După un an de la „Cazul Caracal”

ȘOCANT/74 de copii figurează ca dispăruți pe site-ul Poliției Române

Deși a trecut mai bine de un an de la apariția „Cazului Caracal”, fără ca lucrurile să fie lămurite după dispariția elevelor Luiza Melencu și Alexandra Măceșanu, răpite și sechestrate de Gheorghe Dincă, autoritățile nu par să-și fi schimbat strategia pentru găsirea minorilor dispăruți în condiții suspecte și pedepsirea celor care fac parte din rețelele de trafic de persoane.

Astfel, pe site-ul Poliției Române figurează azi 74 de cazuri de „minori dispăruți”, avînd vîrste cuprinse între 3 și 18 ani, ultimul caz fiind înregistrat chiar joi, cel al fetiței Condurache Ecaterina Ioana, 13 ani, din Avrameni, județul Botoșani:

Cel mai vechi caz din această listă este dispariția minorului Stănilă Eusebiu Gelu, născut în Gurahont, județul Arad, care a dispărut în ziua de 24.04.1996, cînd avea doar 7 ani! De atunci, nimeni nu mai știe nimic, pe site fiind trecut simplu: a plecat de la domiciliu!

378 DE DISPARIȚII DE MINORI SÎNT ÎNCĂ NESOLUȚIONATE

Întrebarea care se pune în legătură cu disparițiile acestor minori este: unde se află acești copii? Chiar nimeni nu se mai interesează de ei, ca și cînd ar fi ai nimănui?

În statisticile oficiale din UE, România figurează pe locuri „fruntașe” la capitolul persoane dispărute și traficate, între care un procent important se referă la minore exploatate sexual.

Din datele puse la dispoziție de Ministerul Afacerilor Interne, reiese că de la an la an cazurile de copii dispăruți crește, numărul disparițiilor minorilor înregistrate în perioada 1990-2020 rămase nesoluționate este de 378. Din datele furnizate de Inspectoratul General al Poliției Române, în perioada 2016-2019 au fost înregistrate la nivel național 17.684 de sesizări de dispariție, dintre acestea un număr de 15.731 au fost soluționate (minorii dispăruți fiind găsiți de către polițiști), alte sesizări în număr de 1.953 fiind încheiate fie prin retragerea sesizării (448) sau constatarea decesului (75), fie prin revenirea la domiciliu sau în centrele de asistență socială (1.429). Se estimează că numai în anul 2019 au fost înregistrate aproximativ 4.000 de cazuri de minori dispăruți, dintre aceste cazuri doar 3.600 au fost soluționate.

Potrivit unui raport al Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane, peste 60% dintre victime provin din familii cu grave probleme economice și dezorganizate din mediul rural. Cea mai folosită metodă de racolare este promisiunea falsă a unui trai mai bun, care îi determină pe minori să cadă în plasa traficanților.

Iată cîteva declarații ale unor oficiali care au făcut declarații despre acest fenomen la Digi 24:

– Ofițer Direcția de Combatere a Criminalității Organizate: „Înainte de recrutare, ei folosesc o perioadă de cunoaștere a victimei și încearcă să stabilească anumite slăbiciuni, anumite vulnerabilități. Dacă provin din medii sărace, dacă au o familie în care sunt probleme”.

– Procuror DIICOT: „Indiferent dacă vorbim de constrîngeri, induceri în eroare, este o victimă abuzată. Și în acel moment, victima respectivă nu are încredere în absolut nimeni, cu atât mai puțin în organele de poliție sau în organele judiciare”.

Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane arată, însă, că ținta preferată a traficanților sunt fetele, întrucît majoritatea dintre ele caută să scape de sărăcie, de violență și de lipsa de perspectivă, dar intră involuntar în capcana „peștilor”. Nouă din zece victime, cu vârsta sub 18 ani, sunt de sex feminin. Minorele sunt exploatate în industria sexului, mai ales în Europa Centrală și de Nord, unde traficanții obțin cîștiguri de milioane de euro. Se pare că acest fenomen a luat amploare după aderarea României la Uniunea Europeană, spun procurorii: „Până în 2007 s-a urmărit de către traficanți executarea acțiunilor de trafic în țări care puteau fi ușor accesibile lingvistic. De ce? Pentru că victima învăța repede să vorbească în limba țării respective și mă refer la Spania, la Italia, era mult mai ușor. După 2007, cererea s-a mutat. Și au ajuns să abordeze chiar țări nordice, cum ar fi Finlanda, Norvegia, Olanda”.

Din păcate, pentru autoritățile din România, inclusiv Parlamentul, nu consideră acest fenomen ca fiind unul ce ține de siguranța națională, deși ar trebui să intre și în preocupările CSAT-ului condus de Președintele României.

În acest timp, așa cum rezultă și din ultimul Raport al Departamentului de Stat al SUA, România continuă să fie o sursă importantă pentru rețelele de trafic de persoane în țările UE, unde peste 75% din fetele exploatate sexual provin din estul Europei, iar dintre acestea mai bine de două treimi sînt din România!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

8 Comentarii

  1. no shit! really? Ce este de mirare? dependentii adreno goniti „din sua au pus laba pe ioropa, Romania – paradisul traficantrilor de copii in scopuri NEEECUUUNOOOSCUUUUUTEEEE – va rog cu se urca un tonalitate lalaita pana la „noooos” si cu accent puternic si o voce mai joasa pe „cuuu” si incheiere joasa si extra-lalaita pe „teeee”. Hai „suc_escuri”, escuri, escuri, escuri …..

  2. Scuze pentru acest comentariu care nu are legatura cu disparutii/rapitii din Romania!
    Cititi si va minunati, ce lege au dat guvernul hOrban+ pentru coronavirus/concedii medicale”
    https://m.dcnews.ro/bomba-pentru-mii-de-romani-care-au-fost-infectati-cu-covid-19-surpriza-din-lege-care-le-a-scapat-tuturor_769044.html
    „Concediile medicale se dau numai de către spital post internare și se prelungesc de către medicul de familie. Mai precis: stai 48 de ore în spital, apoi te duci la medicul de familie cu scrisoare medicală eliberată de medicul curant din spital și el decide câte zile trebuie să îți dea, pe răspunderea lui.”
    Curat mursar cetateni! De asta se plang multi cetateni ca nu pot primi concediul medical de la specialisti! Si, zilele trecute, de fapt, de cand au intrat la guvernare, urla ca au platit concedii medicale! Cui? La ai lor cu acte in fals? Superb!

  3. Daca Dinca rApea pe nevasta lui JOHANIS????Chiar armata romana sau germana sunt atat de handicapade de nu pot afla de la Dinca unde sunt fetele. Da ce nu exista substante care te fac sa spui tot. IMPOSIBIL. Ceva miroase urat si cred ca Johanis stie adevarul dar il doare in corona virus de fetele romance.

  4. Da! 74 de copii pe lista de disparuti a politiei ! Ei si ? Cui ii pasa ? Totusi,…. acesti copii nu s-au evaporat ! Parintii inca ii mai asteapta acasa ! Sa nu fim in pielea lor !

  5. Zice o ”reporteriță de teren”Rtv că ”încă nu se stiu prea multe ”de catre” dispariția fetei…Bravos națiune, toți netoții la stiri…

  6. satele de langa Caracal parintii sunt inca speriati.
    Se zvoneste ca si acum dispar fete.
    Daca este asa, parintii ar trebui sa puna mana pe furci si topoare.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.