Studiu: Milioane de oameni, afectaţi pe termen lung de Covid

Milioane de oameni ar putea suferi de probleme de miros sau de gust pe termen lung după infecția cu coronavirus, potrivit unui studiu realizat de o echipă de experți internaționali.

Studiul a analizat date din 18 studii cuprinzând 3.699 de pacienți și a constatat că una din 20 de persoane ar putea suferi de probleme de gust și miros la cel puțin șase luni după ce a fost testat pozitiv la coronavirus, potrivit Sky News.

S-a constatat că aproximativ 5,6% dintre pacienți suferă de disfuncții ale mirosului timp de cel puțin șase luni, în timp ce 4,4% au o modificare a gustului. Până în această lună au existat aproximativ 550 de milioane de infecții cu COVID la nivel mondial, ceea ce înseamnă că 15 milioane de persoane ar putea avea probleme cu mirosul și 12 milioane cu gustul, a estimat studiul.

Acesta a adăugat că femeile au mai puține șanse de a-și recăpăta simțul mirosului și al gustului, iar pacienții care au suferit cel mai mult la infecția inițială au mai multe riscuri de a avea probleme pe termen lung.

O echipă de cadre universitare italiene consideră că sistemul medical trebuie să acorde atenție acestor cazuri.

„Prin urmare, sistemele de sănătate ar trebui să fie pregătite să ofere sprijin acestor pacienți, care adesea declară că se simt izolați atunci când simptomele lor sunt trecute cu vederea de către medici. Pierderea mirosului și a gustului afectează în mod negativ calitatea vieții, privându-i pe cei afectați de mai multe plăceri zilnice și legături sociale. De asemenea, oamenii pot experimenta anorexie, aversiuni alimentare, malnutriție, anxietate și depresie”, a stabilit echipa condusă de Paolo Boscolo-Rizzo de la Universitatea din Trieste.

Cercetătorii au explicat că mulți pacienți au probleme deoarece mirosul plăcut se transformă într-unul neplăcut

Acest lucru înseamnă că „activități zilnice, cum ar fi mirosul de cafea și simțirea aromei alimentelor, pot deveni dezgustătoare și emoțional angoasante”, au precizat cercetătorii italieni.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

7 Comentarii

  1. Dar despre efectele adverse ale vaccinului nu spuneti nimic?

    In martie a murit un poloist roman, „brusc”, in timp ce era la antrenamente. Avea doar 23 de ani.
    O handbalista de 35 de ani a murit „brusc” in iulie anul trecut.
    Luna asta a murit un campion la pescuit. Avea doar 46 de ani. Cauza decesului nu a fost explicata.
    In mai a mai murit „subit” un fost fotbalist la varsta de 56 de ani. Cauza mortii nu a fost data.
    In ianuarie a mai murit „subit” un fost boxer la varsta de 42 de ani. Familia spunea ca toate analizele lui erau bune si ca el a murit pentru ca „asa a vrut Dumnezeu”.

    Intre timp in tari megavaccinate ca Belgia si Portugalia, ce sa vezi, covidul face ravagii si zeci de oameni inca mai mor zilnic.

    Da, „sigure si eficiente”, nu?

  2. Chestia asta cu pierderea gustului si a mirosului o sa cada cel mai nasol pentru politicienii romani : nici n-o sa-si mai dea seama cind or sa inceapa sa manince iarasi rahat pe la televiziuni … desi … multi dintre ei o fac non-stop !

  3. Cred ca am facut timpenia vietii (sint „specialistul probei”, dar acum cred ca m-am autodepasit) : am facut 4 (patru) vaccinuri, doua Moderna, doua Pfeizer, in Franta, ies din casa cu masca si o arunc la gunoi atunci cind revin acasa iar de trei zile am covid ! Ca stare fizica (stau in casa) ma simt, cum ar spune tot francezii, „comme un chien” !

  4. @caca maca: la ce mananci tu, n-ai probleme nici cu gustul, nici cu mirosul. Pofta buna!

  5. Nu se precizează dacîă erau vaccinați, sau nu !
    !Studii foarte recente pun serios sub semnul întrebării vaccinurile anti-Covid, după cum a dezvăluiit Jean-Marc Sabatier – director de cercetare la CNRS, care deține un doctorat în biologie celulară și microbiologie, fiind și redactor-șef al revistelor științifice internaționale „Coronaviruses” și „Infectious Disorders” -, care se teme de o „catastrofă sanitară fără precedent”.

    Studiile se succed unul după altul. Într-un articol publicat de The Epoch Times, epidemiologul și cercetătorul Dr. Paul Alexander spune că injectările anti-Covid pot afecta sistemul imunitar înnăscut al copiilor mici. El explică faptul că „oamenii se nasc cu un sistem imunitar înnăscut, care are prima linie de apărare a organismului împotriva numeroșilor agenți patogeni pe care îi întâlnește. Iar expunerea la germeni și la substanțe străine, este cea care să antreneze sistemul imunitar înnăscut să funcționeze.”

  6. Heiiii!, nu e doar ceea ce se vehiculeaza, sunt cu probleme pe circulatie sangvina=varice, inima, dureri de cap, insomnii,+! Si marea majoritate a celor vaxxinati, se imbolnavesc foarte usor(in strainezia, am mai scris, cadrele didactice se imbolnavesc pe banda rulanta incat nu gasesc inlocuitori)!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.