Summitul G20, o nouă bătălie a războiului SUA-China

Joe Biden a salvat relația transatlantică, după dezastrul produs de Donlad Trump, sugerează mai toate publicațiile internaționale. După ce a reușit să oprească temporar disputa dintre Airbus și Boeing, in această vară, Joe Biden a făcut pace cu UE și în ce privește taxele pentru importul de aluminiu și oțel din Europa, taxe instituite de fosta administrație Trump. Iar vestea cea mare este aprobarea unei taxe minime globale pentru corporații, de 15%.

Acordul a fost negociat în cadrul G7 și al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) și a fost propus de Statele Unite. Mai toate publicațiile scriu că este un act de justiție fiscală, o armă împotriva evaziunii și a ”optimizării fiscale”, a paradisurilor fiscale. În practică, lucrurile nu vor sta așa.

În primul rând, această taxa se va aplica ”marilor corporații”. Or, acordul nu definește ”marea corporație”. Apoi, taxa se va aplica corporațiilor al căror profit depășește 10% din venituri. Amazon, care a avut venituri uriașe în perioada pandemiei a raportat un profit de 6% și a și salutat ajungerea la acest acord. Facebook a anunțat că ar avea de plătit taxe ceva mai mari doar în câteva state.

Ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire, a spus că este un acord ”istoric”. Marile publicații financiare îl caracterizează la fel. Exista însă și semnale de alarmă, iar principalul a fost tras de The Wall Street Journal și de ONG-ul Tax Justice Network: marii câștigători de pe urma acestui acord, care se va aplica din 2023, vor fi țările bogate, iar marii perdanți vor fi țările sărace.

Pentru a descuraja transferul profiturilor în țări cu un regim fiscal foarte relaxat, acest acord propune o soluție bazată pe doi piloni. Primul va viza cele mai mari o sută de companii din lume, cu venituri de peste 20 de miliarde de dolari anual și cu profituri de peste 10%. Una dintre condițiile specificate în cadrul acestui ”pilon” este concepută special pentru marile corporații high-tech din Statele Unite și China. Țările vor putea avea acces la noua distribuție a taxelor doar dacă vor anula toate taxele unilaterale impuse acum companiilor tech. Așa se face că președintele Joe Biden a obținut din partea Franței, Austriei și a altor state UE anularea progresivă a taxelor impuse giganților americani din acest domeniu. Unele state sunt însă reticente, pentru că taxele din domeniul digital pe care le aplică acum unilateral acoperă un număr mai mare de companii decât cel la care se referă acest prim „pilon”. Prin urmare, sunt cazuri în care statele colectează acum mai multe taxe din serviciile digitale decât vor colecta conform acestui nou acord. Apoi, sunt analize care arată că această taxă unică nu numai că nu va reduce inegalitățile din acest moment, ci le va accentua, pentru că marile corporații nu vor renunța la nivelul actual al profiturilor și vor încerca să compenseze eventualele pierderi datorate acestei taxe prin reducerea cheltuielilor cu forța de muncă. Se va accentua și mai mult tendința actuală (care în România este regulă de mulți ani) de transfer veniturilor de la muncă la capital.

Apoi se va trece la cel de al doilea ”pilon” – taxa propriu-zisă de 15%. Aici, mai toți specialiștii sunt de acord că paradisurile fiscale vor primi o lovitură serioasă. Însă vorbim despre paradisurile fiscale în care taxele sunt zero. Or, mai există și alt tip de paradisuri fiscale, precum Irlanda, Olanda, Luxemburg, Elveția, care vor fi mult mai puțin afectate. Prin urmare, vom avea de-a face cu un transfer al profiturilor către aceste țări. Ne putem întreba de ce, câtă vreme va exista o taxă unică globala de 15%? Pentru că aceasta nu se va aplica peste tot; acordul lasă portițe care vor îmbogăți firmele de consultanță și casele de avocatura în anii care urmează. Acordurile din cadrul OCDE permit companiilor să plătească sub 15% în țările în care au mulți angajați, unde au active precum fabrici, instalații, etc. Prin urmare, cursa pentru transferul profiturilor nu va înceta odată cu intrarea în vigoare a acestui acord.

Un alt aspect ce va provoca dispute în viitor ține de controversatul transfer de suveranitate fiscală de la statul națiune, fie el România sau SUA, către un regim internațional care nu este încă definit și care este dominat acum de OCDE, o instituție opacă, birocratică, fără oficiali aleși. Regulile care se vor negocia aici vor fi literă de lege în țările membre și, după acordul G20, în aproape toate țările lumii. Cercurile conservatoare americane sunt împotriva stabilirii unei taxe minime pentru companii, dar și împotriva acestei cedări de suveranitate. Exista semne de întrebare dacă SUA for rămâne în acest acord, în cazul în care o nouă administrație va considera că ea este dăunătoare și nu permite dezvoltarea companiilor americane. Aceeași incertitudine este legată și de China, care a fost de acord, în cadrul G20, cu această taxă unică globală. Aceeasi incertitudine este adusa si de declaratiiole recente ale ministrului Bruno Le Maire pentru The New York Times: ”America este prima putere a lumii și nu dorește să ca Beijingul să-i ia locul în următorii ani. Însă, spre odeosebire, prioritatea strategica a Europei este independența”, a spus Le Maire, ”iar asta înseamnă să construim mai multe capacități defensive, să ne apărăm propria viziune legată de schimbările climatice, să ne apărăm propriile interese economice, să avem acces la tehnologiile cheie și să nu fim dependenți de tehnologiile americane”. ”Problema cheie pentru UE este acum să devină independentă de Statele Unite, să fie capabilă să-și apere propriile interese, fie ele economice sau strategice”, a spus Le Maire.

Un al treilea aspect ține de implicațiile strategice ale acestui acord, care este văzut de mulți analiști ca o mișcare pe frontul războiului economic dintre SUA si China. Taxa globală minimă pentru corporații poate fi modalitatea prin care SUA încearcă să coalizeze Occidentul împotriva Chinei, asigurându-se că marile corporații nu pot găsi o alternativă fiscala la cea oferită de lumea vestică. Este o modalitate de raliere a UE, Australiei, țărilor latino-americane apropiate de SUA, a Japoniei, Coreei de Sud la poziția Statelor Unite față de China.

Trecerea la o taxă unica globală pentru corporații este, așadar, o operațiune pe frontul unui al treilea război mondial. Nu este unul cu portavioane si tancuri, chiar dacă Beijingul își modernizează în ritm accelerat armata, iar companiile americane de profil fac presiuni pentru ca guvernul SUA să cumpere și mai mult armament. Este un război economic pentru supremația globală. Un război între yuan și dolar, între Nasdaq și Bursa de la Shanghai.

Iar în războiul economic SUA-China generalii sunt Wall Street-ul, Trezoreria și Federal Reserve, nu președintele-marionetă Joe Biden. Nu puține publicații americane arată că Biden a fost foarte stingher la Summitul G20 de la Roma, aproape că nu a intrat în cadru la fotografia de grup și mai speculează că anularea transmisiunii în drect și prelungirea vizitei sale la Vatican, s-au datorat unor „probleme la toaletă” pe care le-ar fi avut președintele SUA. Sunt informații puțin importante, câtă vreme G20 a aprobat o taxă gândită la Washington pentru stabilirea cât mai rapidă și mai clară a taberelor în războiul economic cu China.

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 7

12 Comentarii

  1. Personal, nu vad niciun conflict intre aceste doua tari, in spatele acestei idei aruncate, trebuie sa fiti convinsi ca exista un alt proiect, un alt plan! Este o metoda de haituire gen „China vinovata de..”, exact cum au procedat cu rusia de zeci de ani pe model „motanul f..e si el tipa”! Pambericuta nu gaseste o solutie pentru a-si aduce dolareii in tara de la chinuta care a avut afaceri uriase legale in zona americanica si era normal sa isi care profitul acasa in china! Chinuta a facut pomeni uriase pamericutei, si, crezand ca continua pomenile, au ramas cu botul pe labe. Apropo de chestia G20 pe aer si poluarea masii, voi chiar nu observati ca toate au la baza un plan pentru control, coordonare si inchidere a orice in alte tari, nu in tarile care cer? Zilele trecute era un material pe „blackaut” la energie in austria, fara a mentiona luna sau anul, aceeasi actiune e in norvegia si nemturia! Coincidenta sau nu, ambele sunt mainile forta ale nemturiei ca in urma cu cel putin 100 ani, dar lasand dezastru in urma lor, invinovatind rusica! Intreb si eu, valabil pentru cei care analizeaza logic si obiectiv:
    – Cum de au scos stirea cu energia electrica in cele 3 tari, ca va fi ce va fi, fara sa fie un plan la baza??! Dupa un timp, o sa dea vina ori pe rusia, ori pe chinuta! Deh, naravul din fire, n’are lecuire, mai ales ca e genetic! Dar, minciuna are picioare scurte!, ceea ce nu prea stiu cele 3 tari!

  2. Parole parole parole parole parole
    Eu unul nu cred că cei bogați vor renunța la bogăție…
    Nu au făcut asta niciodată în istorie
    Din când în când politicienii trebuie sa dea supușilor cate ceva de mestecat…

  3. I’i vor „lucra” presedintii Xi si Putin, caci ei sunt pe baricada dreapta a Istoriei.
    Recent am vazut un profesor American deplangand lovitura de stat Americana din Maidan-Kiev; Au intors Rusia definitiv contra lor si au impins’o spre China. Mai spunea: ” Cand Rusia singura e capabila militar sa tina piept intregului NATO, ce sanse are SUA sa abordeze China ?” Si as adauga eu: economiile Rusiei si Chinei au intrat in simbioza iar proiectul Eurasia nu pate fi concurat. Timpul o va dovedi.

  4. Lumea are același centru de comandă, este în mâna cîtorva familii de cîteva sute de ani. Treaba cu neînțelegrile SUA-China e copilăroasă.
    Gândiți-vă numai la ceea ce se-ntmplă la fel în toate țările cu PLANdemia!

  5. @parere… pentru ca subteran chiar e in plan (2022) un „atac” INFORMATIC asupra unor retele …si … 😉 …cu siguranta nu de la ANONIMOUS venite ! Nici de la „actori” non-statali ! 🙂

    (Numeste-ma mincinos pana la 😉 proba contrarie ! nu oricine are acces la THINK-THANK-urile unde desteptii lumii gandesp pentru … BOGATII lumii 😉

    :*

  6. ca expert in multe cele …pot spune ca nu nzumai SCADA are foarteeeeeeeeeeee multe gauri informatice !

    mda … dar de ce sa-mi obosesc mana pe tema ! …

    Virusii informatici sunt deja in system … trebuie doafr activati … si nu e ca nu se folosec de exact backdoor-urile crezut inobservabile istetilor = bezna a fost progtamata de la inceputul inceputului taman de aia de-or urla pe tema ei 😉

  7. Horia Cornescu Esti naiv. Rusia si China prietene? Doar asa,ca doctrina. Rusia e pe faras,China, in ciuda propagandei pompata ,e ca un balon prea umflat. Dar sa revenim,China de mult are atintiti ochii spre Siberia. Cat despre americani,ei dau ora exacta. Atata timp cat democratia este singura forma de guvernare in care cei mai multi se regasesc, dainuie. Nimeni nu-si doreste totalitarism. Noi stim cum este. Spui de famili bogate? Dar ia spune ,cum au ajuns bogate? Au stat cu mana in san si s-au plans ca-i ataca oculta mondiala? Au stat ca mioritele cu capul plecat asteptand sa treaca pericolul? Acele familii bogate au lasat ceva umanitatii. Sa facem o comparatie,ce a lasat Becali sau ce va lasa in urma ? A, posibil o biserica unde femeile nu au voie. Dar daca privim spre Tiriac,deja e alta material. Oamenii aceia pe care-i numiti voi bogatani, au investit in educatia lor, au investit la bursa, au sacrificat ani de viata,ani de studii,au stiut mersul prezentului si nu s-au plans ca Romania sau alta tara le ia resursele. Noi de ce nu avem familii bogate? Pentru ca am avut un comunism care a nenorocit toata elita tarii. De la intelectuali la politicieni. De ce un roman cu potential nu se poate dezvolta in Ro si este nevoit sa plece in afara pentru a i se recunoaste valoarea. Nu zic doar de Brancusi sau Eliade, Cioran ,Enescu. Ci in prezent multi tineri romani ce lucreaza pe undeva la NASA. Sau aia sunt vanduti, nu? Vrei sa fii liber? Vrei sa fii bogat? Educatia elibereaza. Munca prin investitii te imbogateste atunci cand un stat nu taxeaza munca si incurajeaza lenea cu asistentii sociali si multi bugetari taietori de frunze. Sau de pensionari de lux.

  8. Noi vom lua praful de pe toba! Solutia era legea Dragnea la gaze si titei(offshore)si impozitarea multinationalelor cu 3% din cifra de afaceri! Atunci nu mai puteau face regulararizari/optimizari fiscale si consultanta aiurea!

  9. Gigantii media sunt pe pamant american si sunt pe lista contribuabililor la Forumul Economic Mondial alaturi de cele mai importante firme de pe glob.Gigantii media au nevoie de o cale cat mai libera de eventuali aventurieri care vor sa se dezvolte.Adica tocmai ei sunt de acord sa-si dea cu ciocanul peste degete?Evident ca miscarea ascunde altceva decat declara.In acest moment lumea trebuie sa asculte de o camanda unica,sa consume o mancare unica produsa in laboratoare,sa se imbrace in haine impuse ,sa invete o „logica” si prin urmare sa accepte sclavagismul global al Marii Resetari.Oamenii planetei nu dau semne la unison ca sunt dispusi sa asculte orbeste.Asta este o problema pentru formatorii de opinie media .Dezvoltarea tehnico-stiintifica l-a eliberat pe om.Apogeul dezvoltarii tehnico-stiintifice se vrea controlat in sensul anularii certitudinilor prin rescrierea istoriei si a logicii de gandire dobandite de om in evolutia sa ,obiectivul final fiind doar suprematia globala.Universul insa are o solutie pentru nebunii planetei:Turnul Babel Media.

  10. Ceea ce polueaza acum china o face in contul tarilor asa ziz curate, produce si in consecinta polueaza in locul lor, pentru ca daca aceste produse s-ar fi fabricat in tarile cu ifose de ecologisti, tot asa ar fi poluat dar nu in China ci la ei acasa. Cina ar trebui sa ridice putin pretul produselor pe motiv ca inghit ei noxele in locul tarilor beneficiare, sau sa refuze sa mai fabrice produse poluante pentru cei din afara Chinei, sa le vanda doar produse care nu au amprenta poluarii. Vreu sa-i vad pe ecologistii astia care se bat cu caramida in piept ca au fabricatie curata si ecologica cum vor face otel si produse de metalurgie fara carbune si gaz metan, folosind doar energie eoliana sau panouri solare. Toti astia care se ocupa cu ecologia sunt tamiti dar si ipocriti. Ar putea propune o masura de bun simt, sa nu se mai fabrice automobile cat tancul (SUV) poluante inutil si la fabricatie si in exploatare. Dar ei dimpotriva, promoveaza tancurile.

  11. Ceea ce polueaza acum china o face in contul tarilor asa ziz curate, produce si in consecinta polueaza in locul lor, pentru ca daca aceste produse s-ar fi fabricat in tarile cu ifose de ecologisti, tot asa ar fi poluat dar nu in China ci la ei acasa. China ar trebui sa ridice putin pretul produselor pe motiv ca inghit ei noxele in locul tarilor beneficiare, sau sa refuze sa mai fabrice produse poluante pentru cei din afara Chinei, sa le vanda doar produse care nu au amprenta poluarii. Vreu sa-i vad pe ecologistii astia care se bat cu caramida in piept ca au fabricatie curata si ecologica cum vor face otel si produse de metalurgie fara carbune si gaz metan, folosind doar energie eoliana sau panouri solare. Toti astia care se ocupa cu ecologia sunt tampiti dar si ipocriti. Ar fi putut propune macar o singura masura concreta si de bun simt, de exemplu sa nu se mai fabrice automobile cat tancul (SUV) puternic poluante inutil atat la fabricatie cat si in exploatare. Dar ei dimpotriva, promoveaza tocmai tancurile poluante.

  12. @Smarandache: Lucrurile s-ar putea duce si mai departe: interzicerea autovehicolelor proprietate personala, ca in Albania comunista. Toata lumea sa utilizeze transportul in comun sau nepoluant, desi ma indoiesc ca exista vreo forma de transport mecanizat nepoluanta. Oare vrea vreun occidental, in special american, dar si unii din Est, Africa, America Latina sa renunte la dragul lor automobil, mai ales cind e un 4×4 cu sute de cai putere? …

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.