Sumă uriaşă sustrasă dintr-un fond privat de pensii. Reacții!

Delapidare uriașă la fondul privat de pensii al BRD. Reacția Poliției și a ASF

Poliția Capitalei a anunțat joi dimineața că face percheziții în 12 județe precum și în București într-un dosar de delapidare la un fond de pensii privat, în care mai mulți angajați au sustras peste 23 milioane de lei din conturile companiei pentru uz personal. Surse din piață au indicat BRD Pensii și pe Alina Cecilia Andreescu, director general al BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private SA. Aceasta din urmă a fost concediată luna trecută.

Societatea vizată a reacționat și a spus că suma investigată ar fi vizat conturile de cheltuieli generale ale BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private (SAFPP) și nu cele ale fondurilor de pensii Pilon II și III administrate, care prin lege sunt separate. Practic, deținerile participanților nu au fost afectate.

Ce spune compania

„Așa cum am comunicat pe 13 mai 2022, au fost descoperite unele nereguli privind o serie de înregistrări contabile legate de conturile de cheltuieli generale ale BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private (SAFPP). SAFPP a luat imediat toate măsurile necesare de remediere, inclusiv formularea unei plângeri penale și înlăturarea din funcție a Directorului General. Toate autoritățile competente, precum și acționarii și auditorii statutari, au fost sesizați în mod corespunzător. Acționarii companiei au acoperit suma care face obiectul investigațiilor în curs, iar activitatea SAFPP se desfășoară în mod normal.
Precizăm că deținerile participanților la fondurile de pensii Pilon 2 și 3, administrate de SAFPP, precum și activele acestora, care sunt păstrate la o bancă depozitară și sunt separate prin lege de fondurile proprii ale administratorului, nu au fost și nu sunt afectate în niciun fel de această situație. Menționăm, de asemenea, că SAFPP și BRD Groupe Societe Generale sunt două entități juridice diferite și niciun angajat al băncii BRD Groupe Societe Generale nu a fost implicat în această situație”, au spus reprezentanții BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private.

Ce spune Poliția

Joi dimineața, Poliția Capitalei a anunțat că polițiștii de la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice Sector 1, cu sprijinul Direcției de Investigare a Criminalității Economice din Poliția Română, sub supravegherea Parchetului Tribunalului București, pune în aplicare 48 de mandate de percheziție domiciliară, 80 de mandate de aducere și 32 de ordonanțe de ridicare înscrisuri la adrese din București și județele Ilfov, Teleorman, Constanța, Tulcea, Olt, Prahova, Dâmbovița, Sibiu, Brașov, Vâlcea, Vrancea și Gorj. Dosarul vizează infracțiunea de delapidare.

Conform Poliției Capitalei, la începutul lunii mai 2022, administratorii unui fond privat de pensii, asociat unei unități bancare, au sesizat lipsa unor documente justificative pentru operațiuni de debitare a unor conturi de depozit, în cuantum de aproximativ 22 de milioane de lei. Astfel, ar fi fost făăcute peste 700 de retrageri din conturile clienților.

Ancheta vizează infracțiuni de delapidare (726 acte materiale), complicitate la delapidare, fals intelectual, uz de fals și fals în declarații, fapte de care sunt suspectate 15 persoane fizice, dintre care doi angajați ai unității bancare și mai multe persoane juridice.

Potrivit sursei citate, în perioada 2019- 2022, două persoane angajate în cadrul băncii, cu sprijinul unor apropiați și a șapte persoane juridice, și-ar fi însușit și folosit în interes personal suma de 23,5 milioane de lei din conturile fondului privat de pensii.

Debitarea conturilor s-ar fi realizat atât prin transfer direct către conturile bănuiților și ale celorlalte persoane fizice, cât și prin transfer către conturile unor persoane juridice, sub forma unor plăți pentru achiziții bunuri ori servicii fictive, spune Poliția Capitalei.

Ce spune ASF

Ancheta vizează fondurile proprii ale administratorului, nefiind afectat fondul de pensii în sine, a declarat joi la Digi24 Daniel Apostol, director de comunicare al ASF. El a subliniat că nu este niciun motiv de îngrijorare, activele fondurilor nefiind afectate de ilegalitatea comisă de administratorul acestei firme. Prejudiciul estimat în acest dosar este de peste 4 milioane de euro. Suspecții sunt angajați ai BRD Fond de pensii, iar bănuiala e că au facilitat peste 700 de transferuri ilegale în ultimii trei ani. Fondul de pensii a anunțat că deţinerile românilor care au banii la Pilon 2 şi 3 nu sunt afectate.

Apostol a spus că este vorba despre fondurile proprii administratorului, de banii din contabilitatea proprie, nu de banii care însumează contribuția participanților la pilonul II, de fondul de pensii.

„Nu e niciun motiv de îngrijorare. Activele fondurilor nu au fost afectate de această ilegalitate comisă de administratorul acestei firme.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Cosmin Pam Matei 4560 Articole
Author

23 de Comentarii

  1. Da’ publicati domne va rugam si numele bancii si numele fondului, ca sa stie lumea de cine sa se fereasca ! Nu ca ceilalti ar fi mai putin hoti sau ca, din 2019 (de cind a inceput jaful descris), ASF doarme in cizme … ati vazut, am fost baiat finut si n-am insinuat ca ar fi complici la tilharii ! …

    • E destul de oabla treaba in aceste pensii private. In ianuarie 2022 aveam 29700 de lei in cont. Acum dupa inca 5 viramente de 250 de lei am 27200. No musc-o pe asta. Inmultit cu vreo 1-2 mil de clienti si vedeti ce anomalii sunt. Ce mama dracu e bitcoin acolo sau banii nostri pt pensie?

  2. Cuvântul lui Dumnezeu ne spune: „Domnul este bun. El este un loc de adăpost în ziua necazului şi-i cunoaşte pe cei care se încred în El”5. Şi: „Domnul este lângă toţi cei care-L cheamă, lângă cei care-L cheamă cu toată inima. El le împlineşte dorinţele celor care se tem de El, le aude strigătul şi îi scapă”6.

    Iisus Cristos le-a spus ucenicilor aceste cuvinte pline de alinare: „Nu se vând oare două vrăbii pe un dinar? Şi totuşi, niciuna dintre ele nu va cădea pe pământ fără voia Tatălui vostru. Cât despre voi, până şi firele de păr din cap vă sunt numărate. Prin urmare, nu vă temeţi, voi.

  3. Delapidare=furt din banii cetatenilor contribuabili la propria pensie! Poate ca au dorit sa fie investiti in afaceri(pilonul II golit=cerinta europeana din 2017), si a ajuns in contul lor! Daca imparteau cu caposii, erau ocoliti de anchete si pedepse. E sport national, e practicat de orice capos cu drept de decizie in complicitate cu malacii stelari, e reforma recomandata, copiata si importata din europa si occi! E unica reforma de si cu succes care functioneaza cu brio in Romania!

  4. pentru pilonul ii raspunde statul pentru legalitate, ca doar el face si retinerea si virarea si ma obliga. deci tot noi picam de fraieri ca banii nu se mai pot recupera.

  5. Normal aceste fonduri ar trebui sa fie garantate de stat. Cine pune acum banii la loc? Ca pana ii recupereaza DNA-ul trece si Pastele Cailor. Procurorii DNA au grija lui Chesnoiu la ordin de sus.

  6. Daca conturile „Dunarea” s-a putut,de ce sa nu se poata si conturile „Fundului Privat” ??!!De ce sa fie unii mai jmekeri iar altii mai prosti??!!

  7. Ce fac cei care distrug România?Măresc contribuția la pensiile private,ajuta hoții sa fure și mai mult.Sa fie doar o simpla coincidenta sau este vorba de complicitate?Sărman popor român, ești jefuit sistematic de către trădători!

  8. Pe langa cei care au furat , mai sunt vinovati si cei care au creiat conditiile necesare, ca acest furt sa aiba loc! Spunea Moise (sic!): „ca romanu’ nu-i niciunu’ , unu’-i hot si toti sunt unu’ !”

  9. Daca vreti sa ramaneti fara pensie,bagati banii in pensiliile private si alte nascociri menite a va fura.
    Securicii au grija de banii dvs.

  10. Bre,nici la ciorap nu te ajuta de il tii gramada ..Au grija sa-l devalorizeze din pix periodic de isi pierde din valoare.Ghi-ni-on.Am spusa si o mai spun ,de vrei batraneturi usoare pui ban peste ban schimbati in franci helveteni si tinuti la cont de Helvetu.Nu tu pensii private,Nu tu banca rumaneasca,Nu tu bictoni,Nu tu titluri de stat,Nu tu tinuti in lei la ciorap si saltea..Totul e paguba bre.Pas cu Pas.

  11. Ce fel de banca e aia din care furctionarii ei fura linistiti din conturile clientilor ? Banca aia (olandeza ?) mai are autorizatie de functionare in RO ?

  12. Acesta e doar varful icebergului, la ce se intampla in Romania. Sistemul e putred pana in prasele, se fura de sus pana jos. Lipseste doar semnalul, sa traga cineva de maner. 4,3,2,1 – fire in the hole.
    Asta-i Romania.

  13. „Nu e niciun motiv de îngrijorare. Activele fondurilor nu au fost afectate de această ilegalitate comisă de administratorul acestei firme” ….. hahahaha – PA BANI DOMNILOR PARTICIPANTI LA PILONUL2 SI 3! ASTA-I DOAR GAURICA! SA VEZI CAND VA IESI LA SUPRAFATA GAUROAIA! GHINION! TRAISCA CATU SI ISAR!

  14. Ele vin direct de la saracanii contributivi.
    Nu le lasam noi din mana.
    Nu sunt cu acumulare ca la gusteru roman, salahor pana la 70 de ani. Cand ia ce mai ramane. De pe jos, adica.
    Tovarasi, n-avem probleme nici acu.
    Contributivii dormiti linistiti. Fondul vegheaza pentru tine.

  15. totusi pilonul II asta e pensie privata obligatorie , adica ti se iau banii vrand-nevrand iar aderarea la unul dintre fonduri e tot obligatorie
    poate se gandeste vreun parlamentar sa modifice legea.

  16. @Andrei – pentru ca tot ce depui e investit pe bursa de fond, tu poti sa ai 100000 azi daca actiunile in care a investit fondul cad cu 10% ramai cu 90000. Tinand cont de recesiunea care vine, s-ar putea sa ramai cu vreo 10000 de ron in fond. Interesant cum se intampla fraudele astea la BRD, nu e prima data, au o traditie in bani retrasi din conturile clientilor, bunuri disparute din casetele de valori, tepe date de baieti destepti bancii folosindu-se de amarati care sa semneze… toate parca la ei, dar e posibil sa ma insel la capitolul cu bunurile din casete

  17. După RCA , acum fondurile private de pensii, eu am retras tot de la brd

  18. Ce aveți dle cu el? Ce, a dat în cap la cineva? A luat patru milioane de coco care erau ai lui, aia e! E foarte clar! Poate vreți să vă dea în judecată, să-i mai dați și voi patru milioane!

  19. fondurile de pensii ar trebuii sa bage banii in actiunile unor companii listate pe bursa…care sint aceste companii si care este procentul investit in fiecare dintre ele…care este rata de crestere/pierdere pe fondul mutual..sa-i zicem asa…unde sint aceste informatii
    in romanica admin de fond fac ce vor oricum…dar si in alte tzari e tot asa…se fura la greu si se manipuleaza piata

  20. „Cuvântul lui Dumnezeu ne spune: „Domnul este bun.”

    Pentru cine n-are minte si scoala s-a inventat Inexistentul, tatal celor furati permanent !

    Bey, tocidobi, termina cu propaganda asta gretoasa pe forum, mars la tine la seminar, cu alifia de gat !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.