Soluția climatică pe care mizează SUA

Statele Unite vor pleda ferm pentru fuziunea nucleară la summitul ONU asupra schimbărilor climatice (COP28), care se va defăşura începând de joi la Dubai, unde nu va fi însă prezent preşedintele Joe Biden, deşi el a participat la summiturile de acest fel anterioare, scrie luni agenţia EFE.

Delegaţia americană la COP28 va fi condusă de John Kerry, înaltul reprezentant al SUA pentru climă, care va prezenta acolo prima strategie globală pentru comercializarea acestei energii aflate încă în stadiu experimental, dar în care Washingtonul vede unul din pilonii luptei împotriva schimbărilor climatice.

Cercetătorii studiază de decenii posibilitatea obţinerii energiei prin fuziune nucleară, un proces invers celui de fisiune folosit în centralele atomoelectrice convenţionale. Dacă va putea fi implementată cu succes, fuziunea nucleară ar putea avea un avantaj important asupra fisiunii bazate pe divizarea atomilor, întrucât nu produce deşeuri radioactive şi în plus ar putea fi o sursă de electricitate ieftină şi fără emisii de carbon.

Într-o vizită recentă la Commonwealth Fusion Systems (CFS), o companie americană creată în Massachusetts în anul 2018 pentru a construi o mică centrală atomoelectrică cu tehnologia fuziunii, Kerry a spus clar care va fi principalul său mesaj la summitul COP28. „Energia rezultată din fuziune nu mai este doar un experiment ştiinţific”, ci o realitate care poate fi „o soluţie climatică” emergentă, a susţinut el.

Planul său, care ar urma să fie prezentat la summit pe 5 decembrie, va urmări crearea unei alianţe între ţări pentru realizarea unei prime strategii internaţionale menite să accelereze comercializarea fuziunii nucleare.

Companiile implicate în acest proces pe plan internaţional au obţinut finanţări totale de circa 6,2 miliarde de dolari, în principal din surse private, din care 1,4 miliarde reprezintă finanţările pentru anul 2023.

Însă cercetătorii consideră că tehnologia fuziunii va fi prea costisitoare şi dezvoltarea ei va dura mult timp înainte de a fi utilă în combaterea schimbărilor climatice.

Cu toate acestea, pe pagina web creată pentru summitul COP28, Washingtonul menţionează că-şi va afirma cu această ocazie angajamentul de a „colabora cu partenerii globali pentru sporirea ambiţiei climatice şi garantarea unor rezultate solide” în vederea atingerii ţintei de neutralitate a emisiilor de carbon până în anul 2050. De asemenea, pentru a preveni „efectele cele mai rele ale crizei climatice, statele trebuie să-şi implementeze rapid angajamentele existente şi să-şi asume angajamente suplimentare necesare”, indică SUA în acelaşi text.

Prin urmare, Washingtonul precizează că unul din obiectivele sale la summitul COP28 va fi să ralieze cât mai multe ţări posibil în jurul unui acord global asupra decarbonizării, acord impulsionat de SUA şi UE, în vederea triplării producţiei de energie regenerabilă până în anul 2030.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

10 Comentarii

  1. Dupa 100 de ani de cercetari Fuziunea nucleara la rece are sanse sub unu la mie sa devina o realitate cantitativa…Realitate ca rentabilitate de unu la un milion.

  2. sa fim seriosi, presupunand prin absurd ca se face o mare descoperire in domeniu, daca ea apare in SUA o sa fie trecuta la secret de stat… o sa refuze implementarea ei chiar si doar pe teritoriul SUA, doar de frica de a nu se afla si de a nu fi expusi ca niste ipocriti ce sunt pentru ca ar pastra procesul doar pentru ei

  3. Ce vor sa mai jefuiasca, unde, pe cine ??????
    CU TERTIPURI SI ABURELI REZISTA DE DUPA AL II LEA RM…..

  4. …între ţări pentru realizarea unei prime strategii internaţionale menite să accelereze comercializarea fuziunii nucleare”? Tov. Burduja, de la serviciul energetic, repede, ca aici e pentru noi romanii o oportunitate cum rar apare… Cativa baieti buni de la Nuclearelectrica – desi aia-s mai mult cu fisiunea decat cu fuziunea, da’ pentru platit ceva studii majore de fezabilitate – milioane sau miliarde de dolari, cine stie? – s-or pricepe ei si hai, ne angajam si noi… Repede, sa prindem si noi trenul acuma cat mai pledeaza ferm, ca dupa aia stiti si dumneavoastra c-o sa sa razgandeasca, si n-o sa mai merite la ei acasa, doar pe la altii… Ce Soarele ma-sii, ca ala poa’sa faca fuziune si noi, cu partenerul strategic, nu? Si nenorocitii aia de cercetatori carcotasi, care zic c-o sa fie prea scump si-o sa dureze mult si bine pan-o fi, vreodata, sa ne mai lase…

  5. Altă aiureală, cioara din mână p-aia din gard. Ca tot veni vb despre energie, cât combustibil o fi ars China pentru preavestitele-i betoane nimeni nu spune.Murika-i o sărăcie cu ciucuri iar fuziunea e la capitolul”mai e mult până departe”, adică joc de glezne.Nu originea energiei e problema, ci cea a datoriilor, deficitului și pseudoelitei proaste, lacome, mincinoase și belicoase.

  6. ”strategii internaţionale menite să accelereze comercializarea fuziunii nucleare”. Deci blana ursului din pădure, că s-a constatat în timpul pandemiei că sunt destui cretini care să ”pună botul”. Pe de altă parte vedem că generațiile viitoare au teoretic posibilitatea unei surse inepuizabile de energie și n-au decât să rezolve problema obținerii ei.

  7. SUA viseaza la un nou instrument de control al lumii.Ii doare in cot de incalzirea globala.Grav este ca sunt destui prosti care ii cred.

  8. Curat murdar, Coane Fanica! Putem sa le dam un sut in c.. si sa ne vedem de viata noastra. De mai bine de treizeci de ani supravietuim de unii singuri! Guvernele, uniunile europeene, nato-uri, geo-strategicele, pandemiile, bataliile climatice, sunt doar pretexte de a ne saracii si de a ne impiedica sa fim fericiti. Hai sik..! M-am saturat de claunii astia prosti! Putem foarte bine sa traim in comunitati mici, sa ne gospodarim singuri! Pana la urma sunt doar o mana de nemernici care vor sa traiasca fara munca! Niste pleosnite! Asa ca putem sa-i dam la o parte in cinci minute de greva generala!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.