Şoc şi nebunie la Munchen

Presa germană a intrat în stare de fibrilaţie la ora 22.35. Rezervele speciale ale nemţilor. Toate rezultatele din optimi. Totul despre sfert-finaliste.

 

Titluri în presa germană

Miercuri, la ora 22.35 (fusul orar al României) pagina online a cotidianului german „Bild” avea în deschidere următorul titlu scris cu corp de literă 60: „Catastrofă la pauză”. Ridicarea imunităţii unui parlamenntar, problema imigranţilor erau trecute în planul secund. La aceeaşi oră, oficiosul sportiv Kicker, deschidea varianta online cu „Se mai poate întoarce FCB?”. La ora 00.17, deschiderile de pagină în cele două publicaţii sunau astfel: „Bayern, ce nebunie!”, respectiv, „Krimi la Munchen, FCB a eliminat din nou Juve!”. Miercuri seara presa germană intrase în fibrilaţie, pentru că pe Allianz Arena, Juventus Torino conducea cu 2-0 pe Bayern Munchen, şi după cum decurgeau ostilităţile, nu se întrevedea, din partea nemţilor vreo minune. Pentru că gafau îngrozitor în apărare, iar italienii se apărau senzaţional. La pauză, scorul general în cele două manşe, era: Bayern 2 – Juventus 4. Titlurile de după miezul nopţii confirmau un cu totul alt scor, cel înregistrat după 120 de minute de joc: Bayern 4 – Juventus 2, la general, 6-4.

Pe cine nu laşi să moară…

Într-adevăr, ceea ce s-a întâmplat la Munchen ţine de domeniul nebuniei şi al …”criminalităţii”. Returul din optimile de finală dintre Bayern şi Juventus Torino începea de la scorul cu care s-a terminat prima manşă, 2-2. În minutul 3, la o gafă uriaşă a apării germane şi a portarului Neuer, Pogba înscrie, dar golul este anulat pentru un offside de 5 sau 6 cm. Două minute mai târziu, o altă gafă uriaşă pe axa Alaba-Neuer şi Pogba face 1-0. În minutul 28, Morata face un „slalom special” de cca 50 de metri printre 7 jucători germani, pas la Cuadrado şi 0-2. Din tribune se aud primele fluierături. Se intră la pauză cu acest scor. Între minutele 54 şi 66, italienii au 3 ocazii monumentale de gol, dar le ratează. În minutul 73, Douglas Costa este lăsat nestingerit să centreze de pe dreapta şi total nesupravegheat, Lewandowski reduce din handicap, reluare cu capul din 4 metri. 1-2, dar insuficient. Când toată lumea se pregătea să cânte prohodul lui Bayern, în minutul 90+1, Thomas Muller, şi el nemarcat, reia în poartă o centrare a nou intratului Coman. Primele 15 minute ale prelungirilor nu aduc nimic nou. Deja se fac listele pentru loviturile de departajare. Dar în minuutele 108 şi 110, Coman şi Tiago Alcantara înscriu de două ori, şi catastrofa s-a transformat deja în nebunie. Aşa s-a scris istoria unui meci de fotbal, care poate a depăşit multe finale ale primei competiţii fotbalistice a Europei.

Rezervele lor şi rezervele celorlalţi

Cum a fost posibil – ţinând cont că învinsa este cea mai bună echipă italiană din ultimul deceniu – să fie răsturnat scorul de 0-2? Dacă trecem peste ratările monumentale ale oaspeţilor, observăm că banca de rezerve a reprezentat chema meciului. În timp ce Pep Guardiola a introdus două rezerve (Coman şi Alcantara) care au înscris câte un gol şi Coman a dat şi pasă la golul egalării, Allegri l-a scos în minutul 72 pe Morata (cel mai bun jucător ofensiv al torinezilor) şi l-a băgat pe vârful de atac Mandzukic, care a fost zero barat, iar în minutul 115, aflat în poziţie excelentă, singur cu portarul advers, a ratat posibilitatea de a reduce din handicap, deci şi posibilitatea unei eventuale egalări în ultimele 7 minute cât s-a mai jucat. Da şi aici trebuie să facem nişte precizări. Rezervele Kingsley Coman (19 ani) şi Tiago Alcantara valorează 15, respectiv 25 de milioane de euro. Mandzukic valorează 19 milioane, dar acum 2 ani avea o cotă de 30 de milioane. În 2014, Bayern l-a cedat fără regrete, dar pe o sumă frumuşică la Atletico Madrid, iar în 2015, madrilenii i-au păcălit pe cei de la Juventus ca să îl cumpere. Culmea ironiei, prin venirea croatului, Kingsley Coman a fost împrumutat de Juventus la Bayern. Calificarea a fost decisă de „triunghiul” Coman-Alcantara- Mandzukic, şi credem că datele de mai sus explică totul.

Rezultatele complete ale optimilor de finală

FC Barcelona – Arsenal Londra: 2-0 (tur) şi 3-1

Bayern Munchen – Juventus Torino: 2-2 (tur) şi 2-2 (4-2 d.p.)

Atletico de Madrid – PSV Eindhoven: 0-0 (tur) şi 0-0 (8-7 pen.)

Machester City – Dynamo Kiew: 3-1 (tur) şi 0-0

VfB Wolfsburg – AA Gent: 3-2 (tur) şi 1-0

Real Madrid – AS Roma: 2-0 (tur) şi 2-0

Chelsea Londra – Paris Saint-Germain: 1-2 (tur) şi 1-2

Zenit Sankt Petersburg – Benfica Lisabona 0-1 (tur) şi 1-2

Notă: primele echipe au fost gazde în meciurile retur

Trivia sferturi de finală

  • Primele 5 campionate ale Europei dau 7 dintre sfertfinaliste; doar Benfica Lisabona face excepţie, liga lusitană fiind a 8-a ca valoare din Europa.
  • Pentru al 4-lea an la rând, Spania are 3 echipe în sferturile de finală. În ultimele 3 ediţii, Real, Barcelona şi Atletico Madrid au fost echipele calificate, îar în ediţia 2012/13, Malaga era a treia echipă după Real şi Barcelona.
  • Cinci echipe, Real, Barcelona, Atletico, Bayern şi PSG se vor afla pentru al 3-lea an consecutiv în urne la tragerea la sorţi a sferturilor de finală; Real, Barcelona, Bayern şi PSG sunt „împreună” de 4 ani în sferturile de finală, iar Real, Barcelona şi Bayern, sunt de 5 ani consecutiv în urna sferturilor de finală. FC Barcelona este la a 9-a calificare consecutivă în sferturile Ligii Campionilor, iar Real Madrid la a 6-a calificare consecutivă.
  • VfB Wolfsburg s-a calificat în premieră în sferturile de finală ale Ligii Campionilor. Este de menţionat faptul că „lupii” sunt doar la a doua participare în această competiţie.
  • Machester City este a doua debutantă în sferturile de finală ale Ligii Campionilor. Calificarea „cetăţenilor” vine după un an de secetă, în ediţia 2014/15, nicio echipă engleză nu a prins sferturile de finală în ambele competiţii europene; în 2012/ 2013 a fost prima ediţie a Ligii Campionilor fără o echipă engleză în sferturi.
  • Ediţia din acest an este a treia (de când Liga Campionilor se joacă în actualul format – 2001/02) în care în sferturi nu este calificată nicio echipă din Italia. S-a mai întâmplat în 2013/14 şi 2008/09.
  • 22 din cele 60 de trofee ale Ligii Campionilor (CCE) se „regăsesc” în sferturile de finală: Real Madrid – 10 trofee, FC Barcelona şi Bayern Munchen – câte 5 trofee, Benfica Lisabona – 2 trofee.
 Întâi catastrofă - după, minune



Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.