogurile programate în prima parte a zilei (de la 11.00 și 13.00 la Casa TIFF cu creatorii spectacolelor din ziua anterioară, după amiaza și seara aduc două reprezentații străine. Viktor Bodo regizează ”Însemnările unui nebun” după N.V.Gogol de la 16.00 și de la 21.00 în sala Studio a Teatrului Maghiar de Stat Cluj. În Sala mare este programată de la 19.00 reprezentația pesei Rinocerii de Eugen Ionesco în varianta pregătită de Frank Hoffman pentru Teatre National du Luxembourg.

FESTIVAL. Trei filme sunt în programul festivalului Internațional de film pentru copii de la Cinema Dacia. La 10.00, producția suedeză „Bamse și orașul hoților” este recomandată copiilor care au depășit vârsta de 3 ani. De la 12.00 revine pe ecran „Zarafa”, povestea adevărată a primei girafe în Franța. Iar seara, de la 19.00 este filmul recomandat micilor spectatori care deja au trecut de vârsta de 5 ani: Regele și pasărea cântătoare.

FILM. Album, noua senzație a cinematografiei turce la festivalurile din acest an de la Cannes și Sarajevo este proiectată la Cinema Victoria de la ora 17.30.

Craiova
MUZICA. Ansamblul Profil susține un concert cameral la Sala Filarmonicii (Unirii nr.16) de la ora 19.00. În program sunt lucrări de Valentin Gheorghiu (Adagio pentru vioară, violoncel şi pian), Ștefan Niculescu (Per tre pentru vioară, violă și violoncel), Mihai Măniceanu (Crescendo pentru vioară solo), Thomas Beimel (Aria pentru vioară, violoncel şi pian), Dan Dediu (Pirouettes pierrotiènnes pentru vioară, violă, violoncel şi pian), Miriam Marbé (Tromelbass pentru vioară, violă și violoncel). Biletele costă 10 lei.

Drobeta Turnu Severin
CLASIC. Radu Popa dirijează Orchestra Filarmonicii Banatul într-un concert extraordinar la Palatul Culturii „Teodor Costescu”(Bld. Carol I , nr.4) de la ora 19.00. DORINA VASILASHKO (voce) COSMIN RAFAEL BALEAN (duduk) sunt soliști iar biletul costă 15 lei.

Iași
FILM. La Acaju (str. Sfântul Sava nr.15) este zi de proiecție. De la ora 13.00 și de la 16.00, ieșenii pot să vadă „Marry Poppins” (1964).

Oradea
TEATRU. „Uciderea ritualică a lui Georg Mastromas” (foto Remus Toderici) în regia lui Bobi Pricop este pe scena Teatrului Regina Maria din Oradea de la ora 19.00.

Râmnicu Vâlcea
CLASIC. Filarmonica ”Ion Dumitrescu” din Râmnicu Vâlcea programează de la ora 19.00 un concert simfonic Mozart&Beethoven în Sala Lahovari. Solistul Viniciu Moroianu și dirijorul Florin Totan au pregătit Concertul nr. 24 pentru pian și orchestră de W.A.Mozart și Simfonia a III-a, „Eroica” de Ludwig van Beethoven.

Târgoviște
CARTE. De la ora 11.00, Centrul Internațional de Conferințe al Universității Valahia (str. Maior Ion Alexandrescu, nr. 39) găzduiește prezentarea volumului „Carol I al României un monarh devotat” de prof. univ. dr. habil. Sorin Liviu Damean. Invitați sunt Ion Stanciu și conf. univ. dr. Iulian Oncescu.

Am trecut cu vederea un eveniment cultural din oraşul dumneavoastră şi consideraţi că trebuie să afle de el cititorii cotidianul.ro? Nu vă abţineţi, postaţi la comentarii ceea ce credeţi că ne-a scăpat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvana Ancutescu 205 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.