Slovacii se opun legii exportului de apă potabilă

Controverse puternice în Cehia pe marginea unui proiect de lege care urmează să reglementeze exportul de apă potabilă. Ministrul Mediului, Peter Ziga, a propus acest proiect, deoarece în Slovacia nu există până acum o lege care sa prevadă limpede condiţiile comercializării apei potabile.

Însă deputaţii populişti din cadrul Partidului Oamenilor Obşinuiţi şi Personalităţilor Independente au făcut un adevărat spectacol în parlament, pentru a determina retragerea imediată a proiectului de lege. Îmbrăcat în costum popular, deputatul Igor Hrasko, a declarat, pe 2 iulie, că acest proiect de lege este “greţos”.

“Ar trebui realizat un studiu relevant privind necesităţile şi rezervele de apă ale Slovaciei. Haideţi să protejăm dreptul oamenilor de a avea acces la apa potabilă şi peste 50 sau 100 de ani. Ministrul Ziga nu ştie câte rezerve de apă potabilă avem, dar vrea să ofere licenţe de export oportuniştilor”, a spus deputatul.

Ministrul a respins însă acuzatiile opoziţiei şi ale ONG-urilor cum că doreşte să privatizeze rezervele de apă ale ţării. “Supoziţia că amendamentele prevăd privatizarea sunt o minciună şi un nonsens”, a spus Ziga, care a adăugat că rezervele de apă trebuie să rămână proprietatea statului.

În doar câteva zile, 60.000 de slovaci au semnat o petiţie prin care cer eliminarea din proiectul de lege a prevederilor privitoare la exportul de apă.

“Noua lege garantează aprovizionarea cu apă, la fel ca şi până acum. Dacă cineva de la nivel local spune că vrea să exploateze apa, el poate primi o autorizaţie de exploatare şi poate vinde apa în străinătate doar după îndeplinirea unor anumite condiţii”, a spus ministrul Mediului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.