SUA își modifică rapid strategia în Siria

Statele Unite și-au revizuit strategia în Siria după ce, în decursul câtorva zile, s-au confruntat cu două evenimente majore: debutul campaniei aeriene ruse în Siria și înghețarea programului de antrenare a rebelilor asa-zis moderați, program pe care Washingtonul îl consideră acum foarte costisitor. În acest moment, administrația Obama a decis să se limiteze la livrarea de armament grupurilor de opozanți anti-Assad care mai pot fi considerate eficiente, scrie Le Temps.

Noua strategie se inspiră din scenariul luptei pentru eliberarea orașului Kobane, de la granița cu Turcia. În acele confruntări din vara anului 2014, actorii principali au fost milițiile kurde, susținute de aviația americană, care au reușit să elibezere orașul de sub ocupația jihadiștilor din Statul Islamic. Washingtonul semnalează acum că va livra armanment și va oferi sprijin aerian doar acelor grupari care se opun în mod clar jihadismului, spre deosebire de multitudinea de grupări asociate Al-Qaeda care luptă împotriva regimului Assad.

Duminică, SUA au parașutat muniție de calibru mic și grenade ”Coliției arabe siriene”, o grupare aproape necunoscută care luptă în nord-estul Siriei, în apropiere de Raqqa, oraș considerat ”capitala” așa-zisului califat creat de Statul Islamic. În aceeași zonă activeaza si Unitățile Populare de Protecție, milițiile kurde care au luptat în Kobane.

Coaliția Arabă Siriană este denumirea poate cu prea mare greutate a câtorva grupări formate în mare majoritate din arabi care luptă împotriva Statului Islamic. Au 4.000-5.000 de oameni, după cum spune un oficial american de la Bagdad, și recent s-au alăturat forțelor kurde si unor miliții tribale locale, o coaliție care a primit numele de Forțele Democratice Siriene.

Cât de eficientă este strategia susținerii unor asemeni grupuscule este greu de spus pentru moment. O serie de analiști susțin că SUA ar putea cel puțin să acționeze mai rapid în acest fel, pentru că este mai usor să sprijini grupări existente decât să creezi o nouă armată pornind de la zero. Totuși, nu există nicio garanție că armele parașutate vor ajunge toate în mâinile grupărilor vizate.

Forța acestei noi coalitii locale este insuficientă pentru a înfrânge Statul Islamic chiar în fieful său din Raqqa. ”Însă combatanții kurzi și aliații lor pot să le producă îngrijorare jihadistilor astfel încât să le blocheze în acea zonă un anumit număr de militanți”, spune Jean-Marc Rickli, un cercetător elvețian din Qatar, profesor la King’s College din Londra.

Se ajunge astfel la situația în care Rusia desfășoară operațiuni în nord-vestul Siriei și pe coasta mediterană, pentru a securiza zona pe care regimul Assad o mai controlează, inclusiv fieful alawiților din Siria, în timp ce SUA se implică în zona de est a țării. Sunt doua ofensive care pot prinde într-un clește bastionul jihadist din Raqqa, iar pe de altă parte este o strategie care avantajează mult actualul regim de la Damasc.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.