Sindicaliștii din învățământ au bătut iar palma cu Ciolacu

Bugetul Educaţiei va creşte cu 6 miliarde de lei în 2024 în baza celor convenite cu guvernanţii, bani care vor fi folosiţi pentru majorarea cu 20%, în două tranşe, a salariilor din sistemul de învăţământ, a declarat preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu.

Acesta a participat, luni, la Palatul Victoria, alături de alţi lideri de sindicat din Educaţie, la discuţii cu premierul Marcel Ciolacu şi miniştrii de linie pe tema salarizării din învăţământ.

„În urma discuţiilor de astăzi s-a convenit ca bugetul Ministerului Educaţiei să crească în anul 2024 cu 6 miliarde de lei, ceea ce înseamnă, ne permite, să putem aborda problema măririi cu 20% a salariilor în anul 2024, în două tranşe, 1 ianuarie şi 1 iunie. Nu vă putem spune procentele, rămâne să calculăm în zilele următoare, să vedem ce rezultă, dar, cu siguranţă va fi un procent mai consistent în ianuarie. (…) Ţinta noastră ca, în final, salarizarea în învăţământ să ajungă la nivelul pe care ni-l dorim. Suntem în grafic acum, cu ceea ce se va întâmpla anul viitor şi în 2025 vom avea o creştere peste cea prognozată în timpul grevei „, a declarat Simion Hăncescu, luni, la plecarea de la negocierile purtate la Palatul Victoria cu premierul Marcel Ciolacu şi miniştrii de linie pe tema salarizării din Educaţie.

El a precizat că, potrivit OUG 57/2023, mărirea la profesorii debutanţi trebuie să fie de 13%.

„Scrie negru pe alb. Suplimentar, venim cu mărire de, matematic, 7%, dar e posibil, repet, să fie alte procente. Practic, vă amintesc, în timpul grevei cerinţa noastră a fost de creştere cu 60% a salariilor. Avem o mărire de 30% de la 1 iunie faţă de 31 mai. Practic, cu cele 20 de procente ajungem la 50%. Se creează premisele să depăşim ceea ce am promis în timpul grevei şi anume la o creştere de 70% până în 2025. Suntem în grafic „, a declarat Hăncescu.

În acelaşi context, preşedintele Federaţiei Sindicatelor „Spiru Haret”, Marius Nistor, a explicat că grila de salarizare aferentă domeniului Educaţie va fi publică în momentul în care va apărea noua lege a salarizării din sistemul bugetar.

„Noi în momentul de faţă vorbim de o parte din ceea ce ar trebui să primim, în conformitate cu Ordonanţa 57. Vă readuc aminte, ceea ce v-am spus şi în perioada conflictului de muncă, declanşat în luna mai, faptul că Guvernul a spus tranşant că pe anul 2024 se vor aloca 6 miliarde de lei pentru creşterea salariilor în sistemul de învăţământ. În momentul de faţă vorbim de creşterea anvelopei şi lucrul acesta se va vedea foarte clar când va apărea proiectul de buget pe anul 2024, creşterea anvelopei pentru plata cu 6 miliarde. Trebuie să mai ţinem cont de nişte lucruri care nu au fost rezolvate prin ordonanţa 57, vorbim de creşterea indemnizaţiilor de conducere, a salariilor, pentru personalul cu funcţii de conducere, directori, directori adjuncţi, inspectori, secretare şefe, contabile şefe. Vor creşte salariile acestora, categoric, pentru că ei trebuie să aibă o creştere diferenţiată faţă de personalul de execuţie „, a declarat Nistor.

El a subliniat că în 2024 creşterea salarială din învăţământ este „chiar mai mult decât ce am discutat iniţial”.

Anton Hadăr, lider al Federaţiei Naţionale Sindicale „Alma Mater”, a declarat că în anvelopa salarială de 6 miliarde de lei convenită cu guvernanţii intră şi învăţământul superior.

” Se va aplica acceaşi procedură, le vom lucra începând de mâine dimineaţă aceste grile, le vom lucra cu Ministerul Educaţiei. Va fi o creştere de 20 de procente în medie, vreau să reţineţi acest aspect, pentru că în vară s-au dat sume constante la toată lumea. S-a dat 1.300 de lei la bază şi, practic, acum, unii vor lua mai mult decât 13%, într-o primă etapă sau mai puţin de 13% sau per ansamblul anului mai mult de 20% sau mai puţin de 20%, potrivit salariului din acea grilă la care ne-am raportat noi, pe care am înaintat-o în iunie anul acesta. Grila am făcut-o noi cu Ministerul Educaţiei, ne-am raportat la ea, dar farmacie perfectă nu are cum să iasă din aceste creşteri salariale, pentru că, aşa cum v-am spus, dând o sumă constantă, nu vom avea un procentaj constant, acelaşi, unic de creştere la toată lumea. (…) Nu vor fi diferenţe spectaculoase între salariaţii din Educaţie. Eu sper să fie lumea mulţumită şi în ‘Alma Mater’, pentru că totuşi, 20 de procente, e drept, de la mijlocul verii, va fi pentru mulţi mulţumitor „, a precizat Hadăr.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

6 Comentarii

  1. mai luat o teapa sau poate chiar a inceput sa la si placa!
    Baaa, schimbati fosilele de la sindicat, baaa!

  2. NUMĂRUL ELEVILOR LA JUMĂTATE,PROFESORI CU TOPTANU”,REZULTATE TOT MAI „TRAIAN.B”,ABANDON ȘCOLAR BABAN–IAR „PRODUSELE” CÂT DE CÂT-AȚĂ-N DIASPORA! TOT MAI SCUMPE PRODUSELE ! ȚARA PLĂTEȘTE -DA NU-I BAI-TRAI PE DATORIE- ÎNCĂ 10-15 ANI-ORICUM LUMEA SE GATĂ .(după principiu :orice pușcă apărută-n -pesă-într-o vreme tot omoară.!)(DORĂ ȘTIȚI CĂ „AU FOST CREATE AMU RECENT-VREO 10 FELURI DE PUȘTI ȘI BOMBE NUCLEARE-)

  3. Usor ,usor,tara asta se transforma in Țara lui Vom.
    Vom mari,vom construi,vom fi,vom vom.
    Stati voi sa treaca alegerile si veti lua bula-n mana,sindoicalistii lui peste prajit.Si va mai intrebati de ce va pleaca oamenii din sindicat.

  4. Pt politicieni, miza este realegerea in 2024, adica urmatorul mandat pt cei care au deja cateva, ca „e prematur sa plece din politica „, cum a zis cineva dintre pesedei, iar pt asta au nevoie de voturile bugetarilor. Sursele pt maririle salariilor nu sunt indicate, nici nu se mai vorbeste de ele, insa costurile cad in seama angajatilor din sectorul particular: preturi tot mai mari la hrana, energie, carburanti, taxe si impozite mai mari si diversificate, inflatie, falimente si somaj. La acestea se adauga costurile cu incompetenta,cu pilele, cu parandaratul, cu privilegiile si sporurile speciale ale bugetarilor, cu investitiile care nu se recupereaza si nu fac profit, cu prejudiciile nerecuperate produse de corupti, cu spectacole, targuri si decoruri de sarbatori.

  5. oricum baga tzara in faliment in 2025… si o sa va taie salariile si o sa va dea afara pe capete

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.