Suntem fruntaşi în Europa la dimensiunea economiei ascunse

Sistemul fiscal împovărător din România generează o economie ascunsă de 28% din PIB-ul României, cu 10% peste media Uniunii Europene. În spaţiul comunitar, ne situăm pe penultimul loc, înaintea bulgarilor, care au un nivel de 31%.

“Este un fenomen destul de greu observabil. Avem, în esenţă, două măsuri pentru economia neobservată, iar conform Institutului Naţional de Statistică (INS), economia neobservată este de 22% din total economie, însă experţii europeni, conform studiilor proprii, ne clasează la 28,1%.

Dacă ne comparăm cu ţările din ECE, concluzia este că în regiune cele mai multe ţări au o economie ascunsă peste media UE, cu excepţia Cehiei, care este sub media europeană’, a declarat Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, în cadrul unei conferinţei “România clandestină: De la problemele de piaţă ale producătorilor, la riscurile consumatorilor”, organizată de Camera de Comerţ şi Industrie a României.

Acesta spune că principalul factor care duce la creşterea economiei ascunse este povara taxelor şi impozitelor şi, în principal, povara fiscală pe muncă.

“În principal, povara fiscală pe muncă este factorul determinant pentru mărimea economiei ascunse. Cu cât ai un sistem fiscal mai împovărător, mai ales din prisma birocraţiei şi aparatului de administrare a taxelor neprietenos, cu atât creşte acest tip de economie. Dacă ne uităm la România se pare că avem o povară fiscală pe muncă destul de mare dacă ne uităm la impozite plătite de angajat şi angajator, salarii destul de mici faţă de media salariilor din economie. Avem o povară fiscală pe muncă printre cele mai mari din economie”, a afirmat Dumitru.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.