Statele Unite şi UE reacţionează la declaraţiile lui Rogozin

Declaraţiile lui Dmitri Rogozin la adresa României sunt „retorică inflamatoare”, a declarat, luni, purtătoarea de cuvânt al Departamentului de Stat, Jen Psaki, adăugând că nu ştie ca SUA să fie implicate în interzicerea accesului vicepremierului rus în spaţiul aerian românesc, transmite MEDIAFAX.

Întrebată care este reacţia SUA faţă de declaraţiile vicepremierului rus Dmitri Rogozin, care a scris pe Twitter că va reveni în România cu un bombardier strategic, după ce i s-a interzis accesul în spaţiul aerian românesc, Jen Psaki a precizat: „Cu siguranţă că nu considerăm că acest gen de inflamatoare este de folos”.

„Ştiu că era într-o vizită în Moldova în acel moment. Evident că aceasta este o zonă în care sprijinim şi vom continua să sprijinim negocierea unui acord cuprinzător privind conflictul, care să garanteze suveranitatea şi integritatea teritorială a Moldovei, asigurând, totodată, un statut special pentru Transnistria”, a spus purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, în cadrul unui briefing de presă.

Întrebată dacă SUA au avut vreun rol în interzicerea accesului, Jen Psaki a precizat că nu este la curent cu aşa ceva.
„Nu, din câte ştiu eu. Voi verifica, dar e puţin probabil”, a mai spus purtătoarea de cuvânt.

Pe de altă parte, Consiliul Afaceri Externe al Uniunii Europene (CAE) a condamnat luni, în concluziile adoptate privind situația din Ucraina, declarații și vizite de tipul celor făcute de vicepremierul rus Dmitri Rogozin, a declarat luni, la Bruxelles, după reuniunea CAE, ministrul român de Externe, Titus Corlățean, potrivit Agerpres.ro.

„La propunerea mea, a delegației României, Consiliul a adoptat un text și vreau să salut adoptarea acestui text, care condamnă, în esență, declarațiile și vizitele unor înalți oficiali angajați în sprijinirea încercărilor ilegale de separatism și care contribuie la creșterea tensiunii atât în Ucraina, cât și în alte state din regiune, a se citi R. Moldova, și de asemenea, Consiliul condamnă orice încercare de a ocoli, de a evita, de a înșela regimul de sancțiuni stabilit de UE”, a afirmat Titus Corlățean.

„Vreau să cred, cunoscând cu toții în UE profilul respectivului demnitar rus, că este vorba de același joc provocator pe care îl cunoaștem, însă de această dată a trecut de linie roșie și asta ne-a obligat la nivelul MAE să adoptăm o poziție oficială și să solicităm aceste clarificări din partea MAE rus. Sperăm totuși să rămână în limita retoricii politice avântate, nechibzuite, inacceptabile nu o dată, pentru că dacă am lua totuși cu adevărat în serios, până la capăt, amenințările cu utilizarea unor avioane strategice care se ocupă cu bombardamente atunci probabil că aspectele de securitate în UE, în Europa de Est, ar exploda”, a mai afirmat Corlățean.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.