SIPA, un scandal de acoperit mârșăvii

Circulă un zvon potrivit căruia de când s-a intensificat discuția despre desecretizarea arhivei SIPA s-ar fi creat un blocaj în colectarea informațiilor din penitenciar. Au început să se teamă deținuții să mai vorbească deschis despre ceea ce știu? Sorin Dumitrașcu, președintele Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor, organizație care numără circa 3.000 de membri, lămurește situația. Tot el ne spune cum se colectează în prezent informațiile secrete din penitenciare, cine le gestionează, care sunt instituțiile care beneficiază în prezent de ele. Cât despre arhiva fostei SIPA, spune că este în siguranță. Nici aerul nu pătrunde în cele patru încăperi.

Cotidianul: Principala consecință a repetării obsesive a cuvântului „desecretizare“ referitor la arhiva SIPA a generat scăderea colectării informațiilor din zona penitenciarelor, cel puţin aceasta este informația care a ajuns la noi. Cât de mult a scăzut, după știința dumneavoastră?

Sorin Dumitrașcu: Acum evident că direcția de specialitate, cea care a înlocuit SIPA după desființarea acesteia, nu are nicio treabă cu arhiva SIPA. La direcție au propriile metode de lucru și funcționează mai curând ca un serviciu operativ decât ca un serviciu de informații. Deci, probleme în colectarea informației din câte știu nu există la acest moment, singura problemă este faptul că acea arhivă SIPA le ocupă jumătate din spațiul pe care l-ar putea avea pentru lucru. Deci, asta este singura problemă pe care ei o au la momentul acesta în legătură cu arhiva SIPA.

Și, deci, după știința dumneavoastră, deținuții nu s-ar teme să vorbească și să povestească despre fapte de corupție sau despre orice altă încălcare a legii pe care o cunosc?

Să știți că deținuții au același comportament de foarte mult timp, indiferent că se discută sau nu despre desecretizarea arhivei SIPA. Unii vor să vorbească pentru că au un interes să spună ceea ce știu, alții nu vor să vorbească pentru că așa funcționează structura criminală, nu neapărat pentru că se discută despre desecretizarea arhivei SIPA.

În prezent, cine sunt cei care investighează, care colectează informațiile, cum și cui raportează?

Cei care investighează acum – este o direcție care funcționează ca un serviciu operativ, nu un serviciu de informații din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor – culeg informații din penitenciare, colaborează cu alte instituții din domeniu de genul SRI, Direcția Națională Anticorupție, Ministerul de Interne, obțin informațiile preliminare pe care le transmit mai departe.

Iar notele obținute le trimit mai departe cui?

Le trimit conducerii penitenciarului, conducerii ANP sau Ministerului Justiției, după caz.

Notele informative cine le prelucrează?

Notele informative sunt lucrate, în cadrul ANP, de către această direcție de specialitate, pentru prevenirea criminalității și terorismului, așa se numește, și sunt prezentate, după cum spuneam, Direcției Generale sau Ministerului Justiției.

Dar ce se întâmplă cu informațiile clasificate? Care e circuitul?

Depinde de relevanța acestor informații. Unele merg la SRI dacă este de interes național sau e ceva care ar afecta siguranța națională, altele merg către Parchete, altele merg către Poliție, depinde de tipul de informații obținute.

Cum interpretați coincidența intensificării scandalului SIPA, în paralel cu intensificarea anchetelor diferitelor personaje din gruparea Băsescu?

Păi, este evident că nu este numai o coincidență. Scandalul SIPA reapare periodic și este reîncălzit ori de câte ori este nevoie pentru distragerea atenției.

De către unii sau alții?

Păi, nu știm cine o face pentru că nu putem avea acces la astfel de informații, dar este evident că, de nicăieri, periodic, apare acest scandal SIPA și tot ca la un ordin, o mare masă a presei se aprinde și începe să facă din nimic ceva important.

Spuneați că vă cam încurcă volumul de date, de hârtie pe care-l ocupă acum arhiva. De ce?

Să știți că ocupă o parte dintr-un etaj, e vorba de vreo patru camere, cam patru pe patru metri, să nu vă închipuiți că e cine știe ce…

Aceste camere sunt supravegheate în continuare?

Sunt supravegheate, sunt sigilate, deci nu intră nici aerul acolo!

Profit să vă întreb și cum comentați Legea salarizării unitare. Ce solicitări aveți?

Solicitările noastre sunt legate de creșterea câtorva sporuri și indemnizațiile legate de munca în penitenciare. Din păcate, guvernul se pare că nu are bani și nu o să dea nici măcar la învățământ așa cum a promis, adică este un simplu exercițiu de campanie electorală cu țintă lungă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Simona Popescu 220 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.