Premieră la CEDO Stat condamnat pentru lipsă de măsuri

Foto: „Vârstnicii pentru protecția climei”

CEDO a condamnat pentru prima dată un stat pentru încălcarea Convenției privind drepturile omului din cauza lipsei de măsuri pentru combaterea schimbărilor climatice.

Elveția, țara condamnată marți, a fost acuzată de „Vârstnicii pentru protecția climei” (2.500 de femei elvețiene, cu vârstă medie de 73 de ani) și de patru dintre membrii săi care au formulat și cereri individuale. Vârstnicii elvețieni au depus o plângere cu privire la diverse „eșecuri” privind schimbările de climă care „ar dăuna grav stării lor de sănătate”. Ei au susținut că politicile guvernului lor sunt „în mod clar inadecvate” pentru a menține încălzirea globală sub limita Acordului de la Paris de 1,5 °C.

După ce s-au luptat în instanțele elvețiene timp de câțiva ani și în cele din urmă au fost înfrânți de Curtea Federală – cea mai înaltă din țară – au ajuns la CEDO. Curtea a considerat că asociația este autorizată să acționeze în justiție în numele persoanelor care ar putea pretinde că schimbările climatice le amenință atât sănătatea, cât și condițiile de viață.

Alte două cazuri similare – înregistrate de un grup de tineri portughezi și de către un primar francez, au fost respinse anterior de instanța de la Strasbourg, arată Euronews.

Cu o majoritate de 16 voturi la unu, CEDO a concluzionat că a existat o încălcare a articolului 8 (dreptul la respectarea vieții private și de familie) din Convenția privind drepturile omului și, în unanimitate, încălcarea articolului 6, referitor la accesul la o instanță.

Curtea afirmă astfel că articolul 8 consacră dreptul la o protecție efectivă, de către autoritățile statului, împotriva efectelor negative grave ale schimbărilor climatice asupra vieții, sănătății, bunăstării și calității vieții.

În cazul celor patru reclamante individuale, Curtea a apreciat că acestea nu îndeplinesc criteriile referitoare la statutul victimelor și, prin urmare, a declarat cererile lor inadmisibile.

Sursa:

https://www.euronews.com/green/2024/04/09/top-european-human-rights-court-could-rule-that-governments-have-to-protect-people-from-cl

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Dan Orghici 154 Articole
Author

10 Comentarii

 1. Babalaii judecatori s-au bagat in clima, nu era suficient cat nu cunosc. Asta place la toti care cunosc si mai putin ca ei.

 2. Gainile batrane, necalcate de cocos, fac galagie degeaba. Elvetia are una din cele mai curate economii. Energia electrica e generata de hidrocentrale si instalatii fotovoltaice, industria e, in cea mai mare parte, nepoluanta. Doar vacile mai emit ” gaze „. in schimb, Germania isi inchide centralele ncleare, dar a redeschis alea pe carbune. CEDO sa-si vada de alte treburi!

 3. Ăsta-i campionatul de wokeșeală sătesc unde o serie de cetățeni bătrâni dar foarte înfumurați si proști se întrec în compuneri tematice despre dacă ar fi de găsit Elveția fără lupa pe hartă și uite așa au salvat ei clima cu ea. Cum e zisa, prost dar perseverent.Poate o să le spună careva și lor că nici măcar Europa nu contează în jocul ăsta cu 6% ale ei, darmite o comunitate demirurală într-o țară de dimensiuni mignone, majoritar nelocuită.Iaca trebuiau să facă și ei zgomot că să se simtă intorpanți.Când o să vrea la spital, să le zică dispeceratul că ambulanța e la încărcat și vine a doua zi după 12, dac-o să fie soare.Daca nu, să vina ei cu bicicletele.

 4. Salut decizia istorica a Curcurtii Ueropene dar nu este suficient ptr salvarea planetei de pamant.
  Este necesara demolarea urgenta a intregii industrii occidentale, altminteri nu vom putea supravietui zilei de maine dimineata!

 5. Acest proces a determinat Elveția să se gândească la retragerea din CoE.

 6. Poate le explica cineva babetelor ca indiferent ce face Elvetia sau intreaga Europa in privinta reducerii emisiilor, efortul este zadarnic si va avea drept urmare doar distrugerea economiei. Sa fie ele fericite ca traiesc intr-o tara care chiar este curata, unde nu exista cocalari care sa le arda plastice in nas.

 7. Sa ne spuna cedo si babetele cum ingropam in pamant codoiul si nu-l mai lasam sa iasa afara.a luat-o lumea razna rau de tot.

 8. CEDO a condamnat Elvetia… si ce daca?!
  CINE va raspunde?!
  Ca ma gandesc eu: CINE ar raspunde daca ROMANII ar reclama la CEDO Romania pentru NERESPECTAREA pe banda rulanta a LEGILOR adoptate in Parlamentul Romaniei, a Programelor de guvernare, cu care politrucii ne FURA voturile, etc!!!
  Apa de ploaie europeana…

 9. Greta avea mereu o scuza ca necoapta cat era micA cel putin.
  Elvetia este un stat model pentru calitatea mediului si mediu in general. Bebele sa se uite la alte tari din Asia si nici acolo ce fabrica merge la export mondial prin firme globale

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.