South Stream: Bulgaria şi Rusia fac front comun împotriva Bruxelles-ului

Bulgaria şi Rusia fac presiuni asupra UE pentru ca Bruxelles-ul să aprobe construirea segmentului bulgar al gazoductului South Stream, un plan respins după anexarea Crimeei de către Rusia.

“Este important să acceptăm programul construcţiei conductei şi să continuăm dialogul cu ţările partenere şi cu Comisia Europeană”, a spus, luni, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, în timpul vizitei sale la Sofia.

Bulgaria, care depinde într-o proporţie covârşitoare de gazele importate din Rusia, a oprit proiectul South Stream în urmă cu o lună, după ce CE şi-a exprimat îngrijorarea că Bulgaria ar putea să perturbe politica de aprovizionare cu resurse energetice a UE, favorizând în special companiile locale şi pe cele ruse. Pe de altă parte, Moscova a precizat că astfel UE încearcă să penalizeze Rusia pentru politica adoptată faţă de Ucraina.

“Proiectul South Stream este important pentru securitatea energetică a Bulgariei, a sud-estului Europei şi pentru UE ca întreg”, a spus ministrul bulgar de Externe, Kristian Vighenin. “Sprijinim implementarea sa în acord cu legile europene. Sperăm că dialogul nostru activ cu CE ne va permite să reluăm construcţia segmentului bulgar în cel mai scurt timp cu putinţă”.

Bulgaria şi compania Gazprom au selectat pentru construcţia segmentului respectiv un consorţiu format de compania rusă Stroytransgaz şi bulgarii de la Gasproekt Yug. Stroytransgaz este deţinută de Ghenadi Timcenko, unul dintre oamenii ruşi de afaceri sancţionaţi de către SUA, pentru rolul pe care l-a avut în criza din Ucraina.

Mai multe articole de presă pornind de la informaţii oferite de serviciile secrete germane au arătat, recent, că economia şi politica Bulgariei sunt puternic influenţate de serviciile secrete şi de oligarhii ruşi. Printre altele a apărut informaţia referitoare la o serie de scrisori confidenţiale semnate Gazprom şi adresate Ministerului bulgar al Economiei, care sugerau legislaţia care ar trebui adoptată în Bulgaria în vederea construirii South Stream.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.