Starea de conectare

În orice sală de curs elevii sau studenţii se împart între cei care pot să-şi ia notiţe în ritmul în care profesorul vorbeşte sau scrie la tablă şi cei care nu reuşesc şi rămân în urmă. Pe vremuri, cei din ultima categorie erau puţini şi îşi „datorau“ retardul în scrisul de mână mai multor factori. Azi, ei tind să devină majoritatea şi se află în această categorie, în mare măsură, pentru că sunt dependenţi de smartphone-uri.

Este deja o discuție cu două tabere bine definite: cei care vin cu argumentele oamenilor de știință care spun că scrisul de mână duce la stimularea unei părţi mai mari a creierului decât tastarea de texte la calculator/ smartphone/ tabletă, că a scrie de mână cât mai mult îmbunătățate memoria, facilitează conştientizarea pe termen lung a informaţiei scrise, ajută la o mai bună concentrare şi organizare logică asupra oricărui text, duce la diversificarea vocabularului, crește creativitatea şi chiar relaxează. În plus, cine scrie de mână mai mult va şi citi mai mult. Dar cititul este altă poveste.

Tabăra cealaltă declară că noua generaţie intră pur şi simplu într-o altă paradigmă de gândire şi acţiune şi că această diferenţă reprezintă felul în care se va exprima oricine într-un viitor apropiat sau mediu.
Nu voi stărui asupra imaginii degetelor pătate de cerneală, nici a caietelor cu coperţi frumoase, pe care desenai literele, fiind atent să nu greşeşti, pentru că nu aveai tasta „delete“. Scriind de mână, este evident că ai timp să reflectezi la ceea ce scrii. Dar, mai ales, când scrii de mână eşti prezent în realitate, realul este palpabil, locuieşti realitatea şi te (pre)ocupi de ea.

Problema apare atunci când un dependent de smartphone – foarte tânăr în 90 la sută din cazuri, licean sau student – devine insensibil în momentul în care îl întrebi ceva. Nu răspunde sau amână, monosilabic, răspunsul. Dacă insişti, pleacă în altă cameră, iar dacă era deja în camera lui, îţi spune că îl deranjezi şi închide uşa. Pe termen lung, nu îl mai interesează deloc ceea ce nu are legătură cu ceea ce face cel mai des, adică starea de conectare.

Conectare la prieteni prin Facebook la Internet, la lumea lui. Trăieşte din ce în ce mai mult în altă parte. Acolo unde el comunică doar cu cei care sunt ca el, o adevărată comunitate. Văd aceleaşi filme, cu totul altele decât cele pe care le văd cei care au doar cu zece ani mai mult decât ei, sunt mult mai rezistenţi, adică aproape indiferenţi la imagini violente, ficţionale sau nu, au limbajul lor, abreviat, care duce la o exprimare verbală adesea incoerentă, cu fraze neterminate şi vocabular sărac, fac schimb de diverse iconuri cu satisfacția că deţin un cod, dar nu prea au ceva consistent de transmis, şi mai ales pierd contactul cu realitatea. Câte un psiholog mai spune, pe ici, pe colo, că dependenţa de smartphone-uri și Internet la adolescenţi poate duce la tulburări de personalitate, dar această voce este timidă şi rară. Cei care nu prezintă semne vizibile de comportament mai ciudat răspund în continuare solicitărilor celor din jur, dar la limită și tot mai puţin autentic. În schimb, când revin în lumea virtuală devin zâmbitori şi locvace.

Ceea ce îi sperie cel mai mult pe aceşti tineri este să piardă temporar legătura cu comunitatea lor şi cu gadgetul care le oferă accesul la acea lume. Îi vezi plonjaţi în smartphone-uri în metrou, fie că sunt aşezaţi, fie că stau în picioare, ţin acel gadget în mână tot timpul, pentru că ritmul cu care verifică un posibil nou mesaj sau joacă un joc este obsesional.

Lumea lor devine nu doar o altă lume, diferită – şi care are dreptul să existe -, ci o lume mai bună decât a ta, apoi singura care trebuie să existe. În acea lume ei nu mai suferă pentru cei apropiaţi, nici nu se mai bucură pentru ei, iar emoţiile lor sunt greu de descris, deoarece sunt atrofiate şi ei înşişi le ocultează, pentru că nu prea le mai cunosc.

Oare care este momentul în care degetele lipite de tastatură se opresc din pianotare şi lasă braţele să cadă pe lângă corp, într-o expiraţie profundă, în care trebuie să te conectezi urgent la propriul tău suflet?

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Serenela Ghiteanu 15 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.