Stilul Hemingway

Recent, la Key West, a fost omagiat Hemingway, care în anii ‘30 locuise în acest oraş. Timp de şase zile, la “Hemingway Days”, a fost explorată viaţa şi opera scriitorului, având loc şi un concurs al noilor romancieri, dar şi o faimoasă cursă de tauri, concursuri de pescuit.

Totul a început în 1931, când scriitorul a achiziţionat, la Key West, o casă pe care a mobilat-o cu piese de anticariat francez şi italian, pe pereţi etalându-şi trofeele de safari din Africa. Acolo a scris “Zăpezile din Kilimanjaro”, “Pentru cine bat clopotele” şi “Adio, arme”. Se pot vizita acum saloanele, dormitoarele, biblioteca în care, pe o masă rotundă, se află maşina sa de scris, dar şi grădina tropicală cu piscină.

Hemingway, o viaţă ca o aventură

Verandele caselor par cele din “Pe aripile vântului”. 43 de poduri unesc insula cu arhipeleagul Caraibelor. Tropicul Capricornului trece la 70 de mile la sud de Key West. Aici poţi descoperi barurile frecventate de Hemingway sau barca cu care ieşea la pescuit, aici se dansează, se bea şi se fumează în stil cubanez. Hemingway trecea cu dezinvoltură de la barurile din Havana la cele din Key West, iar localul său preferat era “Captain Tony”, care în epocă se numea “Sloppy Joe”, deoarece proprietarul Joe Russel se îmbăta cu rom. La Key West au locuit Tennessee Williams, Richard Burton, Salman Rushdie şi actori precum Michael Keaton, Robert Wagner sau Madonna. Sute de ambarcaţiuni cu vele sunt ancorate în portul din Key West, încântător mai ales după apusul soarelui. Atunci, pe mal, acrobaţi, muzicieni, mimi ofereau turiştilor arta şi veselia lor.

Nicole Kidman şi Clive Owen

Ernest Hemingway (1899‑1961) este unul dintre marii prozatori americani ai secolului XX şi un clasic al literaturii universale. Scrierile lui s-au bucurat de un succes imediat înca din timpul vieţii autorului. Hemingway a primit în 1953 Premiul “Pulitzer”, în 1954 Premiul “Nobel”, iar multe dintre cărţile lui au fost ecranizate la scurt timp după apariţie. A avut o viaţă extrem de tumultuoasă: s-a căsătorit de patru ori, a fost un vânător şi un pescar pasionat. După război devine corespondent al ziarului “Toronto Star”, iar în 1921 se mută la Paris, unde o cunoaşte pe Gertrude Stein şi intră în cercul intelectualilor americani expatriaţi ce va fi cunoscut ulterior sub numele de „Generaţia pierdută”.

Jacheta sahariană, Yves Saint Laurent

Ernest Hemingway se reîntoarce acum în cinema, cu Nicole Kidman şi Clive Owen, şi aduce cu el moda din Caraibe şi Cuba pentru toamna 2012. Magia şi culorile Caraibelor i-au cucerit nu numai pe fidelii lui Hemingway, cel care a făcut din Cuba reşedinţa sa, aşa cum reiese şi din pelicula “Hemingway & Gellhorn”, în regia lui Philip Kaufman, care spune povestea jurnalistei Martha Gellhorn şi a soţului acesteia, scriitorul Ernest Hemingway, reiterând istoria unuia dintre cele mai faimoase cupluri literare din America. Acţiunea începe în 1936, când cei doi se întâlnesc într-un bar din Florida. El era deja un scriitor de succes, iar ea era unul dintre cei mai buni jurnalişti ai secolului 20. În timpul celor cinci ani de căsnicie, cei doi au călătorit în Spania pentru a înregistra unele din cele mai bune reportaje despre Războiul Civil, desfăşurat între anii 1936 şi 1939. Gellhorn a fost singura femeie care i-a cerut divorţul lui Hemingway şi l-a inspirat să scrie cartea ”Pentru cine bat clopotele”. Cei doi au ales pentru a trăi mitica reşedinţă Finca Vigia la câţiva kilometri de capitala cubaneză, un stil arhitectural care a făcut şcoală, devenind astăzi muzeu.

Ernest Hemingway şi Martha Gellhorn

Cuba, cu vechea sa eleganţă, cu culorile sale, cu stilul său, cu acea alură de autenticitate, a fermecat regizori, scriitori şi designeri. Cunoscutul scriitor şi jurnalist Leonardo Fuentes, autor al cunoscutelor romane “noir”, a scris, fascinat despre această senzuală Havana, oraşul eclectic, un scenariu, invitând 7 regizori internaţionali să realizeze o peliculă. Filmul “7 zile în Havana”, cu Emir Kusturica, Josh Hutcherson, Daniel Brühl, Elia Suleiman, Melissa Rivera, Luis Alberto Garcia ş.a., apare ca o fotografie a Havanei din 2011, realizată în 7 capitole, de cei 7 regizori. Fiecare capitol povesteşte o zi din săptămână din viaţa diverselor personaje. Pelicula “7 Days in Havana” a fost prezentată în secţiunea “Un Certain Regard”, la Cannes, în această vară.

Tot despre Cuba vorbeşte recentul volum “Dublu roşu. China şi Cuba. Diferenţe şi asemănări”, o frescă a vieţii cotidiene cubaneze, cu vechii ei muzicieni, amintind de anii ‘50.

Din nou în prim-plan, Hemingway, Caraibele şi moda

Sahariană din in

Stilul vestimentar al lui Hemingway, în cele mai mici detalii, a fost preluat în creaţiile marilor designeri de azi, în blazerele cu trei nasturi, din gabardină, cu ample buzunare, în cămăşile 100% din in, cu guler în stil franţuzesc. Li se adaugă cămăşile din coton dublat, în culoarea nisipului, jachetele cu foarte multe buzunare, cu glugă, rezistente, dar foarte uşoare, din denim sută la sută din in irlandez. Nu-i lipseau lui Hemingway pălăria din pai împletit, un rucsac din coton cu accesorii din piele, şi el, de asemenea, cu nenumărate buzunare.

Stilul safari al lui Yves Saint Laurent

Această linie vintage se descoperă mai ales în detalii: multe buzunare, mulţi nasturi, cât şi în cromatică, de la verde salvie la havan şi ocru, în care se punctează pe clasic. Creatorii au ales tonuri de bej, de la maron la ocru, cu tuşe de alb, roşu şi albastrul cerului. Materialele sunt din in sau din rafinatul coton egiptean, adaptat lungilor călătorii pe care Garcia Lorca le definea “o serie de elefanţi în şir indian”.

Brioni şi stilul Hemingway

Remarcabile jachetele pentru toamnă “Keeman”, făcute din pânză pentru fabricarea paraşutelor, bine înţeles, cu foarte multe buzunare mari. Tot în acelaşi stil, creatorii se joacă cu un mix de fibre, realizând cămăşile-jachetă, foarte uşoare, cântărind în jur de 250 de grame, îmbinate cu pantaloni din gabardină de coton, cu mulţi nasturi ce dau o tentă veche. Ultima noutate este blazerul în Natural High Tech, o ţesătură ca un fulg, care îmbină lâna australiană, cea mai subţire din lume, cu Ultramid, o fibră sintetică, elastică şi rezistentă, care aduce cu o adiere de vânt.

Jacheta sahariană, făcută dintr-un bumbac lejer, de obicei de culoare naturală, bej sau kaki, cu nenumărate buzunare, mai lungă şi legată în talie cu o centură, i-a cucerit pe Ernst Hemingway, Che Guevara, Roger Moore, Principele Charles.

Prinţul Charles în jachetă-cămaşă cu mânecile suflecate

Ofiţerul britanic Harry Lumsden a inventat nuanţa numită havan, un derivat al cuvântului hindus care înseamnă praf, care a devenit sinonimă cu safari-ul, dovedindu-se a fi un camuflaj perfect pentru deşert şi foarte potrivit pentru zilele călduroase. Sahariana a intrat şi în garderoba doamnelor în 1953, cu pelicula “Mogambo”, în care apăreau apărea Ava Gardner, Grace Kelly şi Clark Gable. La fel, în filmul “Departe de Africa”, ce a câştigat un sac de premii “Oscar”, o purtau Meryl Streep şi Robert Redford.

Roger Moore în cămaşă de in cu multe buzunare

Sahariana, realizată din dril de bumbac, o ţesătură foarte rezistentă şi de lungă durată, folosită de englezi în diviziile coloniale, este o îmbinare a clasicului cu sportivul. În anii ‘50, Hemingway o folosea în timpul liber, umplându-şi nenumăratele buzunare cu aparate de fotografiat, unelte de scris şi pipe. În anii ‘70, giaca sahariană, atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei, devine un passpartout în creaţiile lui Yves Saint Laurent. Azi au fost create numeroase variante, cu unul până la cinci nasturi şi până la cămaşa-jachetă. În timp ce sahariana se îmbracă peste o cămaşă sau un T-shirt, “bush shirt” se poartă direct pe piele.

Grace Kelly, în sahariană, în pelicula Mogambo

Revin pentru această toamnă puloverele din bumbac egiptean, pe deasupra cu bluzoane în culoarea tutunului, cu multe buzunare, la “Henry Cotton”. Pantalonii bărbăteşti sunt de asemenea din bumbac, fie în culoare bej-nisipiu, fie oranj ori albaştri, cu dungi foarte subţiri albe sau bleu (“Marina Yachting”). Pot fi şi din gabardină de coton, tratat cu enzime, cu cusături în tonalităţile nisipului, mai intense sau mai puţin intense (“Boggi”). Un joc de contraste cu parfum retro, în stilul lui Gatsby, întâlnim şi la pantofii de la “Moreschi”, alături de sandalele din piele naturală cu baretă reglabilă, de la “Hermes”. Pantofii monk-strap, cu baretele lor încheiate cu cataramă strălucitoare, devin opţiunea cea mai elegantă şi mai îndrăzneaţă, în universul pantofilor casual fără şireturi. În vogă, pălăriile albe din bumbac, cu panglică în culoare havan.

Sahariană în stil colonial

În zilele toride de vară, care mai sunt anunţate şi în septembrie, se poartă bermudele din coton, moi, lejere, cu celebrele bluzoane “Carlo Cracco”, sacourile din bumbac la doi nasturi, cu o vestă din denim, purtată peste o cămaşă din bumbac, chambra (la “Polo Ralph Lauren”).

Oscar de la Renta

Stilul Hemingway reflectă un spirit îndrăzneţ şi are tot ce-i tebuie ca să poarte un bărbat spre aventură. Jachetele din bumbac “Valentino”, peste T-shirt-uri, sunt încântătoare. Ca ţinută sportivă, pantofii din Gore-Tex, gen militar de deşert, cu o talpă foarte flexibilă, ori ghetele până la gleznă, chukka, botezate după încălţămintea purtată de jucătorii de polo de odinioară.

Pentru un aperitiv, după-amiaza, pe terasă, interesante sunt sacourile la două rânduri de nasturi, purtate cu jeans din bumbac “Prada” şi cu eşarfă din mătase.

Un stil potrivit călătoriilor

Pentru seratele de la cluburi, se recomandă cămăşile din in, albe sau albastru celest, cu nasturi din perle australiene, blazerele în culoarea nisipului, dar şi sacourile de un albastru glaciar, din mătase sau in, la doi nasturi (“Ermenegildo Zegna”, “Giorgio Armani”) ori sacorurile la doi nasturi, din bumbac, lână şi mătase (“Boss Selection”). Sunt indicaţi pantofii bicolori, din piele şi antilopă, în stil clasic, brodaţi în coadă de rândunică (“Alberto Guardiani”). Pălăriile gen Monte Cristo desăvârşesc ţinuta.

Ralph Lauren pentru seratele de la club

Caraibele şi Cuba marchează şi hainele feminine. Bluzele de mătase naturală cu inserţii de dantelă, bermudele în culoarea nisipului, din antilopă, genţile stil plic din piele de viţel, asortate cu sandale traforate cu motiv geometric, iar pentru seară, ţinutele devin mai elegante îmbinate cu sandale cu tocuri vertiginoase, strânse pe gleznă. Jachetele feminine din ultima colecţie a lui “Luca Roda”, din coton sau in, sau în combinaţii între cele două, în culoarea salviei sau albstru-noapte, sunt deosebit de atrăgătoare. Saharienele au ca noutate nasturii preţioşi. Pantalonii pentru doamne sunt în stil masculin, 96% coton, 4% elasten. Jachetele pentru zi, de asemenea din bumbac, foarte uşoare (“Fabiana Filippi”), au mâneci trei sferturi şi buzunare mari pe piept, pentru aparatul de fotografiat, pentru smartphone. Culoarea este de la verdele militar la nisipiu. Neapărat de combinat cu o pălărie din pai cu boruri mari. Pentru vară sunt indicate puloverele ceva mai largi, dar nu lălâi, dintr-un material în care pielea poate să respire, fie un caşmir foarte subţire sau o ţesătură moale din bumbac care îţi permite să nu porţi nimic pe dedesubt. Accesoriile dau o tuşă personală ţinutei, desăvârşind-o. Ca încălţăminte, se recomandă sandalele din piele cu baretă pe gleznă sau cele pe un deget, cu aplicaţii de scoici. Să nu le uităm pe cele cu tocuri înalte şi talpă de lemn (“Santoni”). Poşetele sunt tipice celor de voiaj, din pânză de culoare verde-militar, cu accesorii din piele maro (“Dolce&Gabbana” şi “Giorgio Fedon”), sau din năbuc. Gama cromatică variază între bej natural şi albastru-noapte, dar şi verde-lămâie, galben şi albastru celest. Gândiţi-vă cât de minunat s-ar îmbina o cămaşă albă din in uşor, aproape transparent, cu o pereche de pantaloni largi din gabardină din coton, într-o seară romantică de vară.

Ralph Lauren inspirat de Hemingway şi Fitzgerald

Pe vremea “generaţiei pierdute”, femeile, în rochii de seară cu franjuri, îndrăzneţ de scurte pentru acea vreme, se învârteau în jurul bărbaţilor, ca fluturii de noapte, în mijlocul şoaptelor şi şampaniei, la lumina stelelor.

Defileul lui Ralph Lauren pentru această vară, în culori pastel, de la bleu la roz-pudră, la galbenul strălucitor, dar şi la alb în toate nuanţele sale, a adus un vânt de lejeritate şi culoare amintind de şarmul Americii anilor ‘20-‘30. Fluiditatea volumelor, efectul transparenţelor ofereau o alură aeriană siluetelor. În jocul subtil de mat şi lucios, datorită muselinelor, mătăsii şi satinului, manechinele au defilat purtând şiraguri de perle, dar şi cu o atitudine băieţească, în costume amintind de cele bărbăteşti.

Dree Hemingway

Ralph Lauren a revenit la prima sa dragoste, la timpul “Generaţiei pierdute”, când Hemingway şi Fitzgerald descopereau jazz-ul, iar viaţa boemă din cafenele şi baruri atrăgea numeroşi artişti.

N-am putea să nu adăugăm faptul că Ermano Scervino a ales ca top model pe strănepoata lui Hemingway, Dree Hemingway, pentru noua campanie toamnă-iarnă 2012-2013.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.