Statul bagă în faliment furnizorii de energie termică

Furnizorii de energie termică nu vor mai putea încasa penalităţi de la asociaţiile de proprietari care au datorii. Această nouă prevedere legislativă nu va face decât să-i bage în faliment, având în vedere că aceştia vor fi obligaţi să suporte din propriul buget penalităţi de întârziere de la furnizorii de materie primă.

Potrivit Legii nr. 175/2010 pentru modificarea Legii nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, proprietarii care îşi achită integral cotele de contribuţie la cheltuielile asociaţiilor de proprietari în termen de 12 luni de la data intrării în vigoare a legii vor fi scutiţi de la plata penalităţilor generate de suma restantă cu titlu de bază. Totodată, actul normativ prevede că sumele cu titlu de penalităţi datorate către asociaţiile de proprietari vor fi anulate şi din obligaţiile contractuale existente între asociaţiile de proprietari şi societatea furnizoare de servicii.

O altă problemă pe care o ridică apariţia unei astfel de legi este încurajarea restanţierilor, având în vedere că nici asociaţiile de proprietari nu mai pot încasa penalităţile. Reprezentanţii Ligii Asociaţiilor de Proprietari „Habitat” consideră că modificarea legislativă va avea o influenţă nefastă asupra bunei funcţionări a asociaţiilor de proprietari. „Există riscul ca această facilitate să fie interpretată ca un îndemn la neplată sau la plata cu întârziere a cotelor de întreţinere.

Textul legii prevede scutirea numai în cazul în care restanţierii îşi plătesc integral datoriile în următoarele 12 luni de la intrarea în vigoare a actului normativ. Nu se face însă nici o menţiune faţă de proprietarii care pot înregistra restanţe la o dată ulterioară. De asemenea, în următoarele 12 luni poate exista tentaţia de a nu mai plăti nici o cotă la întreţinere, atâta timp cât în cea de-a 364-a zi pot plăti fără nicio penalitate”, se arată într-un comunicat al Ligii „Habitat”.

Imixtiunea statului în contractele dintre terţi, inacceptabilă

Conducerea Ligii „Habitat” atrage atenţia că actul normativ încalcă şi Codul Civil. „Potrivit articolului nr. 969 din Codul Civil, convenţiile legal făcute au putere de lege între părţile contractante, apărând astfel o imixtiune a statului în relaţiile contractuale dintre asociaţiile de proprietari şi societăţile furnizoare de servicii, care anulează obligaţii contractuale existente. Datoriile şi penalităţile nu pot fi anulate printr-o simplă ştergere. Statul trebuie să vină cu o serie de compensaţii, altfel determină blocaje financiare insurmontabile”, se mai precizează în comunicatul Ligii Asociaţiilor de Proprietari „Habitat”.

De asemenea, noul act normativ este discriminatoriu faţă de familiile care şi-au plătit la timp cotele de întreţinere, se mai arată în documentul citat. „Se va ajunge la situaţia în care locatarii îşi vor plăti întreţinerea o dată pe an, conducând la un blocaj al asociaţiilor de proprietari. Mai mult, blocul va fi debranşat de la utilităţi, pentru că este de ajuns ca 5% dintre locatari să nu plătească”, a avertizat Mihai Mereuţă, preşedintele Ligii „Habitat”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.