Investiție la Măgurele: Centru pentru optică de mare putere

Statul român va dezvolta pe amplasamentul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltarea pentru Fizică și Inginerie Nucleară de la Măgurele (IFIN-HH) un centru pentru optică de mare putere, proiect ce va fi finanțat din fonduri guvernamentale asigurate de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, prin Compania Națională de Investiții. Unul dintre potențialii colaboratori din acest proiect, Okamoto Optics, este unul dintre cei mai prestigioși producători și furnizori de componente optice de mari dimensiuni pentru laserele de mare putere din toată lumea.

Centrul va avea echipamente necesare pentru fabricarea și repararea componentelor optice de mare putere, care sunt utilizate la Infrastructura de Cercetare ELI-NP sau la alte centre de lasere de mare putere din România și din lume. Oglinzile fabricate local, cu costuri și durată de producție reduse, vor permite mărirea numărului și potențialului științific și aplicativ al experimentelor posibile la ELI-NP.

ELI-NP este centru de cercetare ce trebuia să fie unul din pilonii ELI, centrul european și internațional pentru cercetări de cel mai înalt nivel în domeniul laserilor de putere ultra înaltă, interacțiunii laser-materie și surselor secundare de radiație. Practic, la Măgurele urma să se construiască un laser de mare putere și un fascicul de radiație γ foarte intens. Numai că în luna mai 2021, Uniunea Europeană a sărit România de pe lista statelor care ar trebui să participe la cel mai mare proiect de cercetare comunitar. ”„Neseriozitate, micile aranjamente de la încredințarea contractelor sunt printre cauzele care au dus la întârzierile tipic românești în a finaliza investiția la timp”, a explicat un profesor de la Institutul ”Horia Hulubei”, citat de Cotidianul.

Pentru noul proiect de la Măgurele, se dorește colaborarea cu centre universitare și companii care dețin cunoștințele necesare pentru dezvoltarea soluțiilor celor mai potrivite cererii din domeniul laserelor de mare putere și pentru punerea lor în practică. Din sfera academică, pentru acest proiect și-a manifestat interesul Universitatea din Osaka – Japonia, care a dezvoltat un prestigios centru de dezvoltare a laserelor de mare putere, inclusiv a opticii de mare putere – Institute of Laser Engineering, cu care ELI-NP a dezvoltat o colaborare.

Sebastian Burduja, ministrul cercetării, inovării și digitalizării: ”Le mulțumesc tuturor celor care fac ca acest proiect să se întâmple. În primul rând, domnului ministru Cseke Attila, pentru asigurarea finanțării prin Ministerul Dezvoltării, dar și domnilor ambasadori, pentru tot sprijinul. Este o investiție etalon pentru IFIN-HH, pentru ELI, pentru România și pentru Europa. Parteneriatul cu Japonia va da acestui centru componenta strategică de care are nevoie pentru a deveni un proiect scalabil, care să ne pună pe harta marilor jucători în domeniu. Felicitări întregii echipe pentru efort.”

Cseke Attila, ministrul dezvoltării: ”Este o investiție importantă pentru România, o investiție a Guvernului, finanțată de Ministerul Dezvoltării, care va aduce o tehnologie de vârf în România. Vom crea infrastructura necesară fabricării autohtone a unor componente care sunt acum importate de România din Japonia. Ulterior, România poate deveni furnizor al acestor componente și pentru alte țări. Împreună cu partenerii japonezi, putem crea, totodată, noi posibilități pentru cercetare. Ministerul Dezvoltării dispune de instrumentele și experiența necesare construcției acestui centru etalon de cercetare.”

Sorin Costreie, consilier de stat și reprezentantul Guvernului României pentru proiectul ELI-NP: ”Proiectul centrului pentru optică de mare putere de la Măgurele este unul strategic, din mai multe motive: colaborarea cu Japonia, înalta tehnologie care se va dezvolta aici, dar și pentru că ELI este cel mai important proiect de cercetare din România. În plus, faptul că ne gândim deja la viitoare proiecte, deși cel în derulare nu a fost încă finalizat, confirmă gândirea strategică pe care Guvernul și cercetătorii din IFIN-HH o au.”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Cosmin Pam Matei 4563 Articole
Author

4 Comentarii

  1. Sper să fie opticaly correct, că altfel te trezești și la Măgurele cu gândacii croitori ai donșoarei Greta.
    Be careful! Faites attention! Passt auf!

  2. -eli,eli:
    astia mananca fara drept shaworma cu detoate
    de pe numele Tau!

  3. doar Eli Roman e exceptata,
    3 iun. 2021 · Jurnalista Eli Roman a dispărut de pe micul ecran de o perioadă bună de timp. Este mamă de profesie și a ales să lucreze de acasă.

  4. Deci am luat plăcuta si cu laserii! Cine este de vina? Redactorul zice ca i-a spus lui un profesor de la Inst H. Hulubei ca vezi doamne neseriozitate românească si atribuiri de contracte nașpa. Mănâncă castane spurcate, contractele erau numai cu firme străine, iar unii dintre seriosi au luat banii, iar echipamentele le-au dat la alții! După care au venit usr-hastag si s-a ales praful de marele proiect! Aici trebuia ca onor justiția independenta împreună cu aia europeana sa zbârnâie!
    Rezultat CANCI !!!!!!!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.