Stelian Tănase: Sunt supus la presiuni politice enorme din partea cercurilor foarte înalte de la PSD

Într-un interviu pentru gândul, Stelian Tănase acuză şi influenţa pe care o exercită asupra TVR premierul Victor Ponta prin purtătorul de cuvânt al Guvernului, Corneliu Calotă, membru în Consiliul de Administraţie al televiziunii. „Corneliu Calotă îşi spune punctul de vedere, faţă de mine personal, faţă de alţi directori în faţa consiliului de administraţie de fiecare dată şi punctul lui de vedere prevalează. Este omul cel mai puternic din Consiliul de Administraţie. Pe acel plan, el conduce, de fapt, televiziunea”, spune Stelian Tănase, care susţine că oficialul Guvernului se află acum într-o situaţie de incompatibilitate.

„Corneliu Calotă este purtător de cuvânt al Guvernului şi, în acelaşi timp, membru trimis de Guvern în Consiliul de Administraţie. Cred că ar trebui să opteze pentru o calitate sau alta, deşi trebuie să spun că are 60 de zile pentru asta. Este un caz de incompatibilitate, pe de-o parte din punct de vedere legal, pe de altă parte, din punct de vedere al imaginii, dă foarte prost ca purtătorul de cuvânt al Guvernului să facă parte din Consiliul de Administraţie. Mai ales că el este foarte activ în Consiliul de Administraţie, conduce grupul PSD din CA, adică majoritatea consiliului de administraţie este la îndemâna sa. Şi asta ar trebui să clarifice cât mai repede”, a declarat Stelian Tănase în timpul interviului pentru gândul.

„Să fii şeful TVR în an electoral este o experienţă foarte proastă, foarte proastă, pentru că sunt presiuni enorme, telefoane peste telefoane, rugăminţi, suspiciuni (…) Un ministru e un ministru, un senator e un senator, un şef de partid e un şef de partid, un candidat e un candidat şi de la nivelul ăsta exercită nişte presiuni. (…) Foarte greu, foarte greu să ştiţi şi nu mă descurc, pot să vă spun cu toată onestitatea. Nu mă descurc între ambiţiile, vanităţile, nivelul de informare, mai bun sau mai prost al diferiţilor lideri politici, nu mă descurc între aceste interese atât de contradictorii, iar acum când ne apropiem de campanie este aproape o isterie, e un fel de balamuc”, continuă şeful TVR.

În afară de vulnerabilităţile politice, Televiziunea Română are şi vulnerabilităţi economice uriaşe. Datoriile istorice ale TVR se ridică în acest moment la 800 de milioane de lei, din care 543 de milioane de lei sunt datorii la bugetul de stat, pentru care şeful TVR i-a cerut premierului Victor Ponta amnistia fiscală. O altă măsură, înspre care înclină şeful TVR este închiderea postului şi redeschiderea lui, după câteva luni. „Este o soluţie radicală, dar ea reflectă situaţia dramatică a televiziunii, adică nu mai putem cu jumătăţi de măsură. Asta vreau să vă spun (…) Am avut această discuţie cu premierul Ponta şi a fost sensibil, adică i s-a părut scenariul plauzibil, mai ales că există şi alte exemple, nu inventăm noi roata”.

Raportul Curţii de Conturi pe 2012, dar publicităţii la începutul acestui an, a arătat că SRTv a plătit, ilegal, în 2012, indemnizaţii pentru deplasări în străinătate în valoare de 23.000 de lei şi nu a făcut toate demersurile pentru recuperarea a 24,8 milioane de lei de la regia Splendid Media.

Principalele declaraţii făcute de preşedintele director general al TVR, Stelian Tănase

Despre presiunile politice

– S-au făcut la mine presiuni insistente vizavi de diferite decizii, pe care ar trebui să le iau, de pildă acuma mi se cere capul lui Sorin Avram.

– Presiunile au venit din zone foarte înalte, de la PSD, nu de la partidul ecologist sau de la societatea civilă. Altfel nici nu m-aş fi sesizat. Dar acum, ştiţi cum este, nu este prost cine cere, ci cine dă. Ei pot să spună o mulţime de lucruri, treaba mea este să refuz atunci când cadrul legal, ceea ce este normal, este depăşit. Şi am refuzat, bineînţeles.

Despre influenţa pe care o exercită purtătorul de cuvânt al Guvernului, Corneliu Calotă, în TVR

– Corneliu Calotă este purtător de cuvânt al Guvernului şi, în acelaşi timp, membru trimis de Guvern în Consiliul de administraţie. Cred că ar trebui să opteze pentru o calitate sau alta, deşi trebuie să spun că are 60 de zile pentru asta. Este un caz de incompatibilitate, pe de-o parte din punct de vedere legal, pe de altă parte, din punct de vedere al imaginii, dă foarte prost, ca purtătorul de cuvânt al Guvernului să facă parte din Consiliul de Administraţie. Mai ales că el este foarte activ în Consiliul de Administraţie, conduce grupul PSD din CA, adică majoritatea consiliul de administraţie este la îndemâna sa. Şi asta ar trebui să clarifice cât mai repede, mai ales că TVR are acest „prestigiu”, că mereu e guvernamentală, se supune primului ministru, Guvernului, partidului de guvernământ. Şi nu cade deloc bine. Ar trebui lămurită problema asta.

– Corneliu Calotă îşi spune punctul de vedere, faţă de mine personal, faţă de alţi directori în faţa consiliului de administraţie de fiecare dată şi punctul lui de vedere prevalează. Este omul cel mai puternic din Consiliul de Administraţie. Pe acel plan, el conduce, de fapt, televiziunea.

– În acest moment PSD şi aliaţii lui au şapte reprezentanţi în Consiliul de Administraţie, iar ceilalţi sunt încă patru care de regulă îşi risipesc voturile. Cei care vin din zona guvernamentală, ei sunt cei mai interesanţi în sensul în care ei pot să ia şi decizii pentru televiziune. Sunt şapte, iar ei reprezintă o majoritate şi îi pun în inferioritate pe cei patru care vin din altă zonă. Or, asta a provocat un blocaj. Eu am suportul PSD-ului în Parlament, chiar şi în declaraţii publice. De mai multe ori au declarat că mă susţin. E drept că mai în trecut, pentru că în ultima vreme relaţiile noastre s-au răcit chiar foarte tare. Dar în Consiliul de Administraţie nu m-au susţinut niciodată. Deci una este în Parlament şi alta este în Consiliul de Administraţie, când aceste voturi nu le am, pur şi simplu. În ultimele luni nu le-am avut niciodată.

Despre închiderea TVR

– Problema e dacă noi putem cu resursele interne, cu oamenii pe care îi avem, cu mecanismele de decizie, să promovăm o reformă treptată. Eu cred că nu. S-a creat în TVR o masă critică care e împotriva schimbărilor şi, din cauza asta, cred că printr-o decizie a oricărui guvern de a se închide pe o perioadă de o lună sau două sau trei, mai curând, s-ar putea găsi o soluţie. Este o soluţie radicală, dar ea reflectă situaţia dramatică a televiziunii, adică nu mai putem cu jumătăţi de măsură. Asta vreau să vă spun.

– Datoria de la buget nu se va plăti, se va resorbi, bugetul îşi asumă această pierdere. Am avut această discuţie cu premierul Ponta şi a fost sensibil, adică i s-a părut scenariul plauzibil, mai ales că există şi alte exemple, nu inventăm noi roata.

Citiţi interviul complet în ziarul gandul.info

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.