Summitul Inițiativei celor Trei Mări, la București (video)

stire in curs de actualizare

Președintele Klaus Iohannis găzduiește astăzi la Palatul Cotroceni cea de-a VIII-a ediție a Summitului Inițiativei celor Trei Mări.

Update: Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, are o intervenție prin videoconferință:Colegi, în aceste momente în orașul Chilia, peste Dunăre de România, se duc lupte cu focul, după atacul de azi noapte, după atacurile rusești cu drone Shadded asupra infrastructurii noastre. E un foc în corpul celor trei mări ale noastre”.

”Consecințele atacurilor asupra Chiliei, Reniului, Izmailului, Odesei, asupra orașelor care deschid porțile lumii pentru Ucraina. Rusia lovește Ucraina, dar ce s-ar fi întâmplat dacă ar fi reușit să transforme Ucraina într-un cap de pod? Asta avea în plan Putin. Acum, Ucraina este recunoscătoare vouă, țărilor voastre, pentru ajutorul acordat. Suntem împreună, avem un țel comun, o libertate împreună”.

”Ucraina e ferm împotriva altor restricții privind exporturile noastre de cereale, vedem multe țări europene care proceseazp produsele noastre agricole și fac bani din logistică. Avem nevoie de aceste produse și avem nevoie să putem să le exportăm pentru că avem nevoie de aceste fonduri, vedem companii din țări diferite care fac bani din acest tranzist. Pentru noi e o chestiune de supraviețuire în fața terorii Rusiei.  Vă rog nu transformați Ucraina într-o țintă economică sau o țintă politică. Mă adresez personal premierilor din Bulgaria, Slovacia, Ungaria și Moldova și acelora de care depinde libertatea exporturilor produselor agricole – luați în calcul că într-un fel sau altul orice formă de interdicție a exporturilor ucrainene nu fac decât să amplifice suferința și distrugerea cauzate de agresiunea rusească”.

”Acest lucru o spune în mod special Comisiai Europeană ca fundament al liberului schimb și al competiției. Nu putem accepta calmi o violare a acestor promisiuni care ne-au fost făcute în acordului nostru de asociere (n.r. cu UE). Ne-a fost promisă o piață liberă. Luptăm pentru supraviețuire și pentru valorile noastre europene, dar dacă va fi nevoie vom lupta și pentru Ucraina în tribunalele internaționale. Sperăm să vedem că unitatea va izbândi. Domnule președinte Iohannis, mulțumesc pentru invitația dumneavoastră. Ne bazăm pe voi, prietenii noștri. Slavă Ucrainei!”

Președintele Iohannis i-a primit la Palatul Cotroceni pe șefii de delegații 

Președintele va avea o conferință de presă comună cu preşedintele Republicii Polone, Andrzej Duda, președintele Republicii Lituania, Gitanas Nausėda, şi cu prim-ministrul Republicii Croația, Andrej Plenković.

”Sunt onorat să vă urez bun venit la summit. Mulțumesc tuturor pentru lucrul foarte determinat din timpul mandatului actual. România a acționat pentru creșterea conștientizării la nivel mondial a rolului acestei regiuni.În baza unui suport unanim, se va alătura nouă Republica Elenă, va fi al 13-lea stat. Ucrainei și  Republicii Moldova li se asigură statutul de state participante. Întotdeauna puteți conta pe sprijinul nostru”, a spus președiantele Iohannis.

„Summitul este un eveniment important pentru România, reunind șefi de stat și de guvern din toate cele 12 state participante (țări membre) ale Inițiativei, cât și reprezentanți din Statele Unite ale Americii, Comisia Europeană și Germania – partenerii strategici ai I3M”, a transmis președintele Iohannis, înainte de începerea summitului.

Alte declarații ale președintelui Iohannis

”Îmi face plăcere să găzduiesc astăzi, la București, această a VIII-a ediție a Summitului Inițiativei celor Trei Mări. România este primul stat participant care găzduiește Summitul pentru a doua oară, după ediția de succes din 2018. Acest lucru arată importanța pe care o acordăm acestei platforme politice de dialog la nivel înalt. Totodată, transmite un semnal puternic privind încrederea noastră în faptul că Inițiativa își poate îndeplini obiectivele, în ciuda provocărilor cu care ne confruntăm, în actualul context geopolitic.

Înainte de a vorbi despre Summit, doresc să mă refer la informațiile de ultimă oră privind identificarea, de către MApN, pe teritoriul României, în proximitatea frontierei cu Ucraina, a unor componente care ar putea fi de dronă. Am fost informat în timp real de către Ministerul Apărării cu privire la această descoperire și am solicitat investigarea de urgență și profesionistă a provenienței acestor componente, precum și a momentului și circumstanțelor în care acestea au ajuns pe teritoriul României. În cazul în care se confirmă că aceste elemente provin dintr-o dronă rusească, o astfel de situație ar fi complet inadmisibilă și o violare gravă a suveranității și integrității teritoriale ale României, stat aliat NATO. Așa cum am mai menționat, aceste atacuri asupra infrastructurii civile ucrainene, care sunt crime de război, au loc la o distanță foarte mică de granița românească. Suntem însă alerți și în contact permanent cu ceilalți aliați din NATO.

O repet: în cadrul NATO suntem foarte bine apărați, iar România beneficiază de garanții de securitate extrem de puternice, cele mai puternice din toată istoria noastră. Revenind la Summitul nostru, astăzi, vom lua decizii foarte importante, acestea fiind incluse în Declarația Comună a Summitului pe care o vom adopta la finalul discuțiilor. Deciziile vizează direcția strategică a Inițiativei, modul în care vor progresa interconectările strategice între Nordul și Sudul Regiunii celor Trei Mări, în care vor fi sporite investițiile în proiecte care vor stimula creșterea economică, promovarea unei dimensiuni innovative a Inițiativei, extinderea Inițiativei și multe altele. Acum, teoretic, ar urma să invit un oaspete special, Președintele Zelensky, Now, pentru intervenția sa, dar nu cred că Președintele Zelenski este gata. Voi continua și, când Președintele Zelenski va fi disponibil, îi voi da cuvântul, voi avea plăcerea să îi dau cuvântul Președintelui Ucrainei, Volodîmîr Zelenski, un oaspete foarte special al Summitului nostru, care va avea o intervenție online”.

Participarea Președintelui Zelenski este foarte importantă pentru că Ucraina va primi astăzi un nou statut, acela de stat participant asociat la Inițiativa celor Trei Mări, ceea ce îi va permite implicarea în toate instrumentele Inițiativei și accesarea investițiilor pentru proiecte de interconectare strategică. Astfel, Ucraina va fi mai aproape de Uniunea Europeană și se va pregăti mai bine pentru refacerea și reconstrucția sa”.

Am avut o întrevedere de substanţă cu preşedintele Austriei, Alexander Van der Bellen, în marja Summitului I3M, la Bucureşti. Apreciez sprijinul său continuu pentru o soluţie în favoarea aderării României la spaţiul Schengen cât mai curând posibil. Am discutat, de asemenea, despre situaţia de securitate şi extinderea Uniunii Europene„, a scris președintele Iohannis pe Twitter.

România va juca un rol vital în consolidarea securităţii energetice şi diversificarea surselor de aprovizionare în regiune prin dezvoltarea resurselor de gaze offshore din Marea Neagră şi participarea la iniţiative regionale în domeniu, a declarat, miercuri, ambasadorul SUA în România, Kathleen A. Kavalec.

Recomanda

3 Comentarii

  1. Zelenski: „Mă adresez personal premierilor din Bulgaria, Slovacia, Ungaria și Moldova și acelora de care depinde libertatea exporturilor produselor agricole…”

    Romãnia este, ca de obicei, trecută de acest individ la „şi altele”!!! Deşi, măcar pentru că evenimentul se ține la Bucureşti un puțină politețe ar fi fost necesar. De recunoştință nici nu poate fi vorba!

    Pe şarpele ăsta îl ajutăm şi îl pupă în c#& atâția! (scuze, nu vreau să insult şerpii, dar aşa e vorba). Deschideți ochii şi vedeți ce ar însemna o Ucraină victorioasă dacă acum, când sunt cu un picior în groapă şi trăiesc ca milogii din ce le dă străinătatea, se comportă aşa!

  2. KWJ este omul de baza al „imperio” in Romania.
    In momentul asta este mai cu surdina, pentru ca l-a suparat pe mos Sorosh, care vrea sa-i faulteze un pic mai aplicat decit pana acum, pe austrieci si unguri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.