
Serviciul de Telecomunicații Speciale a transmis, vineri, că a implementat ‘toate’ cerințele stabilite de către Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), Biroul Electoral Central (BEC) și Institutul Național de Statistică (INS) în vederea utilizării sistemelor IT securizate pentru buna desfășurare a alegerilor prezidențiale de duminică.
STS își reafirmă, într-un comunicat, angajamentul pentru organizarea proceselor electorale într-un climat de transparență.
‘STS a primit mai multe vizite din partea unor organizații interne și internaționale care au documentat activitățile de suport tehnic în contextul desfășurării alegerilor din data de 18 mai. Serviciul de Telecomunicații Speciale a implementat toate cerințele operaționale stabilite de către Autoritatea Electorală Permanentă, Biroul Electoral Central și Institutul Național de Statistică, în vederea utilizării sistemelor IT&C securizate pentru buna desfășurare a procesului electoral din data de 18 mai. Sistemele și aplicațiile informatice destinate verificării dreptului de vot și prevenirii votului ilegal (ADV), monitorizării prezenței în secțiile de votare (SIMPV) și centralizării datelor din procesele-verbale (SICPV) au fost certificate de către Autoritatea Electorală Permanentă și îndeplinesc toate condițiile legislative, tehnice și operaționale’, se precizează în comunicat.
Potrivit acestuia, infrastructura de comunicații și tehnologia informației suport pentru alegeri este funcțională, iar echipele de specialiști ale STS au pus în aplicare măsuri proactive de prevenire și contracarare a eventualelor riscuri de securitate cibernetică, iar echipamentele de tehnologia informației, de telecomunicații și de securitate cibernetică au fost configurate pentru a funcționa în parametri optimi.
‘Pentru a asigura trasabilitate și integritate, semnăturile datelor anonimizate sunt ancorate în rețeaua națională de blockchain, compusă din nouă noduri aflate în administrarea unor instituții naționale, altele decât STS, și integrată cu infrastructura europeană EBSI (European Blockchain Services Infrastructure) compusă din 40 de noduri distribuite la nivel european’, explică Serviciul de Telecomunicații Speciale.
Partidul Alianța pentru Unirea Românilor a solicitat vineri, o întâlnire oficială cu Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), invocând apariția unor semnale îngrijorătoare privind o presupusă tentativă de fraudare a alegerilor din 18 mai.
AUR susține că, potrivit informațiilor deținute, anumite grupuri de interese ar pregăti acțiuni de manipulare a voinței populare. Potrivit comunicatului transmis de echipa de campanie a lui George Simion, aceste acțiuni ar putea „afecta grav integritatea alegerilor prezidențiale”.
Stiu, suntem intr-o democratie. Ii iubim pe Petrov, pe Werner (votati de doua ori) pe Nicusor. Suntem „de driapta”. Dragnia la puscarie, etc. Totusi, ce cauta un serviciu secret (STS), in procesul electoral? Intreb si eu…
Chiar asigura transparenta STS? Si va fi transparent tot procesul de votare? Si vor numarul de voturi total declarat va fi egal cu suma voturilor numarate in fiecare sectie si pentru care s-a semnat de catre sustinatorii fiecaruia dintre cei doi candidati?
Si efectul DOMINO ce apare insoftul STS ce face ?
Românii de dincolo de Prut votează exemplar. Ne Sfânta Rusie veghează, contabilizeaza. Simion-pion turbeaza.
Mulțumim!