SUA: Sunteți cu noi sau împotriva noastră

Începând din mai 2018, de la retragerea SUA din acordul nuclear cu Iranul, marile puteri europene au încercat pe toate căile să mențină Iranul în respectivul acord și să readucă administrația Trump la respectarea înțelegerii. Mai mult, Germania și Franța au încercat să înfrunte SUA și să facă pe mai departe afaceri cu Iranul, în ciuda sancțiunilor americane.

SUA: Europenii nu ne-au fost de ajutor

Acum, după asasinarea gerenarului Qassem Soleimani, șeful diplomației germane, Heiko Maas, semnalează că Berlinul renunță la această abordare. ”Acesta poate fi primul pas către sfârșitul acestui acord. Vom judeca situația foarte, foarte responsabil”, a declarat Maas pentru postul public de radio din Germania.

Marea Britanie, Germania și Franța au emis un comunicat comun după asasinarea lui Soleimani. Le-a luat mai mult de două zile să ajungă la o poziție comună. Iar ce a rezultat este o soliciare ca Iranul sa se abțină de la escaladarea situației, fără ca cele trei puteri europene să sufle o vorba despre asasinatul comis de SUA. Pentru Washington pare să nu fi fost suficientă această atitudine europeană. Secretarul de Stat Mike Pompeo a avut o ieșire dură: ”Sincer, europenii nu ne-au fost de ajutor pe cât mi-aș fi dorit să fie”.

Până la acest moment, nici reacția Chinei sau a Rusiei la asasinarea lui Soleimani și la evoluțiile din Irak și Iran nu a fost una dură. Până acum am înregistrat doar un veto al Rusiei și Chinei împotriva unei rezoluții a Consiliului de Securitate ONU care condamnă agresiunea împotriva ambasadei SUA în Irak, pe 31 decembrie.

Europa, prinsă în menghină

Începând tot din 2018, marile puteri europene au fost puse în fața alegerii unei infrastructuri chineze pentru tehnologia 5G. În stilul caracteristic, cancelara Angela Merkel a preferat tergiversarea. Acum, la început de an 2020, această strategie nu mai pare să funcționeze. Ambasadorul Chinei la Berlin a lansat un avertisment voalat: dacă Germania va interzice tehnologia 5G oferită de Huawei, constructorii germani de automobile se vor lovi de restricții similare in China. Apoi, din SUA a venit un alt avertisment. Consilierul pentru Securitate al Casei Albe, Robert O’Brien, a declarat pentru Financial Times că atitudinea ambiguă a Germaniei față de Huawei va face din această țară un ”vasal al Beijingului”.

Adevăratul ”război mondial”

În 2017 începea ceea ce a fost numit ”războiul comercial” dintre SUA și China, cu runde succesive de majorare a taxelor vamale pentru importurile din China și riposte ale Beijingului. Acum, la început de an 2020, administrațiile din cele doua țări au anunțat că, pe 15 ianuarie, va fi semnata o așa-zisă ”prima fază” a unui acord comercial între SUA si China. Acesta este cu adevarat știrea începutului de an, dacă ar fi să facem abstracție de ”spectacolul” mediatic prilejuit de asasinarea lui Soleimani. Marile publicații economice ne avertizează să nu ne lăsăm păcăliți de mesajul SUA cum că acesta va fi finalul ”războiului comercial”. Este mai degrabă un armistițiu în lupta dintre dolar și yuan sau dolar și orice alt aranjament pentru detroarea dolarului ca monedă a schimburilor internaționale. Datele prezentate cu zgârcenie de partea americană arată că va fi un armistițiu (electoral) care va menține SUA pe primul loc în rândul economiilor lumii, cât ca Donald Trump să aibă o șansă în plus pentru realegere, in noiembrie.

Toate cele de mai sus trebuie integrate într-un tablou internațional desenat de SUA pe principiul ”cu noi sau împotriva noastră”. Acesta este mesajul lui Donald Trump, în special pentru aliații săi europeni, pentru Turcia, Japonia, Coreea de Sud sau chiar India. Iar asasinarea lui Soleimani vine să arate mai bine ce înseamnă acel ”noi”, adica SUA.

Ultimatum american pentru aliați

Noul mesaj al SUA este simplu: Statele Unite nu sunt obligate să se bazeze doar pe sancțiuni economice împotriva Iranului, pe acțiuni militare convenționale sau pe demersuri diplomatice prin care să-și atragă susținerea unor parteneri europeni sau asiatici capricioși și nehotărâți. Statele Unite au arătat că pot să asasineze conducerea iraniană, că pot să bombardeze centrele de putere, că pot să recurgă la acțiuni asimetrice la fel de bine sau chiar mai bine decât a făcut-o Iranul până acum. Statele Unite au transmis astfel că nu vor sta în așteptarea unor rezoluții ONU sau a unor jocuri diplomatice pentru a-și apăra dolarul și statutul de cea mai mare putere. Iar dacă Iranul va alege să atace SUA sau pe aliații săi, este limpede că regiumul de la Teheran va fi copleșit militar și economic.

Este un mesaj nu doar pentru Iran, ci și pentru aliații europeni ai SUA: ”Sunteți cu noi sau împotriva noastră”. Este un m,esaj ca, de acum inainte, ”stat democratic” inseamna ”stat aliat” al SUA, indiferent că acest stat condus de puciști sau lideri aleși democratic. Este un mesaj care arată că SUA nu vor să renunțe fără luptă la statutul de primă putere a lumii, că nu vor aștepta înarmarea Chinei și rachetele hipersonice ale Rusiei, că nu se tem să folosească forța militară pentru a apăra dolarul. Cum petrolul este una dintre proptelele principale ale dolarului, SUA au transmis mesajul că nu se vor sfii să acționeze asimetric pentru a-și asigura controlul asupra petrolului din Orientul Mijlociu. Cine stă în calea strategiei americane privind petrolul și suprematia dolarului? China și Rusia. Sunt puteri nucleare și greu de atins. Este motivul pentru care SUA au preferat să lovească Iranul pentru a transmite mesajul de mai sus.

O Uniune Europeană impotentă

UE pare să fie marele perdant în urma loviturii de forță americane. Jocul în așteptare al Europei nu mai este posibil, UE trebuie să aleagă taberele. Iar aceasta poate însemna finalul proiectului european, căci Franța preferă să se alieze de conjunctură cu Rusia pe frontul din Libia, unde se află în tabăra opusă Italiei și Turciei. Germania este presată să aleagă între China și SUA, dar și între SUA și Rusia (având în vedere opoziția americană față de gazoductul Nord Stream 2). Marea Britanie a renunțat la UE. Parisului și Berlinului, așa-zisul motor al UE, le-a luat mai bine de două zile pentru a ajunge la o poziție comună privind asasinarea lui Soleimani, uriaș de mult pentru o ”Europă unită”. Marile puteri europene își vor urmări interesele individuale, încercând încă să jongleze între China și SUA, iar UE riscă să rămână doar o pârghie pentru constrângerea financiară și economică a statelor central și est-europene pentru a servi acestor interese individuale vest-europene.

Cât despre riscurile unui al treilea război mondial pornit în urma asasinarii unui general iranian, altfel cunoscut pentru riscurile majore pe care și le asuma preferând să fie mereu pe linia frontului, ele sunt minime. Până la urma, analiștii care sunt panicați acum de posibilitatea unei conflagrații sunt aceiași care, în 2016, o dădeau pe Hillary Clinton câștigătoare a alegerilor prezidențiale. Sunt aceiași care au scris că mutarea ambasadei SUA la Ierusalim va duce la un al treilea război mondial sau ca investigația Russiagate a lui Robert Mueller îl va îndepărta pe Trump de la putere. S-au înșelat de fiecare dată.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5

12 Comentarii

  1. Tovarasa Nancy Pelosi ajunsa la virsta senectutii a realizat ca nu mai poate avea incredere in nimeni iar Lacomia Imparatului Capitalist Donald J Trump a facut-o sa-l bage la Impeachment si sa scape Imperiul de acest Caligula.
    Tovarasa Nancy Pelosi si-a exprimat de asemenea Neincrederea in Marele Normal din Carpati care joaca la mai multe capete su sepcute diferite ca ideologie.

  2. bai Trump,bai magarule..
    te-a lovit boala lui Calache,te-a intepat musca tze -tze sau celebra ta expresie ‘grab them by the pussy” te-au adus in starea asta de turbat?
    Mai exista vreo tara pe glob care sa nu fie sub sanctiuni sau embargo ?

    Cu adevarat imi pare rau pentru doamna Melania care e o Lady adevarata si care trebuie sa suporte un magar ca tine !
    MAGARULE

  3. … eu cred ca mai degraba avem de-a face cu „batausul cartierului” ! … Iar tataie Donald, cu parul sau de puf de pui de gaina de doua zile, cred ca a fost uitat cam mult sub casca, la coafor !

  4. Wow! Ce intrebare de prost gust! Cum adica: sunteti cu noi sau impotriva noastra?! Voi cetatenii romani care inca mai constientizati ca patria noastra,a voastra in care ne-am nascut si trait este Romania, nu cumva in primul rand obligatoriu sa fiti cu tara noastra,a voastra si nu cu altii ca principala idee de gandire si concept?! Eu nici nu vreau sa aud sloganul „daca nu sunteti cu noi, sunteti cu ceilalti”! Suntem intai de toate entitate romaneasca si nimeni nu are dreptul sau voi sa imi impuna sa ader cu alta entitate in afara Romaniei! Sa va intre in cap tuturor: Romania e tara si patria mea indiferent de conjunctura! Atentie:nu am scris de bipezii perindati in politica si scaune cu functii platite peste limita suportabilitatii! E strict despre patria noastra Romania!

  5. În clipa când americanii vor pleca din Europa iar o s-avem război.România și tarile din est vor deveni moneda de schimb pt liniștea și prosperitatea marilor puteri europene în relația cu Moscova.Deja suntem piața lor de desfacere,o colonie din care-și aduc forță de muncă calificata și necalificata și în care-și vând mărfurile de o calitate mai slaba decât in tarile lor. Va fi din nou un război intre Germania și Rusia pt stăpânirea unei Europe de la Atlantic la Urali.Nici Americanilor nu le-ar conveni o Europa de la Atlantic la Urali, așa ca nu cred ca vor pleca d-aici așa curând. România ,cu pozitia ei geografica, e carne de tun,n-are decât o soluție în acest moment ,sa fie aliata cu cel mai puternic ,adică sa aleagă America drept aliat strategic fără nicio ezitare și fără sa judece părțile pt acțiunile lor civile sau militare:e treaba lor ce si cum fac.Ne băgăm și noi sub umbrela lor,a americanilor, dacă vrem sa nu ne ploua cu ruși.N-am nici încredere în Germania,Franța, Anglia!La prima zguduila mai serioasa ne lasa-n drum.Uitati-va la ei,au relații politice și economice pe fata și pe sub masa cu rusii.Noi dac-am încerca așa ceva ne-ar sari în cap!Nu va-ntrebati de ce?Pai e simplu,nu vor sa dea voie monedei de schimb (Romaniei) sa aibă relații bune cu rusii pt ca-și pierd moneda de schimb și ,la o adică, nu mai au ce sa dea rusilor în schimbul liniștii lor.

  6. IRAN ,IRAN ,”,,CONSONANȚĂ cu VIETNAM ,, _Sau AFGANISTAN ^ Libia, Somalia și Sudan !!!

    Aduceți ,,INSTRUCTORII ,, ACASĂ //din IRAK // și lăsați OSANAUA la TRUMP / Prost sfătuit și la minte ,,să..c,,!
    (POOR)

  7. Foarte bun si lamuritor articolul. Fraza ” UE riscă să rămână doar o pârghie pentru constrângerea financiară și economică a statelor central și est-europene pentru a servi acestor interese individuale vest-europene” spune totul despre rolul rezervat Romaniei de UE. Sansa noastra este sa mergem pe mana SUA, chiar daca nu e foarte moral ceea ce fac ei.

  8. De când aţi fost fätaţi,aţi fost bătuţi în cap! Dacă rușii ar fi avut în 1979 Ambasada din Iran,vandalizată și ocupată,iar personalul ei ţinut captiv 444 de zile,această ţară era de mult pământ rusesc,pentru că ei nu ar fi suportat 40 de ani de umilinţă,sfidare,insultă,ameninţare și batjocură continuă,așa cum au făcut americanii !

  9. Dade ce sa mergi pe mana USA si nu mana ta asa de mult v-o intrat statutul de slugi mii de ani ca nu va puteti debarasa de gena asta? Pe mana SUA iei o mare UE. Rusia are jumatate din resursele lumii Piata de desfacere imensa. Vecin Ia ghici pt dezvoltarea economiei Romanesti de de ai avea nevoie?Treaba cu Rusia bau baul e propaganda sionista criminale care guverneaza SUA si mai nou idiotii slugarnici din Europa. Europa perde sute de mii de locuri de munca si zeci de miliarde anual pe mana USA ascultand ordinele ei. Ia zi ce sansa ai sa fi sluga celei mai teroriste natiuni din lume? Care nu are aliati ci doar slugi mai clar ce si cum vrei sa ti-o spuna.?

  10. marcule am citit si ma intreb ce expertiza ai in materie de geopolitica ca mi se pare foarte interesanta siguranta si certitudinea cu care vorbesti ca aia ne si ailalti nu ne ataca ,apara etc…marcule e o poveste cu principia si valori occidentale…ne-am cam bagat manivela in ele din 2001 de cind sua si-a aruncat in aer turnurile cu jidanii din israel…si tu te crezi foarte deosebit ca te apara unii si nu altii….asta pt ca noi romanii sintem mai …neajutorati…

  11. Acesta ar trebui sa fie cuvantul pt toti comentatorii. Sefii se cearta, iar Terra este bombardata, vorba unuia din media, „aceea nu-i poluare?”, dar mai sunt si victime colaterale copiii fie morti sau schiloditi de bombe fie pt devin orfani. Deci ideea este sa ne gandim la o buna intelegere si pace in lume, iar daca nu se doreste sa fie ”rezolvata” prin cataclisme naturale ca ”intamplare” sau cum ar spune credinciosii „judecata divina”.

  12. la o negociere ( un conflict armat inseamna intotdeauna o negociere cu mijloace materiale) este important daca ai ce cere, nu ce da( asta este treaba celulilalt). ce vrem si de la cine????? aceasta este intrebarea. dar se aplica din nou specificul national ” aflatul in treaba la romani”( P. Tutea)
    vrem petrol, vrem Kent, vrem valuta , vrem pe P.Roman….

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.