Sistemul – un imens conflict antireformist

Chestiunile bugetare nu mai pot fi puse în discuție în cadrele iresponsabile ale populismului electoral neîntrerupt. Avem un “sistem” consumator unic al bugetului ajuns în aceste condiții aproape integral captiv unor interese strict personale. Sistem nu înseamnă numai schema de funcționare, probabil dublată față de necesitățile funcționale. Sistem înseamnă cheltuielile, la fel de nelegale, privind conservarea unor drepturi, fals reținute în discursul interesat, “dobândite”. Sistem înseamnă însuși blocajul actual, deturnarea interesului public.

Sistemul actual este în fapt extensia insidioasă a celui totalitar prin imunitate și lipsa controlului public. Standardele democratice sunt absolut excluse, neînțelegerea acestora este realmente funcțională. Sistemul este atât de disproporționat în ceea ce privește utilitatea, excesul de personal fiind amenințător încât a ajuns nu doar să blocheze reformele, ci să facă însăși legea. Principala piață a muncii în România nu este în domeniul privat, esențial, ci aceea din sfera sistemului, a unui stat în esența sa falimentar economic.

Principala sarcină politică este reformarea sistemului prin reducerea masivă a personalului și instituțiilor parazitare.

Schimbarea explicită a strategiei, prin aducerea României în planul economiei libere, reprezintă unica posibilitate de reformare legislativă, prin interesul general. Sistemul actual este suportul principal al corupției, situație în care lupta anticorupție și programele de dezvoltare constituie deocamdată o acțiune în fond manipulatoare, cu grave consecințe.

Reformarea sistemului în România, respectiv schimbarea priorităților publice, impune un amplu și selectiv program de restructurare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 35
Ioan Vieru 1335 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.