Staycation, o poveste despre conexiuni umane și artistice

Expoziția
14 Decembrie 2021 – 29 Ianuarie 2022

CTG Collective, Galeria Catinca Tabacaru și Sandwich vă invită la Staycation, o expoziție ce aduce împreună lucrările a cinci artiste berlineze și cinci artiste românce într-o colaborare transnațională.

Găsirea unei conexiuni între pandemie și retorica feministă nu pare a fi imediat la îndemână. Ce au de-a face, de exemplu, coacerea unei focaccia, o expediție prin Delta Văcărești, somnul colectiv cu ecologismul și solidaritatea?

Construit ca o colaborare, proiectul propune ca această conexiune să se manifeste nu printr-o comparație verbală, ci prin imersiune în practicile fizice ale artistelor în dialog cu spațiul pe care îl locuiesc singure și împreună.

Propunerea funcționează ca un experiment care documentează incertitudinea prezentului și viitorului nostru prin împărtășirea experiențelor personale ale artistelor din Berlin și București într-un simpozion de șase zile în vara anului 2021. Ea examinează subiecte precum maternitatea în lumea artei, rolurile sociale preluate sau moștenite în spațiul domestic, ecologie și localitate.

Creată ca o colaborare între CTG Collective, o întreprindere activă la nivel global, și Asociația Sandwich din București, Staycation este o poveste despre conexiuni umane și artistice în care colaborarea profesională este predeterminată de obiceiul și ritualul uman al întâlnirii. Abordând concepte precum restricțiile de circulație și călătorie, consecințele umane și ecologice ale pandemiei, săptămâna petrecută la București a scos la iveală forțe opuse și contradictorii care se modelează reciproc, cum ar fi: planul personal vs. viața colectivă, universal vs. individual, privat vs. public, timp liber vs. muncă.

Atelierele și dialogurile din cadrul Staycation au avut la bază etosul momentului prezent, ritmul domol și al traiului colaborativ. Căminul ca mediu, dar și ca spațiu performativ în care dinamici de putere și roluri sunt atribuite cultural, au fost concepte potențate în contextul pandemiei.

Un proiect aproape utopic în care dérive-ul este central abordării generale a proiectului, viața femeilor este cufundată în cotidian, punând sub semnul întrebării straturile psiho-sociale și ecologice ale experienței lor împărtășite. Ele luptă pentru unitate, înțelegere reciprocă, în timp ce sunt angajate în experiența timpului liber, avansând împreună în acest proiect de termen lung, cultivând relații de durată între artiste și comunitate.

 

Expoziția este deschisă în două locații:
Galeria Catinca Tabacaru
Strada Mexic 1, Bucuresti

Sandwich Offspace
Malmaison Studios
Calea Plevnei 137C, Bucuresti

Artiste: Lexia Hachtmann, Catinca Malaimare, Daniela Pălimariu, Ana Pascu, Lera Kelemen, Yen Chun Lin, Ioana Stanca, Ana-Maria Ștefan, Beth Hughes, Isabella Fürnkäs, Barbara Lüdde, Rachel Monosov

Expoziția geamană se va închide pe 29 ianuarie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

1 Comentariu

  1. Asociația românească bucureșteană nu se putea numi decât “Asociația Sandwich”. Fiind vorba de feministe, Sandwich din titlul asociației sugerează preferințe de amor precum cel al doamnei Brigitte Sfăt?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.