Spune stop abuzului în familie!

Violența este privită ca un comportament intenționat, cu scopul de a răni fizic și emoțional. Violența capătă mai multe forme, violența domestică fiind cea mai întâlnită formă de abuz, cu consecințe serioase în plan psihologic pentru persoana afectată. În ciuda numeroaselor campanii de conștientizare în rândul populației, acest tip de abuz transcende nivelul economic, cultural, educațional, de etnie sau vârstă. De cele mai multe ori, femeile sunt cele mai afectate de această formă de violență.

Abuzul domestic este însoțit de comportamente precum:

Deprivarea și controlul total: „Îmi este teamă să spun ceea ce gândesc. De multe ori, îmi doresc să mă întâlnesc cu o prietenă, dar el nu este de acord. Nici cu familia nu prea pot vorbi. De când suntem împreună nu mai pot vorbi cu nimeni de teamă“.

Strictețea: „O dată am întârziat mai mult la magazin, a fost groaznic ce s-a întâmplat după, m-a acuzat că am fost cu altcineva, m-a jignit“.

Ignorarea constantă sau desconsiderarea: „Când vine de la muncă este obosit, mă anunță că dorește să se odihnească devreme, am încercat să îi atrag atenția purtând haine mai frumoase sau un parfum nou, însă nici nu m-a băgat în seamă sau mi-a spus cât de urâtă sunt“.

Umilirea: „Ori de câte ori ieșim cu prietenii lui, aduce vorba cât de neîndemânatică sunt, râde de mine împreună cu ei“.

Obediența totală: „Are mereu ultimul cuvânt, părerea mea nu are nicio valoare“.

Criticarea: „Am încercat să fac lucrurile așa cum își dorește, însă nu este mulțumit niciodată. Îmi spune că sunt urâtă și că nu sunt în stare de nimic“.

Gelozia extremă: „Îmi este frică să mergem pe stradă și să ridic privirea, sau la o nuntă, dacă mergem, îmi este frică de reacția lui dacă i se pare că se uită cineva în direcția mea sau dacă spun eu ceva într-o discuție și nu îi place. Îmi aduce constant aminte de relațiile mele trecute, mă întreabă și mă interoghează zile în şir“.

Abuzul sexual: „Nu contează niciodată ceea ce îmi doresc. Câteodată am impresia că nici nu mă tratează ca pe o ființă umană“.

Frica de partener: „De multe ori, mă simt mai bine singură, când nu este acasă, stau cu frică atunci când se apropie ora la care să ajungă pentru că nu știu ce stare are“.

Rupte de prieteni și familie, victimelor le este greu să plece din relație, ajung să își pună întrebări dacă partenerii chiar au dreptate, dacă merită tratamentul ăsta, găsesc scuze pentru ei, că au acționat într-un fel sau altul, le este rușine să ceară ajutor, să nu afle vecinii sau familia, și pot îndura ani în șir, fără ca cineva să bănuiască măcar.

De cele mai multe ori, ele se confruntă cu stări depresive, plâns, anxietate, atacuri de panică, insomnii, frică extremă, mâncat excesiv, lipsă de speranță, senzație de gol.

Manuela Vărzaru este psiholog clinician, consilier și psihoterapeut, specializat în Psihoterapie Integrativă, Psihoterapii colaborative orientate pe resurse și soluții, Psihoterapie sistemică de cuplu și familie și Psihotraumatologie. (psiholog-manuelavarzaru.ro)

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Manuela Varzaru 4 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.